Günümüzde genişbant internet bağlantısı herkes için en temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiş durumda. Kaliteli, ulaşılabilir, eşit ve dünya standardında internet bağlantısı, şirketlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir unsur. Özellikle teknoloji alanında iş yapan start-up’ların rekabetçi biçimde küresel ortamda yer alabilmesi için güçlü internet altyapısına ihtiyaçları var.
Start-up Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan “2022 Küresel Start-up Ekosistemleri Raporu”nda İstanbul, “Küresel Çapta Yükselen Ekosistemler” arasında 14. sırada yer aldı. İstanbul ayrıca, son 2,5 yıl içerisinde toplam 17 milyar dolar ekosistem değeri yarattı. Rapora göre, global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve destekleyici ağ yapılarının varlığı start-up’ların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterildi. Bu başarıların, teknoloji ihracatında da kendisini göstermesi ise ancak güçlü altyapıyla mümkün.
Global arenada öne çıkabilmek için genişbant bağlantı hızına sahip olmak kritik
Girişimlerin yurtiçi rekabetten öte, global pazarlarda boy gösterebilmesi ve daha başarılı olması için yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli genişbant bağlantı hızına sahip olması önemli. Uluslararası ticaret görüşmelerini yapmak, online toplantılarda canlı sunumlar gerçekleştirmek, büyük boyutta videolar paylaşmak, yatırımcı görüşmelerinde etkileyici demolar göstermek gibi faaliyetler ancak kesintisiz ve güçlü fiber bağlantılarla mümkün olabiliyor.
Türkiye olarak, bir teknoloji üretim ülkesi olmak için gerekli olan her şeye sahibiz. Genç ve eğitimli nüfusa, yüksek ve çok sayıda eğitim kurumuna sahibiz. Lojistik anlamda da çok değerli bir coğrafik konumdayız ve çalışkan bir milletiz. Fakat buna rağmen ne yazık ki teknoloji dünyasında arzu edilen durumda değiliz.
Ülkelerin teknoloji üretim gücü, altyapı gücünü gerektiriyor
Sabit internet hızında Türkiye olarak şu anda dünyada 106. sıradayız. Türkiye’de evlerde kullanılan ortalama internet hızı indirmede 31,95 Mbps. Yüklemede ise 6,42 Mbps. Singapur, Şili ve Hollanda gibi ülkeler sabit internet hızı konusunda önemli aşamalar kaydetti. Singapur’un bu anlamda iyi bir örnek oluşturduğunu söyleyebilirim. Doğru yatırımlar ve istikrarlı AR-GE çalışmalarıyla toplam ihracatları içindeki yüksek teknoloji payını, 10 yıl içinde %50’lere çıkarmayı başardılar. Ayrıca bu oran, son 20 yıldır %20’lerin üzerinde oldu hep. Bir başka örnek olan Romanya, internet hızında 11’inci sırada. Romanya da son 10 yılda teknoloji ihracatını artırmış ülkelerden biri. Bunun gibi pek çok örnek sıralayabiliriz. Ülkelerin teknoloji üretim gücü, altyapı gücünü gerektiriyor. Bizim de yapmamız gerekenler belli.
Dünya standartlarında internet ile teknoparklara özgür araştırma ortamı geliyor
Teknolojinin geliştirilmesi için en önemli ihtiyaçların başında gelen internetin dünya standartlarında sunulması; işletmelere, girişimcilere, üniversitelere ve teknoparklara özgür araştırma ortamı sunmakla birlikte teknoloji geliştirme hızına hız katıyor. Ülke olarak, global pazarlarda boy gösterebilecek marka ve girişimler ortaya çıkarmak ve bu başarıyı daimî kılmak için yüksek hızlı, eşit upload ve download hızına sahip bir internete sahip olmak çok önemli.
Ülkemizin teknoloji üretiminde gelişmesinde girişimci şirketlerin rolü çok önemli. Biz de bu kurumların faaliyetlerini daha etkili biçimde sürdürmeleri için, en üst seviyede internet altyapısına kavuşmalarını elzem görerek bu alanda yatırımlar yapıyoruz. Teknopark yönetimlerinin, teknopark içindeki firmaların ve henüz şirketleşmemiş girişimcilerin yer aldığı kuluçka merkezlerinin dünya standartlarında internete erişmesi adına fiber altyapımızı teknoparklara sunuyoruz. TurkNet olarak Teknopark içerisindeki yeni firmalara 1 yıl ücretsiz TurkNet GigaFiber’i sunarak girişimcilere destek oluyoruz.
Girişimcilere VC’ye uzanan yolculuklarında tüm gücümüzle destek vermeyi planlıyoruz
TurkNet olarak teknoparklar için gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalar internetin çok daha ötesinde. Bu bakış açısıyla; TurkNet GigaFiber ile birlikte başlatmış olduğumuz iş birliği kapsamında girişimci ve girişimci adayı firmalara VC’ye (Venture Capital) uzanan yolculuklarında tüm gücümüzle destek vermeyi planlıyoruz. TurkNet’in binlerce kurumsal firmadan oluşan portföyünü kullanarak; farklı uzmanlık alanındaki kişi ve firmalarla girişimcileri buluşturma, etkinlik ve toplantılarla satış/pazarlama alanında fırsatlar yaratma, yatırımcılar ile girişimci firmaları bir araya getirme gibi birçok hedefimiz var.
TurkNet olarak, kendi altyapı yatırımlarımız ve yazılım geliştirme faaliyetlerimizle, 25 yıldır 81 ilde, yüksek hızlı internet sunan bir Türk girişimiyiz. Dünyayı takip ediyor, yeni nesil teknolojilere yatırım yapıyoruz ve bu sayede abonelerimize gigabit hızında güvenli internet bağlantıları sunuyoruz. Teknoparklardaki teknoloji girişimlerinin faaliyetlerini en iyi biçimde gerçekleştirebilmesi için güçlü bir bağlantı altyapısına sahip olması şart. Bu gücü sunacak kapasiteyi TurkNet olarak kendimizde görüyoruz. Amacımız teknoloji üretimine ve Türkiye’nin geleceği olan girişimcilere elimizden geldiği kadar destek olabilmek. Desteklediğimiz girişimcilerin her platformda kendi geliştirdiği ürün ve hizmetleri sergilediği günü görmek bizler için büyük bir gurur olacaktır.