Rusya Ukrayna krizi olası yaptırımlarından bankacılıkta Swift ne demek sizler için derledik. Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya yönelik saldırıların ardından planlanan yaptırımları açıklamasının ardından SWIFT bankacılık sistemi seçeneği de Rusya’ya karşı yolda olabilir.
ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etme kararına yanıt olarak Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Biden, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin Rusya’ya SWIFT’den ihraç etmek gibi sert bir mali ceza uygulayacağını açıkça önermedi, ancak bunun bir olasılık olduğunu kabul etti.
Rusya Ukrayna krizi olası yaptırımlarından bankacılıkta Swift ne demek?
SWIFT, 1973 yılında kurulan ve merkezi Belçika’da bulunan küresel bir finansal kuruluşlar organizasyonudur. Belçika Ulusal Bankası, organizasyonu denetlemek için Birleşik Devletler Federal Rezerv Sistemi ve İngiltere Bankası gibi diğer büyük merkez bankalarıyla iş birliği içinde çalışır.
SWIFT tipik bir banka değildir ve parayı hareket ettirmez. Bunun yerine, 200’den fazla ülke ve bölgeden 11.000’den fazla finansal kurumu birbirine bağlayan güvenli bir mesajlaşma sistemi olarak hizmet eder. İşlemler gerçekleşmek üzereyken SWIFT bankalara bildirim gönderir. Örneğin, Amerikan bankalarının, diğer ülkelerin SWIFT kodlarından farklı olarak, ABD doları cinsinden gelen banka havaleleri için kendi SWIFT kodları vardır.
2021’de SWIFT, bir önceki yıla göre %11 artışla her gün ortalama 42 milyon işlemin gerçekleştiğini söyledi. 2020’de Rusya, tüm işlemlerin yüzde 1,5’ini oluşturdu.
Rusya Ukrayna krizi: Joe Biden, Rusya’ya karşı yeni ekonomik yaptırımları açıkladı
Rusya Ukrayna krizi: Yaptırımların Rusya ekonomisine olası etkileri
ABD ve Avrupa’nın Rusya’yı SWIFT ödeme sisteminden çıkarmaları, Rusya ekonomisine hemen ve uzun vadede zarar verecek en sert ekonomik önlemlerden biri olacakt Plan, Rusya’nın, ülke gelirinin %40’ından fazlasını oluşturan petrol ve gaz üretiminden elde edilen kazançlar da dahil olmak üzere, uluslararası finansal işlemlerin çoğuna erişimini tamamen kapatabilir.
2014’te Rusya, Kırım’ı ilhak ettiğinde ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklediğinde, birkaç Avrupa ülkesi ve ABD, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma seçeneği sundu. Fikir, savaş ilanı olacağını söyleyen Rusya tarafından kınandı.
Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa otomotiv pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya-Ukrayna krizinin özeti
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüydü.
Rusya Ukrayna’yı işgal etti: Avrupa piyasalarının düşmesi bekleniyor
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.