Bu içeriğimizde Sabit kripto para birimi (stablecoin) olan Tether (USDT) nedir açıklayacağız.
USDT, stabil bir kripto para birimidir. Stabil bir kripto para biriminin doğası, fiyat dalgalanmalarına tabi olmamasıdır. Tether, ABD dolarına (USD) dayanmaktadır, bu nedenle bir Tether’in değeri de bir doların döviz kuruna karşılık gelir.
Bunun nedeni, kripto para biriminin dolara ve çok büyük bir piyasa değerine, dolaşımdaki tüm madeni paraların ve mevcut fiyatlarının bir ürününe dayalı olmasıdır. Çoğu kripto para birimi kendi blok zincirine veya Bitcoin veya Ethereum’a dayanır. Tether, Bitcoin’in algoritması olan SHA256 algoritmasını kullanır. Çekilebilir coin miktarı Tether hesabına yatırılan para miktarı ile sınırlıdır.
Stabil bir madeni para olarak USDT satın almanın tek yolu fiat parayı kuruluşun hesabına aktarmak veya kripto para borsasında satın almaktır. USDT’nin istikrarı sayesinde, yatırımcılar dijital varlıklarını normal itibari para birimlerine benzer şekilde tutabilir, ancak aynı zamanda bunları kripto para piyasasındaki diğer para birimleriyle kolayca değiştirme özelliğini de korur. Bu para birimini popüler yapan bu temel özelliklerdi; ancak, riske karşı tamamen korunaklı değildir.
Tether (USDT) nedir?
Tether (USDT), Bitcoin blok zincirinde yayınlanan ve Tether Limited şirketi tarafından piyasaya sürülen, stabilcoin (diğer para birimi veya kripto varlık türlerine göre sabit bir değere sahip bir kripto para birimi) adı verilen bir ifadedir. Piyasada en büyük istikrarlı kripto para birimi olarak kabul edilir. Ayrıca, 1:1 denkliği ile istikrarlı değer para birimi ABD doları (USD) üzerine kuruludur. Yani 1 USDT = 1 ABD dolarıdır. USDT, herhangi bir zamanda USD ile kolayca değiştirilebilir.
Tether, Omni Layer protokolü aracılığıyla yayınlandı ve birçok yönden benzersiz bir para birimi. Geleneksel bir para birimi olan ABD dolarının dijital kriptografik değerini temsil etmek için 2015 yılında piyasaya sürüldü. Tether, diğer kripto para birimleri gibi özelliklere sahiptir, merkezi olmayan bir ağ üzerinde çalışır, ayrıca orada depolanır ve tüm veriler orada işlenir. Onu ayıran şey, merkezi ihraç ve her zaman bir dolarda kalan değeri.
Başka bir deyişle, Tether düzenlenmemiş bir belirteçtir. Bu kripto para birimini yaratmanın temel amacı, devlet müdahalesini ve düzenleyici gözetimi engellemek için ABD doları cinsinden sabit bir oranla işlemleri kolaylaştırmaktı. Her USDT birimi, Tether Limited’in rezervlerinde tutulan bir ABD doları ile desteklenir ve Tether platformu aracılığıyla değiştirilebilir. Her USDT tokenı, bitcoin veya başka bir kripto para birimi olarak taşınabilir, saklanabilir ve yayınlanabilir.
Tether tarihi: Ne zaman kuruldu?
Tether USDT, Brock Pierce ve Craig Sellars ile birlikte mastercoin geliştirme üzerinde çalışan JR Willet’in zihninde 2014 yılında doğmuş bir fikirdir. Bu, Bitcoin’in üzerinde çalışan ve üzerinde diğer kripto para birimlerinin veya tokenların çalıştırılabileceği bir dizi katman oluşturan bir iletişim protokolü görevi gören bir blok zinciriydi. Pierce ve Sellars, daha sonra Omni Layer aracılığıyla, Bitcoin blok zincirini kullanarak Realcoin adlı bağımsız projelerini başlatmaya karar verdi.
Realcoin, o zamanlar en büyük proje olarak kabul edildi. Ancak, 20 Kasım 2014’te Tether Limited CEO’su Reeve Collins’in projenin adının Tether olacağını açıklamasıyla adı değişti. Ayrıca üç eşzamanlı para biriminin oluşturulduğunu duyurdu: USTether (USDT), EuroTether (EURT) ve YenTether (YENT). Bu şekilde Collins, dünyaya üç stablecoin’in doğuşunu duyurdu ve böylece USDT ve emsallerinin tarihini başlattı. 2015’in başında Bitfinex platformuna bu stablecoin’ler eklendi.
Tether nasıl çalışır?
