Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle işgal altındaki Ukrayna için kripto yardımları yapılıyor. Blockchain analitik firması Elliptic’in verilerine göre, Ukrayna hükümeti ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kripto para birimi bağışlarında yaklaşık 27,2 milyon dolar topladı.
En büyük kripto para borsalarından biri olan Binance, savaştan etkilenen Ukraynalılara yardım etmek için bir acil durum fonunda 10 milyon dolar taahhüt etti. Toplam teyit edilen bağışlar şu anda 27,2 milyon dolara ulaştı. Binance CEO’su Changpeng Zhao, firmanın yardım çabalarına 10 milyon dolar katkı sağlayacağını açıkladı.
https://twitter.com/cz_binance/status/1497939020248145930
Bu katkılar, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlara askeri yardım ve insani yardım gibi amaçlar için toplanıyor.
Bu arada, Ethereum ortak yaratıcısı Vitalik Buterin, çeşitli hayır amaçlarını desteklemek için kripto bağışları çağrısında bulundu. Bağışlar en sık Bitcoin, Ethereum ve ABD doları cinsinden yapılıyor. Hükümete katkı olarak ödenemez token’lar (NFT‘ler) de verildi.
Kriptonun kaynak yaratmadaki faydası, endüstrinin finansal kurumlardan kaçınan sınır ötesi para transferlerini hızlandırma potansiyelini gösteriyor.
Rusya-Ukrayna savaşı: Elon Musk’tan Ukrayna’ya Starlink ile internet yardımı
Rusya-Ukrayna savaşı: Ukrayna için kripto yardımlar toplanıyor
Rusya, işgaline devam etmekle tehdit edince Ukrayna’ya Bitcoin bağışları yağmaya başladı. Bağışlar çoğunlukla Ukraynalı gönüllüler ve Rusya’nın eylemlerini kınama sorumluluğunu üstlenen bilgisayar korsanlığı kolektifleri tarafından sağlandı.
Ayrıca Help Ukraine (HUKR), Ethereum’u Ukrayna Egemenliğini Destekleme girişimine bağışladı. Para, ülkedeki çeşitli hayır kurumlarına yönlendiriliyor. Bununla birlikte, dolandırıcılar, her şeyden habersiz pek çok iyi dilekçiyi kandırarak durumdan faydalanıyor da olabilir.
Şaşırtıcı bir şekilde, Ukrayna hükümeti kripto para birimi bağışlarına karşı muhalefetini yumuşattı. Ordu bir noktada kripto paraları fon olarak kabul edemeyeceğini belirtti.
Sosyal medya platformları Rusya-Ukrayna savaşına nasıl tepki veriyor?
Rusya-Ukrayna krizi özet
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüdür.
Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa otomotiv pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
Putin’in öfkeli eleştirileri ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırları boyunca yığılmasıyla özetlenen tansiyon aylardır yükseliyordu. Washington’daki ve Avrupa’daki liderler barışçıl bir çözüme ulaşmaya çalıştılar, ancak bunu başaramadılar.
Ukrayna, 20. yüzyılın büyük bölümünde Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduktan sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazandı. O zamandan beri Ukrayna, Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile daha büyük bağlar geliştiriyor.
Perşembe sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı “özel askeri operasyon” ilan etti. Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ve ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere çok sayıda şehirde patlamalar olduğu bildirildi.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Sosyal medya platformları Rusya-Ukrayna savaşına nasıl tepki veriyor?
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Kremlin ve müttefikleri üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan son yaptırımlar, Biden’ın geçen hafta askeri banka da dahil olmak üzere Rus bankalarına yönelik olarak açıkladığı önceki ekonomik cezaları temel alıyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.