Rusya-Ukrayna savaşına Elon Musk’tan Starlink ile internet yardımı geldi. Musk, firmanın Starlink uydu internet hizmetinin Ukrayna’da faaliyette olduğunu ve işgalci Rus birliklerinin web erişimini bozduğu için ek terminallerin dağıtıldığını doğruladı.
Starlink service is now active in Ukraine. More terminals en route.
— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2022
Elon Musk, Starlink’in Ukrayna’ya internet erişimi sağlayacağını açıkladı
Üst düzey bir Ukrayna hükümet yetkilisinin talebine yanıt olarak Tesla CEO’su Elon Musk, ülkeye hemen daha fazla Starlink istasyonu yönlendirdi.
@elonmusk, while you try to colonize Mars — Russia try to occupy Ukraine! While your rockets successfully land from space — Russian rockets attack Ukrainian civil people! We ask you to provide Ukraine with Starlink stations and to address sane Russians to stand.
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 26, 2022
Starlink‘in nihai amacı, gezegendeki herkese internet bağlantısı sağlamak. 2018’de uzaya bir prototip uydu fırlatıldı ve o zamandan beri yörüngedeki Starlink uydu sayısı 2000’i aştı.
Stralink uyduları, geleneksel kara tabanlı sistemlere göre bir avantaj sunuyorr. Çünkü savaş ve doğal afet zamanlarında kara tabanlı sistemler savunmasızdır ve internet bağlantısı sunamayabilir.
Rusya-Ukrayna krizi özet
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüdür.
Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa otomotiv pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
Putin’in öfkeli eleştirileri ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırları boyunca yığılmasıyla özetlenen tansiyon aylardır yükseliyordu. Washington’daki ve Avrupa’daki liderler barışçıl bir çözüme ulaşmaya çalıştılar, ancak bunu başaramadılar.
Ukrayna, 20. yüzyılın büyük bölümünde Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduktan sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazandı. O zamandan beri Ukrayna, Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile daha büyük bağlar geliştiriyor.
Perşembe sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı “özel askeri operasyon” ilan etti. Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ve ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere çok sayıda şehirde patlamalar olduğu bildirildi.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Sosyal medya platformları Rusya-Ukrayna savaşına nasıl tepki veriyor?
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Kremlin ve müttefikleri üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan son yaptırımlar, Biden’ın geçen hafta askeri banka da dahil olmak üzere Rus bankalarına yönelik olarak açıkladığı önceki ekonomik cezaları temel alıyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.