Rusya Ukrayna krizi birçok sektörü olumsuz yönde etkilediği gibi otomotiv sektörünü de vurdu. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden silahlı çatışma, COVID-19 salgınının neden olduğu küresel yarı iletken kıtlığının sonuçlarından zaten muzdarip olan otomobil sektörünü endişelendirdi.
Rusya Ukrayna krizi: Otomobil sektörü Rusya-Ukrayna ihtilafından endişeli
Tüketiciler, krizin yakıt maliyetlerini tavana vurmasının ardından bunun yeni araba fiyatları, otomobil üretimi ve Birleşik Krallık’a parça tedariki üzerindeki etkisinin ne olabileceğini görmek için beklemek zorunda kalacak.
Renault Grubu’nun Rusya’da 3, Avrupa’da 14 fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalardan biri de Moskova’da bulunuyor. Şirket geçen yıl Rusya’da 13 farklı model üretti, en bilinen modellerinden bazıları Dacia Duster, Dacia Sandero ve Renault Captur.
Bir Renault sözcüsü, “Devam eden durumu çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
VW Grubu, anlaşmazlığın ilgili ülkelerdeki ticari faaliyetler üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir kriz ekibi oluşturdu.
Rusya-Ukrayna krizi: Kripto fiyatları nasıl etkileniyor?
Volkswagen Grubundan bir yetkili şu açıklamalarda bulundu:
“Volkswagen Grubu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını büyük bir endişe ve dehşetle karşılıyor. Volkswagen, düşmanlıkların hızla durdurulmasını ve diplomasiye dönüşü umuyor.”
Skoda, Audi, SEAT ve Volkswagen, 19 Avrupa ülkesinde 120 üretim lokasyonuna sahip olan Grubun üyeleridir. Rusya’da yerel pazara tedarik sağlamaya adanmış iki üretim tesisine sahiptir.
Our thoughts are with all people on site! #Ukraine pic.twitter.com/WBLbYb2pNU
— Volkswagen Group (@VWGroup) February 24, 2022
Rusya-Ukrayna ihtilafından tüm firmalar olumsuz etkilenmiyor. Örneğin Ford, Rusya’dan tedarik edilen herhangi bir satış sonrası parça kullanmadığı için bu krizden minumum düzeyde etkilenecek.
Rusya-Ukrayna krizinin özeti
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüydü.
Rusya Ukrayna’yı işgal etti: Avrupa piyasalarının düşmesi bekleniyor
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.