Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, çocukları dijital dünyanın risklerinden korumayı amaçlayan yeni yasal düzenlemede sona gelindiğini duyurdu. Hazırlanan taslağa göre, Türkiye’de 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanması ve hesap açması yasaklanacak.
Bakan Göktaş, bu düzenlemeyi içeren torba yasa taslağının bu ayın sonunda Meclis’te ilgili komisyona sevk edileceğini belirtti.
Platformlara yaş sınırı ve filtreleme zorunluluğu geliyor
Yeni düzenleme, sorumluluğu doğrudan sosyal ağ sağlayıcılarına yüklüyor. Planlanan yasa kapsamında platformlar için şu yükümlülükler getirilecek:
- Hizmet sunmama zorunluluğu: Sosyal medya platformları, 15 yaşından küçük çocuklara hiçbir şekilde hizmet sunamayacak ve hesap açılışına izin vermeyecek.
- Etkili filtreleme: Çocukların zararlı içeriklere maruz kalmasını engellemek için daha güçlü ve zorunlu filtreleme sistemleri devreye alınacak.
“Bu duruma seyirci kalamayız”
Bakan Göktaş, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki ciddi psikolojik etkilerine ve güvenlik risklerine dikkat çekti. Çetelerin sosyal medya üzerinden çocuklara ulaşarak onları suça sürüklediğini belirten Göktaş, çocukların ticari bir meta olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
“Biz 1,5 senedir bu konuya çalışıyoruz. Uzmanlar, akademisyenler, sosyal medya platformları, sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi aileler ile bizzat çocuklarımızla bu konuda çalışmalar yürüttük. Bu duruma seyirci kalamayız.”
Dünyadaki örnekler ve mevcut önlemler
Türkiye bu konuda yalnız değil. Bakan Göktaş, Avustralya’da 16 yaş altı çocuklara sosyal medya erişiminin yasaklandığını hatırlatarak, birçok ülkenin benzer adımlar attığını belirtti.
Bakanlık halihazırda “Sosyal Medya Çalışma Grubu” ile 7 gün 24 saat zararlı içerikleri takip ediyor ve mahkeme kararıyla erişim engeli getiriyor. Ayrıca çocuklara ve ailelerine güvenli içerik sunan ve acil durumlarda tek tuşla yardım çağrısı yapılabilen platformlar da (DUY ihbar hattı gibi) aktif olarak kullanılıyor. Ancak yeni yasa ile proaktif önlemlerin doğrudan platformlar tarafından alınması hedefleniyor.




