Günümüzün dev şirketlerinin bu hale gelebilmesinin en önemli sebebi değişen teknolojiye, iş dünyası trendlerine en hızlı şekilde uyum sağlayıp buna göre hareket etmeleridir. Kurumsal dünyada hızla yaşanan değişime adapte olamayanlar kaybetmeye mahkumdur. Bu gıdadan, sağlığa eğlenceden, spora birçok endüstri için geçerlidir. Adapte olabilen şirketler ise sadece bildiğimiz büyük şirketler olarak sayılamaz. Casino demişken bir sektörden örnek vermek gerekirse 7 Slots online bu alanda öne çıkan şirketlerden biridir.
Yükselen trendler ve iş dünyası
Birçok sektörden bu trendlere uyum sağlayan sayısız örnek vermek mümkün. Burada önemli olan yeni olana uyum sağlarken aynı zamanda şirket kültürünü koruyabilmek ve adapte olurken şirketin devamlılığını korumak. Son yıllarda yükselen ve iş dünyasında önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale gelecek trendleri. Bu başlıklar altında da yükselen trendlerin neler olduğunu açıkladık.
Teknolojik trendler:
- Blokzincir ve kripto coin devrimi
- Dijitalleşme ve e-ticaret
- Yapay zeka ve otomasyon
İşyeri trendleri:
- Remote ve hibrit çalışma
- Freelance çalışma ve gig ekonomi
- Çeşitlilik, eşitlik ve katılımcılık
Sosyal ve tüketici trendleri:
- Influencer pazarlama
- Kişiselleştirme
- Değer temelli tüketim
Teknolojik trendler
Teknolojik trendler belki de şirketlerin uyum sağlamak için en çok çaba harcadığı konuların başında geliyor. Bu alandaki gelişmelere baktığımızda son 10 yılda yaşanan teknolojik devrimlerin etkisinin önümüzdeki yıllarda da görüleceğini söylemek mümkün. Özellikle dikkat çekilmesi gereken ve kurumsal dünyayı kökten değiştirecek trend ise kesinlikle yapay zeka.
Bu alanda yaşanan gelişmeler şirketleri bu konunun bir parçası olmaya zorluyor. Öyle ki dünya devi Google’ı bile tehdit eden bir teknolojiden bahsediyoruz. Bugün herkes ChatGPT ve benzeri araçlar aracılığıyla yazılı bir yapay zekayla sohbet edebilir. Midjourney benzeri araçlar aracılığıyla yapay zekaya resim çizdirebilir ya da fotoğraf çektirebilir.
Video teknolojileri, ses işleme teknolojileri de kapıda. Kısa süre içerisinde yeni birçok dev şirketi ve birçok şirketin de bu teknoloji karşısında kaybedeceğini izleyebiliriz. Bu teknolojiye adapte olmanın ilk koşulu sürekli gelişmeleri takip etmek ve sizin hitap ettiğiniz kullanıcıları yapay zekayla nasıl bir araya getirebileceğinizi düşünmek olacaktır. Çok küçük bir şirketi yönetiyor olsanız bile yapay zeka işlerinizi otomatiğe etmenize yardımcı olabilir. Bu sayede de iş sürecinizi hızlandırabilir.
İşyeri trendleri
Covid-19 salgınının ardından şirketler ve çalışanlar için işyerleri de farklı bir anlam ifade etmeye başladı. Remote çalışma birçok şirket için hala devam etse de bazı şirketler de hibrit çalışma ya da ofise döndü. Şirketin işyeri yaklaşımı da önümüzdeki yıllarda şirketlerin durumunu etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelecek.
Çalışanlar için önemli bir seçim kriteri haline dönüşen işyeri konusu şirket stratejilerinin önemli bir parçası haline geliyor. Remote çalışmayı tercih eden birçok çalışan bulunuyor fakat remote çalışanları da şirket kültürünün bir parçası haline getirmek ve takım çalışmasını sağlamak şirket açısından zorluklardan biri. Eğer hibrit çalışma modeli tercih edilirse de şirketlerin çalışanlarına neler sunduğu ve çalışanları için nasıl bir ofis ortamı sağladığı önemli bir hale geliyor.