Tether, açık blok zincir teknolojisi üzerinde çalışır, uluslararası standartları ve uyumluluk düzenlemelerini karşılarken sağladığı güvenlik ve şeffaflıktan yararlanır. Ana değeri, değeri yerel para birimi fiyatına tutturmak için parayı dijital para birimine dönüştürmektir. Tether her zaman geleneksel para birimini, nakit eşdeğerlerini ve zaman zaman Tether kredilerinden üçüncü şahıslara verilen diğer varlıkları ve alacakları içeren rezervlerle desteklenir.
Bu stablecoin’in arkasındaki ana fikir, güvenli bir blockchain ekosistemine doğru bir adım atmaktır. Bugün, değişken bir piyasaya girmeyi göze alamayan veya yeterli sermayeye sahip olmayan birçok yatırımcı Tether’i satın alıyor. Fiyatı dolara bağlı kaldığı için istikrarı sayesinde daha sonra kullanılabilir. Ek olarak, para biriminin değerini 1 USD’de sabit tutmak için gerekli bir adım olarak Tether madenciliği yapmanın bir yolu yok.
Fiat para birimlerine daha mı yakın?
Sabit kripto para Tether (USDT) şu anda fiat para birimlerini kripto para birimlerine dönüştürmek için ana kanallardan biri. 1:1 USD değeriyle yakın ilişkisi, onu yasal para birimlerine çok yakın bir kripto para birimi yapıyor. Bunun nedeni, kripto para birimlerinde çeşitli işlemler gerçekleştirmenize ve ardından bakiyelerinizi USD ile değiştirmenize izin vermesidir. Bu şekilde, piyasa oynaklığının bir sonucu olarak mevcut diğer tüm kripto para birimlerinin sahip olduğu farklı varyasyonlara tabi olmadığı için para biriminin değeri korunur.
USDT’ye sahip olmak, değerini kaybetmeyecek 1 USD’ye sahip olmakla eşdeğerdir. Bu sayede dolar kullanmak zorunda kalmadan ve USDT’yi aynı değerde bir değişim para birimi olarak kullanabilmekle birlikte, ancak daha büyük gibi tüm avantajları ile bir kripto para birimi olarak çalışması gibi ek bir fayda ile hemen hemen her türlü işleme erişebilirsiniz. Likidite, işlem ücretlerinde düşük maliyet, dünyanın herhangi bir yerine sınırsız daha hızlı transfer onu bir adım öne çıkıyor.
Tether kullanmanın avantajları nelerdir?
USDT kullanmanın avantajlarından bazıları şu şekilde:
- USDT, gerektirdiği tüm avantajlarla normal bir kripto para birimi olarak çalışır. Transferlerinde sınır koymaz ve dünyanın her yerine hızlı ve işlem başına düşük maliyetle gönderilebilir.
- Diğer kripto para birimlerini etkileyen oynaklık sorunlarına sahip değildir. Bunun nedeni, değerinin doların değerine bağlı olmasıdır. Bu, para biriminin sabit bir değerinde kripto para birimlerinde herhangi bir ödeme türü yapıldığında fayda sağlar.
- Yatırımların değerini korurken, borsa platformunda kripto para alım ve satım işlemlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Kripto para birimlerinde işlem yapabildiğiniz için ve sonunda kalan bakiyeler kolayca USDT’ye çevrilebilir.
- Dolar ile doğrudan ilişkili olan bu kripto para birimi, USD değerinde işlem yapılmasına ve her zaman gerçek değerinin bilinmesine izin verir.
Tether hakkındaki tartışmalar
Tether ve tokeni USDT, kripto para birimi topluluğunda birçok tartışmaya neden oluyor. Sebeplerden biri, özel bir şirketin tokenin tek ihraççısı olduğu projenin kendisinin merkezi yapısıdır. USDT etrafında yaratılan bir diğer tartışma, İngiliz Virgin Adaları’nda kayıtlı Tether Ltd.’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan ve uzun süredir Tether’in alınıp satıldığı Bitfinex ile olan bağlantılarıdır ve bu, diğerlerinin yanı sıra haksız rekabet şüphesini artırabilir.
Buna ek olarak, Tether’in Bitfinex ile olan bağları hakkındaki bilgiler gizli tutuldu ve ancak sözde Paradise Papers’ın (milyarlarca doların vergi cennetlerine çıkışını ortaya çıkaran bir gazetecilik soruşturmasının sonuçları) yayınlanmasından sonra sızdırıldı. Şu anda, Bitfinex, platformunda doğrudan USDT ticareti sunmuyor. Bununla birlikte, Tether’in en büyük tartışma konularından biri de şeffaf olmaması.