Rusya-Ukrayna savaşı, sosyal medya platformlarının çağımızdaki önemini birkez daha gösterdi. Peki, resmi açıklamalardan yardım kampanyalarına savaş hakkında her şeyin sosyal medya üzerinden gerçekleştirildiği bir ortamda enformasyonun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi mümkün mü? Bu konuda platformlara önemli bir görev düşüyor.
Rusya-Ukrayna savaşında sosyal medya
Sosyal medyanın artık bilginin yayılmasında büyük bir rol oynadığı göz önüne alındığında, platformların ağlarının etik olmayan amaçlarla kötüye kullanılmasını önlemek için hızlı hareket etmesi gerekiyor. Birçoğu, belirli suistimal ve yanlış bilgi türleriyle mücadele etmek için halihazırda stratejiler uygulamaya başladı.
İşte büyük sosyal ağlardan şimdiye kadar bu konuda atılan her adım.
Meta
Meta’nın Rusya’da yaklaşık 70 milyon ve Ukrayna’da 24 milyon civarında kullanıcısı bulunuyor. Bu da demek oluyor ki her ülkenin nüfusunun yaklaşık yarısı ile Facebook’ta. Bu sosyal platformu çatışma bölgesindeki sosyal medya bilgi akışının merkezine koyuyor.
Elbette Rusya’nın kendi sosyal medya platformları ve mesajlaşma sistemleri bulunuyor. Bu nedenle Kremlin bunları eylemlerini ve niyetlerini Rus vatandaşlarına yayınlamak için de kullanabilir. Ancak Meta, Rus devlet haber ajanslarından olanlar da dahil olmak üzere Ukrayna’daki çok sayıda hesaba erişimi kısıtlamaya devam ediyor.
Meta ayrıca anadili Ukraynaca ve Rusça olanlardan oluşan özel bir ekibe sahip. Bu ekip, sosyal medyada bulunun bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için yoğun bir mesai harcıyor.
Rusya Ukrayna krizinde yaptırımlar: Bankacılıkta Swift ne demek?
Youtube
Ukraynalı yetkililer, Google’a ait YouTube’un Ukrayna’daki kullanıcılar için Rus devlete ait medya kuruluşlarına erişimi engellemesini talep ederken, aynı zamanda birkaç Rus kanalı için para kazanmayı da kısıtladı.
Salı günü, video paylaşım sitesi, Rus devletinden gelen videoları yasakladı ve yüklemelerini platformda izleyebilecek kişi sayısını sınırladı.
YouTube Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Her zaman olduğu gibi, ekiplerimiz yeni yaptırımların ve ihracat kontrollerinin YouTube için ne anlama gelebileceğini değerlendirmek de dahil olmak üzere yeni gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.”
Twitter, “kritik kamu güvenliği bilgilerinin yükseltilmesini ve reklamların bu bilgilerden olumsuz etkilenmemesini sağlamak için” Ukrayna ve Rusya’daki tüm reklamların geçici olarak yasaklandığını duyurdu.
https://twitter.com/TwitterSafety/status/1497353976588689411
Tüm reklamların yasaklanması, tweet’ler aracılığıyla bilgi akışına yardımcı oldu. Twitter, platform üzerinden gerçekleşen manipülasyonunu tespit etmek için tweet’leri proaktif olarak inceliyor. Popüler sosyal medya platformu, olayların yanlış bir resmini sunan hileli veya manipüle edilmiş medyaya karşı yaptırım uyguladığını açıkladı.
TikTok
TikTok, şu anda izlenmesi gereken en önemli platformlardan biri ve Rusya’ya bağlı kuruluşların uygulamayı yanlış haber yaymak için kullandığını açıkladı. Platformda birçoğu sahte olan ve büyük zorluklar yaratan savaşla ilgili binlerce video olduğuna dair kanıtlar bulunuyor.
Here's a good example of war misinfo that's plaguing TikTok right now.
This video of a parachuting soldier has 20 million views on TikTok.
The top comment? "Bro is recording an invasion."
But he isn't. This video is from 2016. pic.twitter.com/6WsjpWOLVI
— Ben Collins (@oneunderscore__) February 24, 2022
TikTok’tan konuyla veya platformunun nasıl kullanıldığıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. TikTok’un Bytedance adlı Çin merkezli bir şirket tarafından kontrol edildiği ve Çin’in Rusya’nın bölgedeki eylemlerini bir ölçüde desteklediği düşünülürse, resmi olarak güçlü bir duruş sergilemeyebilir.
Rusya Ukrayna’yı işgal etti: Avrupa piyasalarının düşmesi bekleniyor
Rusya-Ukrayna krizi özet
Kriz Şubat 2014’te Rusya ve Rus yanlısı güçlerin öncelikle Kırım’ın statüsü ve Donbas’ın bazı bölümleri nedeniyle Ukrayna’ya saldırmasıyla başladı. Savaşın ana odak noktası, uluslararası hukuk tarafından geniş ölçüde Ukrayna’nın bir parçası olarak kabul edilen Kırım ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüdür.
Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa otomotiv pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri hamlesi, 2021-22 döneminde iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve ikili ilişkilerin bozulmasına neden oldu. ABD, işgalin Rusya ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracağına dair güçlü mesajlar vermeye devem ediyor.
Putin’in öfkeli eleştirileri ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırları boyunca yığılmasıyla özetlenen tansiyon aylardır yükseliyordu. Washington’daki ve Avrupa’daki liderler barışçıl bir çözüme ulaşmaya çalıştılar, ancak bunu başaramadılar.
Ukrayna, 20. yüzyılın büyük bölümünde Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduktan sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazandı. O zamandan beri Ukrayna, Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile daha büyük bağlar geliştiriyor.
Perşembe sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı “özel askeri operasyon” ilan etti. Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ve ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere çok sayıda şehirde patlamalar olduğu bildirildi.
“Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımak için gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğuna inanıyorum”
– Vladimir Putin
Analistler, bunun Ukrayna’da daha büyük bir çatışmanın başlangıcı olabileceğine inanıyor. Birçok yetkili de eylemi Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor.
Kremlin ve müttefikleri üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan son yaptırımlar, Biden’ın geçen hafta askeri banka da dahil olmak üzere Rus bankalarına yönelik olarak açıkladığı önceki ekonomik cezaları temel alıyor.
Ukrayna nüfusu
Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Doğu ve kuzeydoğu ile sınır komşusu olduğu Rusya’dan sonra, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir.
Ukrayna’nın mevcut nüfusu 24 Şubat 2022 Perşembe günü itibariyle 43.301.680’dir.