Yani işyeri konusuna şirketlerin nasıl yaklaştığı şirkete alacağı çalışanlardan onların nasıl performans göstereceğine kadar birçok konuyu yakından ilgilendiriyor. Önümüzdeki yıllarda verimlilik diyince bu konu en önemli alanlardan biri olacak.
Tüketici trendleri
E-ticaretin yükselişi tüketici trendlerinde de değişim ve gelişime yol açtı. Artık birçok kişi anında telefonundan alışveriş yapabilirken müşterileri etkilemenin yolu da mağazalardan değil influencerlardan geçiyor.
Instagram ve Youtube’un influencer pazarlamadaki rolünün büyüklüğünü biliyoruz fakat Tiktok oyunu daha da büyütüp geliştirdi. Önümüzdeki yıllarda da Tiktok’un pazar payını daha da büyüteceği tahmin ediliyor. Bu durumda influencer marketingi stratejilerine dahil etmeyen şirketleri zor günler bekleyebilir. Özellikle B2C şirketler için influencer pazarlama önemli olsa da bazı B2B sektörlerinde bu pazarlama yönteminden faydalandığını söylemek gerek. Tabii ki değişen tüketici alışkanlıkları influencer marketingle sınırlı değil.
Değer temelli tüketimin de gitgide arttığını söylemek mümkün. Yine sosyal medyanın mutlak etkisiyle şirketlerin de artık bir kişiliği var. Bazı şirketleri eğlenceli olarak kodlarken bazı şirketleri de sıkıcı olarak kodlamak mümkün. Daha büyük ayrımlar ise değer temelli oluyor.
Tüketiciler kendi dünya değerlerine yakın şirketleri alışveriş yaparken tercih etmeye çalışıyor. Bu sebeple şirketinizin dünyaya bakışı örneğin çevre konusundaki tutumu, belki ayrımcılıklara karşı ne düşündüğü de önemli hale geliyor. Yani artık şirketlerin de bir kişiliği var ve yıllar geçtikçe bu kişilikler daha da 3 boyutlu hale gelecek. Bu sürecin bir parçası haline gelemeyen şirketlerin işinin daha da zor olacağı kesin.
İş dünyası trendlerini erken yakalamak mümkün mü?
Aslında bu yazımızda önümüzdeki yıllarda iş dünyasını iyice etkisi altına alacak konulardan bahsetmiş olsak da hiçbir konu tamamen yeni ya da hiç duyulmamış değil. Bazı trendleri erken yakalamak şirketleri bambaşka bir noktaya götürebiliyor.
Örneğin Amazon e-ticaretin büyüyeceğini gören ve çok erken bu konuda adım atan şirketlerden biri olarak ele alınabilir. Yerel bir örnek vermek gerekirse de Yemeksepeti benzer şekilde örnek olarak verilebilir. Netflix ise DVD kiralayan bir şirketken internetin yükselen gücünden tam da zamanında yararlanmaya başlayan şirketlerden biri. Yani aslında trendleri erken yakalayan şirketlerin rakiplerine hızlı bir şekilde büyük fark attığı ortada.
Bu trendleri yakalamak için öncelikle sürekli olarak yeni gelişmeleri takip etmelisiniz. İş dünyası ve sektörünüze dair konferanslara katılmak ve sektörünüzün öncü isimlerini dinlemek de birçok trendi erkenden yakalamanızı sağlayabilir. Yani önemli olan sürekli aktif olmak ve bir yandan da aramaya devam etmektir. Eğer geleneksel yöntemlerinize çok bağlı kalırsanız yeni olanı farketmekte zorlanabilirsiniz.