Sosyal medya platformu Mastodon, Twitter’ın alternatifi olabilir mi? Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması nedeniyle birçok kullanıcı Twitter’ı terk ediyor ya da en azından bir alternatif haline getirmekle tehdit ediyor. Kullanıcılar, tercihlerinde Musk’ı küçümsemelerinin ya da Musk’ın platformun “ifade özgürlüğüne” yönelik planlarının, siteyi tehlikeli bir bataklığa dönüştürebileceği endişesi içerisinde olduklarını bildiriyor. Bu iddiaların çeşitli gerekçeleri bulunuyor.
Peki Twitter’a alternatif bir uygulama gerçekten var mı? Her ihtimale karşı kendinizi başka bir platformda konumlandırmak iyi bir fikir olabilir. Mastodon bu seçeneklerden biri olabilir çünkü bazı yönlerden Twitter’a oldukça benziyor.
Sosyal medya platformu Mastodon nedir?
Mastodon başlangıçta Twitter’ın bir kopyası gibi görünüyor. Mikroblog için sosyal medya platformunun özelliklerinin çoğu, diğer hesaplardan bahsetme, yalnızca takipçiler tarafından görülebilen içerik paylaşma özelliği ve herkes tarafından görülebilen içerik paylaşma özelliği de dahil olmak üzere Twitter’ın özelliklerini kullanıyor. Ayrıca, anketlerin, filmlerin ve diğer multimedya bilgi türlerinin paylaşımına da izin veriyor.
Mastodon, kullanıcılara takipçilerinden gelen güncellemelere kronolojik bir haber akışında erişim sağlayarak, kullanıcıların son yıllarda ikinci platformla ilgili yaşadıkları ana sorunlardan birini ele alıyor. Bunun oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak platform, Twitter’dan önemli bir açıdan büyük ölçüde farklı: merkezi olmayan bir sosyal ağ olma özelliğini taşıyor. İnsanlara kendi özel çevrimiçi alanlarını oluşturma ve bunları uygun gördükleri şekilde yönetme konusunda çok daha fazla özgürlük veriyor.
Sitenin popülerliği, insanların herhangi bir zamanda Twitter hakkında nasıl hissettiklerinden büyük ölçüde etkileniyor. Bu topluluklar çeşitli sunuculara dağılmış olsalar da, Twitter’ın ikamesi bu sunucuların tek bir ortamda bir arada yaşamasını sağlayarak kullanıcıların tek bir hesapla çeşitli sunuculara dağılmış kişileri takip etmesine ve bu kişilerin içeriklerine erişmesine olanak tanıyor.
Sosyal medya platformu Mastodon nasıl çalışır?
Kullanıcılar Mastodon’a çok çeşitli ticari ve ücretsiz üçüncü taraf mobil uygulamalar aracılığıyla erişebiliyor, bunların hepsi çeşitli özellikler sunuyor.
Cihazlarına bir uygulama yüklemek istemeyen kullanıcılar, herhangi bir bilgisayar tarayıcısından veya telefonlarının tarayıcısından platforma ulaşabilir. Aynı zamanda üye olan herkes kendi sunucusunu kurabilir veya bir topluluk oluşturabilir.
Hesaplar, gelecekte farklı bir sunucuya taşınabilecek olsalar bile, başlangıçta bir sunucuda oluşturuluyor. Twitter’ın ikamesi, herkesin etkileşime geçebileceği tek bir platform gibi hissettirirken, kullanıcılar, hesaplarını farklı bir sunucuda kaydeden kullanıcıların içeriklerine ve tartışmalarına erişebildiğinden, bu örnek diğerleriyle birleştirilirse merkezi olmadığı ortaya çıkıyor. LGBTQ toplulukları, teknoloji, gastronomi, sanat ve müzik gibi belirli konulara ayrılmış çeşitli sunucular bulunuyor.
