Bu sayımızı iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ve son olarak pahalıyı makulden ayıramadığımız geride kalan aydan sizinle paylaşmak üzere not aldığım birkaç gelişmeyle kapatmak istiyorum.
Twitter’ın geleceği: Elon Musk’ın da dediği gibi, Twitter günümüzde çevrimiçi bir kamusal alana en yakın dijital oluşum. Ancak bilgiye sağladığı hızın ve çevikliğin demokrasi için felaket sonuçlar doğurduğunu defalarca gördük. Elon Musk, Twitter’ı 40 milyar dolara satın almak ve sosyal ağın bilgiyi demokratikleştirme serüveninde bayrağı devralmak istiyor. Tüm gücün bir kullanıcıda toplanması ise tersi sonuçlar doğurabilir.
Dijital dolar: ABD Başkanı Biden, sınır ötesi fon transferleri ve ödemeler için verimli ve düşük maliyetli işlemleri desteklemek, finansal sisteme daha az riskle erişimi artırmak için ABD Merkez Bankası kontrolünde ulusal bir kripto para birimi için çalışmalara başlanmasını istedi. Bu tüm dünyada ulusal kripto para inisiyatiflerini hızlandırabilir.
Taktik saha haberleşme sistemleri: Ukrayna Savaşı, ülkemizde Netaş, ASELSAN ve İnnova gibi şirketler tarafından geliştirilen muharebe haberleşme teknolojilerinin ve sistemlerinin önemini pek de kavrayamamış olduğumu bana gösterdi. Neyse ki yalnız değilim, tüm dünyanın duyduğu gibi Rus ordusu da bunların öneminden bihaber görünüyor. Öte yandan, hem Karabağ’da hem de Ukrayna’da silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) cephelerde giderek daha etkili olduklarını ve güç dengesini döndürebildiklerini gördük.
Bu yazı Digital Report Dergisi 13. sayısında yayınlanmıştır.