Rusya-Ukrayna Savaşı, Abramoviç Chelsea ilişkisini bitiriyor. Abramovich’in Chelsea Futbol Kulübü’nü satın almasından 19 yıl sonra satacağı açıklandı. Savaştan zarar gören Ukraynalılara yardım etmek için satıştan katkıda bulunma sözü de verdi. Rus oligarklarından Abramoviç’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaptırımlara tabi tutulması çağrılarının ardından. 55 yaşındaki Abramovich yaptığı açıklamada, bir satışın takımın çıkarına olduğunu belirtti.
Oligark, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve petrol, gaz, kereste, çelik ve çeşitli diğer kaynaklar gibi daha önce devlete ait olan birçok kaynağın özelleştirilmesi sırasında meydana gelen özelleştirme yoluyla para kazanan kişidir.
Rusya-Ukrayna Savaşı: Abramoviç Chelsea’yi neden satıyor?
“Ben her zaman kulübün çıkarlarını en iyi şekilde düşünerek kararlar aldım. Mevcut durumda, bu nedenle Kulübün, taraftarların, çalışanların, Kulübün sponsorlarının ve ortaklarının yararına olduğuna inandığım için Kulübü satma kararı aldım.”
Abramovich Chelsea’yi sattıktan sonra, kulübe verilen 1.5 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen fonların geri ödenmesini istemeyeceğini belirtti. Ayrıca satıştan elde edilecek net gelirin tamamını alacak bir hayır vakfı kurmaları için çalışanlarına talimat verdiğini de açıkladı.
“Vakıf, Ukrayna’daki savaşın tüm kurbanlarının yararına olacak. Bu, mağdurların acil ve acil ihtiyaçlarına yönelik kritik fonların sağlanmasının yanı sıra uzun vadeli iyileşme çalışmalarını desteklemeyi de içerir. Lütfen bunun inanılmaz derecede zor bir karar olduğunu bilin ve bu şekilde Kulüpten ayrılmak beni üzüyor. Ancak bunun kulübün menfaatine olduğuna inanıyorum.”
İsviçreli milyarder Hansjoerg Wyss daha önce kulübü satın almakla ilgilendiğini, ancak kendi başına olmadığını söyledi.
Abramovich şu anda İngiltere’deki tüm villalarını satmaya çalışıyor. Ayrıca Chelsea’den bir an önce kurtulmak istiyor. Ben ve diğer üç kişi Salı günü Chelsea’yi Abramovich’ten satın almak için teklif aldım.”
-Wyss
Roman Abramovich, 2003 yılında Batı Londra kulübünü satın aldı ve mali desteği, takımın beş Premier Lig şampiyonluğu, beş FA Kupası ve iki kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanarak en büyük başarı seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu.
İsrail ve Portekiz vatandaşlığına sahip olan Abramovich, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra büyük bir servet biriktirerek Rusya’nın en güçlü girişimcilerinden biri haline geldi. Net değerinin 13,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Rusya-Ukrayna savaşı: Rus iş adamları bir günde 39 milyar dolar kaybetti
Rusya-Ukrayna krizi özet
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüdür.
Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa otomotiv pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
Putin’in öfkeli eleştirileri ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırları boyunca yığılmasıyla özetlenen tansiyon aylardır yükseliyordu. Washington’daki ve Avrupa’daki liderler barışçıl bir çözüme ulaşmaya çalıştılar, ancak bunu başaramadılar.
Ukrayna, 20. yüzyılın büyük bölümünde Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduktan sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazandı. O zamandan beri Ukrayna, Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile daha büyük bağlar geliştiriyor.
Perşembe sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı “özel askeri operasyon” ilan etti. Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ve ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere çok sayıda şehirde patlamalar olduğu bildirildi.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Kremlin ve müttefikleri üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan son yaptırımlar, Biden’ın geçen hafta askeri banka da dahil olmak üzere Rus bankalarına yönelik olarak açıkladığı önceki ekonomik cezaları temel alıyor.
Sosyal medya platformları Rusya-Ukrayna savaşına nasıl tepki veriyor?
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.