Rusya-Ukrayna krizi, kripto fiyatlarını etkiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya savaş ilan etmesinin ardından kripto para fiyatlarında düşüş yaşanmaya başladı.
Kripto para piyasası değeri, satışların henüz tamamen sakinleşmemesiyle birlikte Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesi olan 1.58 trilyon dolara düştü. Bitcoin iki saatten kısa bir sürede yüzde 5,6 düşüşle 34.958 dolara düşerken, Ethereum yüzde 7,7 düşüşle 2382 dolara düştü. Kripto para piyasasındaki düşüş, Rusya’nın Perşembe sabahı Ukrayna’ya karşı askeri harekat başlatma kararı ile dünya çapında bir piyasa gerilemesi yaşandı.
Kripto fiyatları Rusya-Ukrayna krizinden nasıl etkileniyor?
Küresel kripto para piyasa değeri, satışların henüz tamamen istikrara kavuşmamasıyla birlikte Ağustos ayından bu yana en düşük olan 1.58 trilyon dolara kadar geriledi. CoinGecko’s verilere göre, ilk beş kripto para biriminin tümü düşüyor. Bitcoin iki saatten kısa bir sürede %5.6 düşüşle 34.958 dolara, Ethereum ise yüzde 7,7 düşüşle 2382 dolara geriledi.
Rus kökenli Ethereum kurucusu Buterin’den Rusya açıklaması: “Bu bir suç”
Terra’nın fiyatı da düştü, Perşembe sabahı Asya saatinden elde ettiği kazanımların bir kısmını geri aldı ama kaybedenler sütunundaki ilk 10 kriptodan birisi oldu. Terra, kaybedenler arasına 55.89 dolar değerle katıldı.
Ukrayna’da patlama sesleri duyuldu ve Avrupalı havacılık yetkilileri, sivil uçakların vurulma tehlikesine ilişkin bir uyarı yayınladı. Batı, Rusya’ya karşı kapsamlı yaptırımlara hazırlarken, Putin yabancı ülkeleri müdahaleye karşı uyardı.
Rusya-Ukrayna krizi özeti
Çatışma Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsü olmuştur.
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
Rusya-Ukrayna krizi: Biden, ABD’nin Rusya yaptırımlarını açıkladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın yaptırım kararlarına rağmen Doğu Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıdı.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
-Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Çatışma, Donbas bölgesi için yeni bir şey değil. Yaklaşık sekiz yıldır, Rus ayrılıkçılar ve Ukrayna birlikleri arasında 14.000 binden fazla ölümle sonuçlanan bir çatışmaya sahne oldu. Kremlin’in Pazartesi günkü sürpriz kararının ardından endişeler çarpıcı biçimde arttı. Kiev’deki Ukrayna hükümeti, iki bölgenin aslında Rus işgali altındaki bölgeler olduğunu iddia ediyor. Bağımsızlığını ilan eden Donbas ve Luhanks’ı Rusya dışında tanıyan başka bir ülke yok. Ukrayna yönetimi, her iki ayrılıkçı cumhuriyetle de doğrudan iletişim kurmayı reddetti.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.