Çoğu Twitter topluluğu Mastodon’da bulunabiliyor ve bu tür şeylerle ilgileniyorsanız, kürklülere özgü bir ton sunucu bile var. Ağda 3000’den fazla sunucu ve 450.000’den fazla aktif aylık kullanıcı olduğunu iddia eden Twitter alternatifine bağlanmanın ve katılmanın çeşitli yolları mevcut. Yine de genel halk tüm sunuculara erişemiyor. Bazıları, ilgilenen kişilerin (belki) gelecekte topluluklara erişim sağlamak için bir bekleme listesine kaydolmasını talep ediyor.
Mastodon sosyal medyası nasıl kullanılır?
Mastodon’u nasıl kullanacağınızı öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Uygulamayı edinin (veya web sitesini kullanın)
- Bir sunucu seçin
- İnsanları bulun
- Profilinizi ayarlayın
- Paylaşma
Uygulamayı edinin (veya web sitesini kullanın)
Mastodon uygulamasını iOS veya Android uygulama mağazalarından indirerek edinin. Ayrıca joinmastodon.org adresini ziyaret edip “Bir sunucu bul” seçeneğini seçerek çevrimiçi olarak da başlayabilirsiniz.
Bir sunucu seçin
Twitter’ın aksine, yedekte hesap oluşturabileceğiniz merkezi bir alan bulunmuyor. Bunun yerine, her biri benzersiz bir topluluğa ve düzenleyici kurallara sahip çeşitli sunucular arasından seçim yapmanız gerekiyor.
Çeşitli sunuculardaki kullanıcıları takip edebiliyor ve onlarla iletişim kurabiliyor olsanız bile, katıldığınız sunucu tüm Mastodon kullanıcı adınızı, uymanız gereken içerik kurallarını ve oturum açmak için kullanmanız gereken web adresini belirleyecek. Ayrıca görebileceğiniz bazı gönderilerin üzerinde de etkisi olacak.
- Uygulama: “Kaydol “a tıklayın ve ardından listeden bir sunucu seçin. Bir hesap oluşturmadan önce moderasyon politikalarını kabul ettiğinizi doğrulayın.
- Web: Mevcut Mastodon sunucularına göz atın: Mevcut Mastodon sunucularına göz atın, birini seçin, kaydolun ve ardından giriş yapın.
Ne yazık ki, Mastodon sosyal medya mobil uygulaması, bir sunucuya bağlanmadan önce en popüler gönderileri veya hashtag’leri incelemenize izin vermiyor. Sonuç olarak, mobil uygulama üzerinden bağlanmadan önce çevrimiçi bir sunucu seçmeyi düşünebilirsiniz.
Bir sunucuya katıldığınızda, tam Mastodon kullanıcı şu formatta olacak: yourname@servername. Bunu muhtemelen aklınızda tutmanız gerekebilir.
Mastodon’da kullanıcı adını değiştirmenin kolay bir yöntemi bulunmuyor. Yeni bir hesap oluşturmanız, mevcut hesabınızı aktarmanız ve ardından adınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için profil düzenleyiciyi açın, “Hesap ayarları “nı seçin ve ardından “Farklı bir hesaba taşı “yı seçin. Başka bir sunucuya geçmek için de aynı adımları izleyin.
İnsanları bulun
Uygulamaya kaydolduğunuzda takip etmeniz için sınırlı sayıda kişi öneriliyor. Aşağıda, sosyal medya platformu Mastodon’daki kullanıcılarla iletişime geçmek için ek yöntemleri görebilirsiniz:
- Arama sekmesi: Mobil uygulamadaki arama simgesini seçerek trend olan gönderilere, hashtag’lere, önerilen takipçilerden oluşan “Sizin İçin” bölümüne ve sunucunuzdaki gönderilerin canlı akışını gösteren “Topluluk “a göz atabilirsiniz.
- Keşfet bölümü: Trend gönderiler, popüler hashtag’ler ve “Sizin için” takipçi önerileri sekmeleri sunan #Keşfet alanında, benzer işlevler çevrimiçi olarak bulunabiliyor.
- Yerel ve Federasyon bölümleri: Web sitesinin Yerel ve Federe bölümleri, sunucunuzdan ve tüm merkezi olmayan ağdan canlı yayın akışını izlemenize olanak tanıyor.
