Rusya-Ukrayna krizi kripto sektörünü ve borsaları etkiliyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki artan gerilimin etkisi ile Bitcoin bugün yaklaşık %6 düştü. Coinmarketcap’te Bitcoin fiyatı yüzde 6,47 düşüşle 36.900 dolara düştü. Kripto para piyasa değeri bugün %7,76 düşüşle 694.882 milyar dolara geriledi.
Diğer kripto para birimleri de bugün Bitcoin’i takip ederek grafiklerini kırmızı yaktı.
Binance, Rusya Bankalar Birliği’ne katılıyor
Rusya-Ukrayna gerilimin kripto üzerindeki etkisi
Ethereum %8.05 düşüşle 2537 $’a, Dogecoin de %10.14 düşüşle 0.1259 $’a geriledi. Stellar da %12.10 değer kaybederken, Litecoin’in fiyatı %10.74 düştü.
Ripple, Uniswap ve Bancor, hafta sonu boyunca büyük düşüşler gördü. XRP %14.25 düşüşle 0.6847 $ olurken, Uniswap %13.54 düşüşle 8.40 $ seviyelerinde işlem görmeye başladı. Kripto para birimlerindeki düşüş, daha geniş piyasa gerilemesi ile paralel olarak gerçekleşiyor.
Rusya-Ukrayna krizi yatırımcıları gergin tutuyordu ve durum çözülmediği için küresel hisseler gerilemeye başladı. Yatırımcılar işlemleri sürdürebilmek için daha stabil bir ortam oluşmasını umuyor. Bu gelişmeler sırasında ise birçok kaldıraçlı pozisyonun sert bir şekilde gerçekleşen aşağı ve yukarı yönlü hareketler sonucu “liqid” olduğu görüldü.
Rusya’da kripto madenciliğine vergi indirimi geliyor
Borsada Rusya-Ukrayna çatışması
Tüm Asya piyasalarında borsa güne düşüş göstererek başladı. Tokyo’daki Nikkei 225 yüzde 1,8 düşüşle 26.426 olurken, Hong Kong’daki Hang Seng ise 3,29 düşüşle 23.575 seviyelerine geriledi. Seul’deki Kospi %1,69 değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi de %1.44 düşüşle 3440’a geriledi.
Pazartesi günü, S&P 500 e-mini vadeli işlemleri yüzde 1,81 düştü ve Dow Jones endüstriyel ortalama e-mini vadeli işlemleri yüzde 1.37 geriledi. Nasdaq 100 e-mini vadeli işlemleri de yüzde 2,65 düşerken, Dow Jones endüstriyel ortalama e-mini vadeli işlemleri yüzde 1.36 değer kaybetti. Başkanlar Günü nedeniyle ABD borsaları kapalıydı.
Borsaların bu sürece vereceği tepkileri ülke liderlerinin bu kriz hakkında alacağı tutumlar belirleyecek. Avrupa ve ABD’den bir çok lider Rusya’nın aldığı kararı ilk etapta kınarken, Suriye ve Küba ülkelerden ise Rusya’ya destek geldi. Gelişmelerin nasıl devam edeceğini görmek için Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği gibi kurumların da açıklamalarını beklemek gerekiyor.
İddia: Rusya’dan ABD’ye siber saldırı
Rusya-Ukrayna gerilimi neden gerçekleşiyor?
Çatışma, Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen tartışmalı bölgelerin statüsü olmuştur.
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığılması, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkileri gerdi. ABD, bir işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye süreç boyunca devam etti.
ABD’den Rusya’ya siber gözdağı
Batı’nın kararın geniş kapsamlı cezai tedbirlere yol açabileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü, devlet televizyonunda yayınlanan duygusal bir konuşma sırasında Doğu Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıdı.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor ve birçok yetkili eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Kriz, Donbas bölgesi için yeni bir şey değil. Yaklaşık sekiz yıldır, Rus ayrılıkçılar ve Ukrayna birlikleri arasında 14.000’den fazla ölümle sonuçlanan düşük yoğunluklu bir çatışmaya sahne oldu. Kremlin’in Pazartesi günkü sürpriz kararının ardından endişeler çarpıcı biçimde arttı.
Kiev’deki Ukrayna hükümeti, iki bölgenin aslında Rus işgali altındaki bölgeler olduğunu iddia ediyor. Şuan için Rusya dışında herhangi bir hükümet, Rusya’nın bağımsızlıklarını tanıdığı tartışmalı bölgeleri kabul etmedi. Ukrayna yönetimi, her iki ayrılıkçı cumhuriyetle de doğrudan iletişim kurmayı reddediyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.