Doğal gazı doğrudan Rusya’dan kuzey Almanya’ya taşımayı amaçlayan Kuzey Akım 2 olarak bilinen denizaltı boru hattı projesi, Rus devletine ait Gazprom’un bir yan kuruluşu tarafından kontrol ediliyor. Daha önce Almanya, Kuzey Akım 2’yi etkileyecek yaptırımlar uygulamaktan çekiniyordu.
Almanya, Kuzey Akım 2 projesini askıya aldı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Salı günü düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
”Rusya’nın son adımlarının ardından Kuzey Akım 2’ya ruhsat verilmesi artık imkansız, durumu değerlendirmeliyiz.”
Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan geçen yıl ekim ayında yayınladığı ve boru hattının arz güvenliği endişesi yaratmadığını belirten bağlayıcı görüşünü geri çekmesini talep ettiğini de sözlerine ekledi.
“Bu kulağa teknik geliyor, ancak boru hattının sertifikalanması için gerekli idari adımdır. Bu nedenle boru hattının ruhsatı verileme ve bu ruhsat olmadan Kuzey Akım 2 çalışmaya başlayamaz.”
Bunun ardından Ekonomi Bakanlığı sertifikasyon prosedürünü sonlandırdığını duyurdu.
Rusya-Ukrayna krizi kripto sektörünü ve borsaları nasıl etkiliyor?
Scholz’dan son günlerde Kuzey Akım 2 boru hattından ismiyle bahsetmekten bile kaçınıyor. Pazartesi gecesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin doğu Ukrayna’da bağımsızlığını ilan eden “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılan iki bölgeye asker gönderme emri verdi. Ardından Scholz karşılık verdi.
Ukrayna, eylül ayında tamamlanan ancak henüz faaliyete geçmeyen 10 milyar Euro’luk (11.32 milyar $) projeyi uzun süredir ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak nitelendiriyor. Ukrayna, Kuzey Akım 2 boru hattı projesiyle Rusya’nın mevcut kara boru hatları yoluyla gaz taşımacılığını durduracağı ve ülkeye yüz milyonlarca geçiş ücretine mal olacağı endişelerini dile getirdi.
Almanya’nın kararı, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba tarafından memnuniyetle karşılandı:
“Mevcut koşullarda bu ahlaki, politik ve pratik olarak doğru bir adım, gerçek liderlik zor zamanlarda zor kararlar demektir. Almanya’nın hamlesi de bunu kanıtlıyor.”
Şansölye Scholz, İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri bağımsız olarak tanıma kararının “uluslararası hukukun ciddi bir ihlali” olduğunu söyledi.
Moskova’ya karşı daha agresif bir tavır sergileyen Greens liderliğindeki ekonomi bakanlığının, son olaylara dayalı yeni bir arz güvenliği değerlendirmesi hazırlayacağını da sözlerine ekledi.
Karar, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın sözcüsü tarafından da övüldü:
“Kesinlikle hem konuşmalarda hem de kamuoyunda defalarca söylediğimiz bir şey. Rus hidrokarbonlarına bu şekilde bağımlı olmak Avrupa’ya fayda sağlamaz.”
“Avrupa’nın yakında doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz!”
Avrupalılar gaz için artan maliyet konusunda endişeleniyor. Kıta, geçen yıl boru hatlarıyla yapılan AB ithalatının %42’sinden fazlasını oluşturan Rus gazına büyük ölçüde bağımlı.
Rusya’nın Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Scholz’un kararına AB’nin Rusya’ya bağımlı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 boru hattının ruhsatının durdurulması talimatını verdi. Peki. Avrupa’nın yakında doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz!”
Putin, Scholz’un açıklamasından önce Avrupa’ya ihracatı azaltmak gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. Ayrıca son gelişmelerden sonra hiçbir Kuzey Akım 2 sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmadı.
Rusya-Ukrayna krizinin özeti
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüydü.
Ukrayna Bitcoin’i yasallaştırdı
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.