Windows 11 çok ilgi gördü ve her yazılım veya olayda olduğu gibi siber suçlular bundan yararlanmaya çalışıyor. Kaspersky, kötü amaçlı yazılım, reklam yazılımı ve diğer kötü amaçlı araçları dağıtmak için sahte Windows 11 yükleyicilerinin varlığı konusunda uyardı.
Güvenlik şirketi, Windows 11 ile ilgili benzer şemaları kullanan “yüzlerce” enfeksiyon girişimi tespit ettiğini söylüyor. Bunlar çeşitli ve güvenlik çözümlerinin genellikle kötü amaçlı yazılım olarak sınıflandırmadığı, nispeten zararsız reklam yazılımlarından daha tehlikeli Truva atlarına, parola hırsızlarına ve kötü amaçlı yazılımlardan yararlanmaya kadar uzanıyor.
Bunun işletim sisteminin kendisinde gizlenen kötü amaçlı yazılım olduğu düşünülürse, virüsü ‘yakalayan’ kişi hedef olmuş olur. Kaspersky, “Microsoft, Windows 11’i resmi web sitesinden indirme ve yükleme sürecini oldukça basitleştirmiş olsa da, birçok kullanıcı yazılımı indirmek için diğer kaynakları ziyaret ediyor ve çoğu zaman Windows değil” diyor.
Algılanan kötü amaçlı yazılımın büyük bir kısmı, adından da anlaşılacağı gibi görevi bilgisayarlara diğer kötü amaçlı yükleri yüklemek olan indiricilerden oluşur. Güvenlik firması, ‘86307_windows 11 builds 21996.1 x64 + aktivatör için indirme yöneticisi’ adlı internette dolaşan bir dosya örneğini verdi.
“1.75 GB boyutunda, adı ve uzantısı bizi şimdiden şüphelendiriyor. Yeni başlayanlar için, build 21996.1, işletim sisteminin resmi sürümünden önce sızdırılmış eski bir yapı ve tek, işe yaramaz bir DLL kitaplık dosyası olan bir etkinleştirici.
Ayrıca, Microsoft asla bu şekilde bir işletim sistemi sunmaz. Anlaşmayı kabul ederseniz, makinenize çeşitli kötü amaçlı programlar yükleyecektir”
Kaspersky, resmi olmayan yükleme yöntemlerinden kaçınmanızı veya ISO görüntülerini Microsoft sunucularının dışında indirmenizi öneriyor. Windows 11 kurulum kılavuzunda gördüğümüz gibi, Microsoft’un şimdiye kadar sağladığı tek resmi yol, bir Windows 10 makinesinde Windows Insider programını etkinleştirmek.
ISO’lara gelince, Microsoft da halka görüntü sağlamadı. İnternette sunulanlara dikkat edin, çünkü hiçbir garanti yok ve her şey olabilir. Bu sahte Windows 11 yükleyicilerine dikkat edin… Microsoft’un resmi ISO görüntülerini yayınlamasının uzun süreceğini düşünmüyoruz.