Sosyal medya platformlarının kullanıcı sayıları artmaya devam ederken, sosyal medya detoksu yapmak isteyenlerin de sayısı gitgide çoğalıyor. Bir kişi günde ortalama olarak 1 saat 40 dakikasını favori sosyal medya sitelerine veya uygulamalarına bakarak geçiriyor. Bu, süreyi başka şeylerle ilgilenerek geçirebilirsiniz.
Sosyal medya detoksu yapmanız için 9 neden
Sosyal medyada çok fazla vakit geçirmenin sizin için iyi olduğunu düşünmeyin. Her ne kadar işiniz mesai saatleri içinde çevrimiçi olarak sosyal kalmanızı gerektirse de, hafta sonu veya tatil sırasında detoks yapmak gerçekten çok yararlı olabilir.
Sosyal karşılaştırma döngüsünü kırın
Bilim insanları, sosyla medya kullanan çoğu insanın kendi hayatlarını tanıdıkları diğer kişilerin hayatıyla kıysaladığını keşfetti. Buradaki asıl büyük sorun, özgüveninizin üzerinde ciddi bir şekilde etkiye sahip olabilmesi.
Örneğin, tanıdığınız herkes evleniyor ve çocuk sahibi oluyorsa ama siz hala bekarsanız, kendinizi izole edilmiş veya yalnız hissedebilirsiniz. Bu durum bazı insanlar için ciddi depresyona bile yol açabiliyor. Hayatınızdaki tüm harika şeylerle yeniden bağlantı kurabilmek için sosyal medyaya ara vererek bu sağlıksız döngüden kurtulun.
Gizliliğinizi koruyun
Sosyal medyai, arkadaşlarla iletişimde kalmak, fotoğraf paylaşmak veya gönderi yazmak için en uygun yol olabilir, ancak kullanırken gizliliğinizden vazgeçmeniz gerekiyor.
Örneğin, ReputationDefender kısa bir süre önce WhatsApp için en son gizlilik politikası güncellemesinin mesajlaşma uygulamasının Facebook ile veri paylaşmasına izin verdiğini bildirdi.
Bu sebeple, gizliliğinizi koruyabilmek için bu uygulamaları kullanmayı bırakabilirsiniz.
Rekabetçi hissetmeyi bırakın
Siz farkında olmasanız bile sosyal medya rekabetçi yönünüzü ortaya çıkarabilir. Bunun nedeni Facebook gibi sosyal medya platformlarının temel amacının paylaşımlarınıza dikkat çekmek olmasıdır. Her tepki ve yorum, belirli bir gönderinin ne kadar popüler olduğunun bir ölçüsüdür, bu da sizi başkalarını ve hatta kendinizi aşmaya çalışmanıza neden olabilir.
Bu tür rekabetçilik hiç sağlıklı olmayabilir. Aynı zamanda anksiyete ve depresyona sebep olabilir. Sosyal medyadan bir süreliğine uzaklaşmak ruh sağlığınıza çok iyi gelebilir.
Genel ruh halinizi iyileştirin
Araştırmalar, bir sosyal medya sitesinde ne kadar çok zaman geçirirseniz depresyona girme olasılığınızın o kadar arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca, bu sitelerde geçirdiğiniz süre kendinizi stresli ya da mutlu hissedip hissetmemenizle doğrudan ilişkilidir.
Başka bir deyişle, kendinizi çok endişeli, stresli veya depresif hissediyorsanız, sosyal medya detoksu yapmak için iyi bir zaman. İlk başta garip gelebilir, ancak Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya sitelerinden uzak durdukça genel ruh halinizde iyileşmeler görebilirsiniz.
