İnsanlık tarihindeki en sıcak ay rekorunu kıran Temmuz 2021; 2016, 2019 ve 2020’deki önceki şampiyonları geride bıraktı. Üst üste kaydedilen bu sıcaklık değerleri iklim değişikliği sorununu açıkça gözler önüne seriyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yöneticisi Rick Spinrad gelişmeyi doğruladı ve şunları ekledi:
“…Bu durumda olunabilecek en kötü yer, insanın doğduğu yer olan Dünya… Kaydedilen bu rekor değerler, iklim değişikliğinin Dünya için çizdiği vahim sürece rahatsız edici ve yıkıcı bir katkıda bulunuyor”
-Rick Spinrad
(2 of 5) #July 2021 global surface temp was 1.67°F (0.93°C) above avg — making it the hottest July recorded to date.https://t.co/xKGLizOml4 via @NOAANCEIclimate #StateOfClimate report #July2021 pic.twitter.com/8hHkF8ndVM
— NOAA (@NOAA) August 13, 2021
Bilim insanları, iklim değişikliğinin aşırı hava koşullarına bağlı olduğuna dair her zamankinden daha fazla kanıta sahipler. Yeni yayınlanan Birleşmiş Milletler iklim raporu, fosil yakıt tüketiminin kesin olarak Dünyadaki hava durumunu etkilediğini açıkladı. Yeni rapora göre, kutup bölgeleri dışında Dünyanın neredeyse her bölgesinde 1950’lerden bu yana en yüksek sıcaklık artışları tespit edildi. NOAA’ya göre Temmuz 2021, tüm Kuzey Yarımküre için kara yüzeyi sıcaklık rekorunu kırdı. Ek olarak Asya kıtası kayıtlara geçen en sıcak Temmuz ayını yaşadı.
Yükselen sıcaklıklar yangınlara neden oluyor
Bu tür benzeri görülmemiş sıcaklıklar, özellikle bu derecelere daha önce uyum sağlamak zorunda kalmamış bölgelerde ağır sonuçlar doğurabilir. Örneğin, Güneybatı Kanada ve Kuzeybatı Pasifik, bu yaz yolları bozan, yüzlerce insanın canını yitirdiği, binlercesini acil servislere gönderen ve büyük orman yangınlarını körükleyen sıcaklık dalgalarına maruz kaldı.
Türkiye’de orman yangınları
Türkiye’de de durum maalesef farklı değil. Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verileri, orman yangınlarının yok ettiği alan miktarında 2021’in olağanüstü boyutta yıkıcı olduğunu gösteriyor. Türkiye’de 2008-2020 arasında her yıl ortalama 20 bin 760 hektarlık alan yanarken, bu miktar son 8 ayda yüzde 755 arttı. 2021’in ocak ile ağustos ayları arasında kül olan ormanlık alan 177 bin 476 hektara ulaştı.
Uzmanlar iklim değişikliği konusunda ciddi adımlar atılmazsa, yaşanan doğal felaketlerin önüne geçilmesinin imkansız olmasından endişe ediyor.
İtalya’nın Sicilya kentindeyse sıcaklığın 48.8 santigrat dereceye (119.8 Fahrenheit) yükseldiği gün olan 11 Ağustos’ta tarihin en sıcak günü yaşanmış olabilir. Dünya Meteoroloji Örgütü bunu doğrulamak için çalışıyor. Sera gazı emisyonları artmaya devam ederse, Dünya muhtemelen daha çok sıcaklık rekorunun kırıldığını ve buna bağlı olarak oluşan yangınların arttığını görecek.