Uber, sürücüler tarafından dava edildi, sebebi ise uygulama üzerinden ulaşım hizmeti verenler, uygulamanın çalışma biçimlerini şekillendiren Uber algoritması nasıl çalışır anlamak istiyorlar. İngiltereli Uber sürücüleri tarafından açılan dava önümüzdeki günlerde Hollanda’da görülecek.
Uber algoritması nasıl çalışır öğrenmek için dava açtılar
ABD merkezli ulaşım uygulaması Uber, iki İngiliz taksi şoförü tarafından mahkemeye verildi. Uber’in kullandığı algoritmalar hakkında daha fazla bilgi vermesi gerektiğini savunan şoförler, algoritmanın kendileri hakkında aldığı kararları ve bu kararları neye göre aldığını bilmek istediklerini açıkladılar.
Uluslararası Uygulama Tabanlı Taşımacılık İşçileri Birliği (IAATW) ve İşçi Bilgi Değişimi ve Uygulama Sürücüleri ve Kuryeler Birliği (ADCU) de desteklediği söz konusu dava, Uber’in Avrupa’daki genel merkezinin yer aldığı Hollanda Amsterdam’da başlatıldı.
İki sürücüyü temsil eden avukat Anton Ekker, iste yaptığı açıklamada, Uber’in sürücüler hakkında topladığı bilgiler ve bu bilgileri kullanan algoritmalar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu ve Uber’in bu konuda daha şeffaf olması gerektiğini ifade etti. Ekker, Uber’in AB’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) şartlarını gerekli şekilde sağlayamadığını iddia etti.
Uber uygulaması tarafından kullanılan algoritmalar, hangi sürücünün hangi yolcuya gönderileceğini seçiyor. Sürücüler bu kararların tarafsız ve otomatik olmayabileceğini düşünüyor. Söz konusu iddiaların doğru çıkması halinde, Uber büyük miktarlarda tazminata mahkum edilebilir.
Uber’den açıklama
Uber algoritması ile ilgili açılan söz konusu dava hakkında Guardian gazetesine açıklamalarda bulunan Uber sözcüsü şu şekilde konuştu. “Gizlilik ekibimiz, bireylerin hakkı olan talep edilen kişisel verileri sağlamak için çok çalışıyor. Bazı verileri sağlayamadığımız zaman ise bunlarla ilgili açıklamalarda bulunacağız. Örneğin bu verinin mevcut olmadığını veya GDPR kapsamındaki başka bir kişinin hakkını ihlal edebileceğini açıklayacağız. Yasa uyarınca, bireyler ek inceleme için Uber’in veri koruma görevlisi veya ulusal veri koruma yetkilisi ile temasa geçerek endişelerini hakkında bilgi alma hakkına sahiptir. ”
Uber algoritması ile ilgili bu dava, Uber’in veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili karşı karşıya kaldığı ilk dava değil. ABD’li dev şirket 2018 yılında da mahkemeye verilmiş ve Hollanda Güvenlik Koruma Kurumu ve İngiltere Bilgi Ofisi tarafından, tüketici verilerini koruyamadığı gerekçesi ile 1.2 milyon dolara mahkum edilmişti.