Kaybetme korkunuzu yenin
Sosyal medyanın bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapacak şekilde tasarlandığı söyleniyor. Bu abartı değil; sosyal medyayı kullanmayı ilk bıraktığınızda, yoksunluk belirtileri hissedebilirsiniz. Sonuçta sosyal medyadan uzak kaldığınızda eğlenceli veya önemli bir şeyi kaçırabilirsiniz. Hatta bunu sigara içmek gibi düşünebilirsiniz. Eğer düzenli bir içiciyseniz, 1-2 gün sigara içmemeyi deneyin. Bunu başarabilmek oldukça zorlayıcı olabilir.
Bildirim sayılarını görmeniz de uzak durmanızı engelliyor. Bu sebeple, detoksa başlamadan önce uygulamaları tamemen sildiğinizden emin olun.
Detoks sonrasında favori sosyal medya sitelerinize günde bir kez ziyaret planlayarak bu etkiyi en aza indirebilirsiniz. Bu ziyaret bittikten sonra günün geri kalanında sosyal medyaya bakmamaya çalışın.
Gerçek dünya ile yeniden bağlantı kurun
İnternette başkalarıyla iyi iletişim kuruyor ama kendinizi hiç yüz yüze iletişim kurma konusunda yetersiz mi görüyorsunuz? Bu durum içe dönük kişilerde görülebiliyor, yine de hepimizin biraz yüz yüze insan temasına ihtiyacımız oluyor.
Ne yazık ki, sosyal medya sitelerinde çok fazla zaman geçiren insanlar gerçek hayatta kendilerini yalnız ve izole hissettiklerini bildiriyor. Ayrıca bağışıklık sistemlerinde zayıflamalar da görülebiliyor.
İyi haber şu ki, içe dönük biriyseniz ve çok fazla yüz yüze etkileşimden rahatsız oluyorsanız, sadece dışarı çıkarak ruh halinizi değiştirebilirsiniz. Yalnız kalmayı tercih ediyorsanız, kendinize başka bir hobi edinmeyi deneyin. Resim için, müzik dinleyin, kitap okuyun veya konserlere, festivallere gidin.
Anı yaşamaya başlayın
Her bir etkinliğe gittiğinizde yaptığınız her şeyi sosyal medya uygulamalarında anlık olarak paylaşıyor musunuz? Bu, hayatınızı diğer insanlara göstermek için oldukça uygun bir yol olabilir fakat sizin anı yaşamanızı engelleyebilir. Her şeyi doğrudan etkileşim kurmak yerine sosyal medyanın merceğinden yaşıyorsanız, deneyimleriniz daha düşük kalitede olacak ve daha az hatırlanabilir hale gelecek.
Sosyal medya yarışında zirve kimin?
Geçmişe takılmayın
Twitter, Facebook veya Instagram gibi sosyal medya platformlarını eski sevgilinizi veya bir başkasını takip etmek için kullanıyor olabilirsiniz. Bu sizi olumsuz bir düşünce yapısına hapsedebilir ve örneğin sevgilinizden ayrıldıktan sonra toparlanmanızı daha zor hale getirebilir.
Sosyal medyayı bir süreliğine geride bırakmak, takıntı yapmayı bırakıp hayatınıza devam etmek için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlayabilir.
Boş zamanlarınızı iyi değerlendirin
Egzersiz yapmak, okumak veya evinizi temizlemek için yeterli zamanınız yoksa sosyal medyaya ara vermek, enerjinizi ve hayatınızı iyileştirmeye ayırabileceğiniz dolu dolu iki saat kazanmanıza yardımcı olacak.
Günde 30 dakika yürümek fiziksel ve zihinsel sağlık açısından büyük faydalar sağlıyor. Bu da, zamanınızı Facebook veya diğer sosyal medya uygulamalarının ana sayfasında gezinmekten çok daha iyi kullanmanızı sağlar. Bunların yanı sıra evinizi temizlemek için harcadığınız zaman size çok iyi gelebilir.
Böylelikle sosyal medya detoksu hakkında hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Bu arada, sosyal medya kullanmaya devam edecekseniz sosyal medyada paylaşım yapmak için en doğru zaman nedir? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. Digital Report ekibi olarak keyifli okumalar dileriz…