- Arama çubuğu: Arama çubuğunu kullanarak belirli isimleri veya kullanıcı adlarını arayabilirsiniz. Bunu çevrimiçi olarak yapmalısınız çünkü sonuçlar kendi sunucunuz dışındaki sunuculardan kişileri de içerebilir.
- Seçilmiş listeler: Manuel olarak düzenlenmiş dizinleri kullanarak insanları takip edebilirsiniz. Fedi bunların arasında en başarılı olanı. Dizin her kişinin biyografisini sunuyor ve kişileri konularına göre gruplandırıyor.
- Hashtag’ler: Bazı sunucularda, tekil kullanıcılara ek olarak tüm hashtag’leri de takip edebilirsiniz. Bunun için zaman akışınızdan veya arama sonuçlarından herhangi bir hashtag seçtikten sonra sayfanın sağ üst köşesindeki artı işaretine (+) tıklamanız yeterlidir. Bu özellik şu anda yalnızca çevrimiçi olarak yapılandırılabiliyor.
Profilinizi ayarlayın
Bir sunucuya bağlandıktan ve takip edilecek bazı kullanıcıları keşfettikten sonra, Mastodon profilinizi oluşturarak devam edebilirsiniz:
- Uygulama: Fil simgesinde “Bilgileri Düzenle “ye tıklayın. Bunu takiben, görünen adınızı değiştirebilir, biyografinize ayrıntılar ekleyebilir ve bir profil resmi yükleyebilirsiniz.
- Web: Görünen adınızın yanındaki “Profili Düzenle “yi seçerek bir biyografi, profil resmi ve kapak resmi ekleyebilirsiniz.
Mastodon’un web arayüzü, mobil uygulamadan daha fazla özelliğe sahip ve hesabınızın kapak resmini ve kurallarını değiştirmenize olanak tanıyor. Örneğin, gönderileri otomatik olarak silinecek ve sizi takip etmeden önce izin alınması gerekecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Paylaşma
Twitter alternatifinin hayalet bir kasaba olarak görülmesini engellemek istiyorsanız, katkıda bulunmaya başlamalısınız. İdeal olarak, Elon Musk ve Twitter dışındaki şeyler hakkında paylaşım yapmalısınız.
Ofiste ilk gün: Elon Musk Twitter CEO’sunu kovdu
Sosyal medya platformu Mastodon’da 500 karaktere kadar gönderi oluşturabilirsiniz. Bu da Twitter’ın izin verdiği karakter sayısından daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu size yaratıcılık için biraz daha fazla alan sağlıyor. Gönderi kutusunun yanındaki simgeleri kullanarak anketler, fotoğraflar, içerik uyarısı ve mesajlarınıza kimlerin erişebileceğine dair bir kısıtlama da ekleyebilirsiniz.
Paylaşım yapmadan önce aşağıdaki faktörleri aklınızda bulundurun:
- Hashtag’ler Mastodon’da özellikle önemli çünkü arama motoru sadece sizin ve takip ettiğiniz kişilerin düz metinlerini tarıyor. Başkalarının gönderilerinizi görmesini istiyorsanız, hashtag kullanmalısınız.
- Twitter’ın yerine Direkt Mesaj özelliği yoktur. En yakın paralel, bir gönderiyi bahsettiğiniz kişilerle kısıtlamak için gönderi görünürlüğü seçeneğini kullanıyor.
- Mastodon Alıntı Tweet özelliğine sahip değil. Bu tasarım kararı, platformun tutuşma potansiyelini azaltmak için alındı.
- Mastodon, Twitter’ın beğen düğmesine benzer bir Favori işlevine sahip olsa da, bir gönderiyi anonim olarak kaydetmek için Yer İşaretlerini kullanabilirsiniz.
Daha fazla ayrıntı için yetkili kılavuzlara başvurun.
Sosyal medya platformu Mastodon’un sahibi kim?
Mastodon, kullanıcıların kendi özel ağlarını kurmalarını sağlayan merkezi olmayan bir sosyal ağ platformudur ve Alman mühendis Eugen Rochko’ya aittir.
Sosyal medya uygulaması Mastodon ile ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendiyseniz, Twitter’da doğrulanmak ücretli oluyor isimli yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.