Sabancı Üniversitesi’nin “Şirketlerin Sürdürülebilirlik Uygulamaları ve Yarının Liderleri” projesi, Avustralya Büyükelçiliği’nin desteğiyle tamamlandı. Üç aşamalı proje, genç liderlerin sürdürülebilirlik alanında dönüşüm potansiyelini desteklemeyi hedeflediği belirtildi.
Projenin final etkinliği, 22 Mayıs 2025 tarihinde Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüsü’nde yuvarlak masa toplantısı şeklinde düzenlendi. Toplantıya kamu, özel sektör, finans kuruluşları ve STK’lardan temsilciler katıldı. Etkinlikte, eyleme dönük iş birliği modelleri ele alındığı ve yeni proje fikirleri için zemin oluşturulduğu bildirildi.
CDP Türkiye Ülke Programları Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, proje hakkında yaptığı değerlendirmede, CDP Türkiye olarak iklim ve çevreyle kesişen toplumsal meselelere ve kadınların ekonomik ve sosyal alanlarda güçlendirilmesine odaklandıklarını belirtti. Göğüş, proje kapsamında bir pilot çalışma yürüttüklerini ve bu sürecin adil geçiş çerçevesinde, özellikle sürdürülebilir finans odağında ilerlediğini ifade etti. Büyük şirketlerin KOBİ’lerle olan ilişkileri üzerinden kurgulanacak yeni bir sürdürülebilir finans projesi geliştirmeyi hedeflediklerini ve amaçlarının büyük şirketlerin KOBİ’lere yönelik sürdürülebilirlik adımlarını destekleyen yapılar oluşturmak olduğunu ekledi.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Ata Can Bertay, sürdürülebilirlikte ilerlemenin güçlü insan kaynağı ve veri odaklı yönetimle sağlanabileceğine inandıklarını belirtti. Projenin final etkinliğinde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen atölye çıktılarını finansman ve politika boyutuyla derinleştirmeyi, geniş bir paydaş grubuyla eyleme dönük iş birliği modelleri ve yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, entegre finansman modelleri ve pilot proje fırsatlarını tartıştıklarını, projeyle genç liderlerin değişim yolculuğuna katkı sunarken, çok paydaşlı diyalog ve çözüm üretme kapasitesini de güç lendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Panel, atölye ve yuvarlak masa toplantısından oluşan projenin ilk etkinliği, Ekim 2024’te Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde Avustralya Büyükelçisi Miles Armitage’ın katılımıyla gerçekleşti. Panelde, farklı sektörlerden profesyonellerin öğrencilerle deneyimlerini paylaştığı ve sürdürülebilir iş modelleri üzerine fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi. İkinci adımda, yine Ekim ayında Altunizade Dijital Kampüs’te düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek adil geçişe yönelik somut öneriler ve gösterge taslakları geliştirdikleri ifade edildi.




