Sanal RAM nedir ve nasıl çalışır sorularının cevaplarını sizler için derledik. Sanal RAM, son zamanlarda çok ilgi gören ve gelecekte kesinlikle çok daha fazlasını duyacağınız terimlerden biri. Bunun nedeni, giderek daha fazla üreticinin bu teknolojiyi kendi mobil cihazlarında tanıtmaya başlaması. Bu sebeple ne olduğunu ve hangi güncel cep telefonlarında kullanılmaya başladığını anlatacağız.
Her şeyden önce, telefonların depolamasının fiziksel olarak genişletilemeyecek bir şey olduğunu bilmek önemli. Bu nedenle, Xiaomi ve Vivo gibi firmaların zaten sanal olarak genişletmeyi tercih ettiğini tahmin ediyoruz.
Sanal RAM nedir ve nasıl çalışır?
Telefonlarda veya mobil cihazlarda bulunan, bazı ülkelerde Rastgele Erişimli Hafıza (RAM) olan bu tip hafıza, telefonların sistemi tarafından kısa vadede kullanılacak verilerin depolanmasından sorumlu. Bu nedenle, dahili depolamanın aksine, ultra hızlı bir bellek.
Ek olarak, akıllı telefonların davranışı doğrudan belleğe bağlı. Bu nedenle, mobil cihazın kendisini ve diğer öğeleri çalıştırmak için farklı işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için bu RAM’lerin işletim sistemi tarafından işgal edildiği anlaşılmalı.
Ardından, genellikle telefonlarımızda kullandığımız farklı uygulamaların verileri için kullanılan ücretsiz GB’yi buluyoruz. Ek olarak, bu alan ne kadar büyük olursa, cep telefonuna o kadar fazla fayda sağlayabileceğimizi bilmek önemli. Yani bu sayede bir çok uygulamayı aynı anda hem RAM hızı ile kullanabilecek hem de telefonun performansını etkilemeden arka planda tutabileceğiz.
Telefonunuzun birkaç GB boş RAM’i varsa, doğrudan işletim sisteminin ihtiyaçları tarafından işgal edilecektir. Bu şekilde, farklı uygulama verilerinin telefonda her çalıştırıldıklarında sıfırdan yüklenmesi gerekecek ve bunun çok alakalı bir sonucu var ve performansın çok daha yavaşlamasına neden olacak.
Ayrıca telefonu her kapattığımızda bu tip hafıza tamamen boşalır. Bu nedenle, farklı durumlarda, mobil cihazımızda belirli bir arıza meydana geldiğinde, cihazı yeniden başlatmanız önerilir. Hepsi bu tür bir depolama, cep telefonunun doğru çalışması için kilit noktalardan biri olduğu için bu yaşanır. Bittiği anda, akıllı telefonun buna erişmeye devam etmesi gerekecek, bu da bu belleğin sabit belleğe dökülmesine yol açıyor. Ancak, bu yeni teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte, cep telefonumuzun yanıt verme hızının etkilenmemesi için dahili depolamadan bir miktar GB ödünç alacağız. Bu sayede mobil cihazımızın daha iyi performans göstermesi sağlanacak. Bununla birlikte, uygulamaların ve oyunların yürütülmesinin, bu kendi fiziksel depolaması kadar hızlı olmayacağı da belirtelim.
Her ne kadar mantıklı görünse de bilmemiz gereken bir diğer unsur da bu yeni teknoloji ile akıllı telefonumuzun hafızasını genişletmek için akıllı telefonun dahili deposunda yeterli miktarda boş GB bulundurmamız gerektiği. Aynı şekilde, bu sanal depolamayı seçen her üretici, bu teknoloji aracılığıyla az ya da çok GB vermeyi seçer.
Sanal Ram Xiaomi ve Oppo gibi markalarca kullanılıyor
Son haftalarda, önemli bir performans artışı elde etmek için bazı mobil cihazlarında bu aracı tanıtarak kullanıcılarını şaşırtan birkaç akıllı telefon üreticisi oldu. En son katılanlar Xiaomi ve OPPO oldu.
Xiaomi, Çin’deki Redmi Note 10 Pro 5G’yi güncelledi, böylece kullanıcılarının 2 GB’a kadar daha fazla rastgele erişimli depolamanın keyfini çıkarabilmeleri sağlandı. Öte yandan, ikinci şirket Find X2’ye RAM’ini 3 GB, 5 GB veya 7 GB’a kadar genişletme imkanı verdi. Bu sayede örneğin 6 GB’lık varyant 8 GB’lık bir modele performans göstermeyi başarırken, 8GB’lık versiyon ise 8GB’lık Note 10 Pro modeline eşdeğer hale gelecek. Üstelik Redmi Note 10 Pro 5G’nin olumlu yanı, 128 GB ve 256 GB dahili depolama olmak üzere iki versiyonla satışa sunulması. Bu nedenle, bu rastgele erişimli belleğe istediğimizde vermek için 2 GB’lık boş alana sahip olmak gerçekten kolay olacak.
Dediğimiz gibi, aynı alternatifi seçen üretici OPPO oldu, bu aracın Find X2 için gelmesi bir yenilik olsa da, gerçek şu ki, OPPO Reno 5’te kullanıcılar bu hafızayı OPPO’ya kadar genişletebilir. Dahili depolamaya bağlı olarak 8 GB kullanılabilir.
Öte yandan Huawei, bu tür belleği 2 GB’a kadar genişletebilecek sanal sistemi Memory Turbo’yu geliştirdi. Daha fazla Çinli şirket, Vivo’da olduğu gibi bu teknolojiyi uygulamaya teşvik edildi. Spesifik olarak, bunlar 3 GB’a kadar dahili belleği RAM gibi kullanabilen Vivo X60 ve Vivo V21 5G.
Bu nedenle, bunun zaten aramızda olan bir gerçek olduğunun giderek daha fazla farkına varmamız gerekecek. Çoğunlukla bu sanal olasılığı sunan birkaç mobil cihaz olduğu için. Yani, belki de yakında Android telefonlarda çok yaygın olacak.
Sanal RAM artırma mümkün mü?
Sana RAM’i akıllı telefonumuzda artırmak için, cihazını zaten güncelleyebilen şanslı kişiler arasında olmamız gerekecek. Durumunuz buysa, Ayarlar > Telefon hakkında > Telefon RAM’i menüsüne erişmeniz gerekiyor. Ancak bu adımlar, sahip olduğunuz telefonun markasına göre değişiklik gösterebilir.
Sanal RAM, Xiaomi telefonunuzda zaten mevcutsa, ayarlardan etkinleştirip belirli işlevleri arayabilirsiniz. Bu markanın telefonlarında, Memory Extension adlı bir seçenek bulana kadar ayarlarını araştırmanız gerekecek. Bu yüzden en mantıklısı, diğer üreticilerin farklı telefonlarında, ilgili işlevi ayarlar bölümüne eklemişlerse aynı olması. Örneğin cep telefonunuz Huawei ise Memory Boost bölümünü aramanız gerekecek, Vivo cep telefonunuz varsa Virtual RAM olarak adlandırılacak.
Sanal bellek teknolojisi, hem en sınırlı cep telefonlarının performansını hem de kullanıcı deneyimini geliştirmek için piyasaya sürülmüş verimli seçeneklerden biri. Samsung’un bu trende katılıp katılmayacağı ise henüz soru işareti.