Taylor Swift AI (yapay zeka) tarafından oluşturulan görüntülerinin yayılması, ahlaki ve hukuki sorumluluklarla dolu bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Bu olay, Swift’in hayranları tarafından büyük bir öfkeyle karşılandı ve aynı zamanda yapay zekanın etik sınırlarını sorgulamamıza neden oldu.
Şimdi bu tartışmanın özüne inelim. Yapay zeka sayesinde, tanınmış ya da tanınmamış gerçek kişilerin görüntüleri, hayal gücünün niyetlerine bağlı olarak oluşturulabiliyor. Bu olaya yaygın olarak Deepfake deniyor. Deepfake ile sahte videolar, görüntüler ve sesler oluşturulabiliyor. Deepfake teknolojisinin geldiği nokta yüzünden bizlere birçok ahlaki kuralı yeniden sorgulamamıza sebep oluyor. Deepfake’in geçmişi şu an için çok karanlık, siyasetçilerin yapmadığı açıklamaları yapmış gibi göstermelerinden tutun bazı ünlü isimlerin olmayan pornografik görüntüleri bile bu sayede yayınlandı. ABD’nin başkanı Joe Biden, ünlü oyuncu Emma Watson ve şimdi de popüler şarkıcı Taylor Swift AI tarafından üretilen görüntüler yüzünden başı dertte olan isimler arasına eklendi.
Taylor Swift AI görüntüleri öfkeye neden oldu
Yakın zamanda rahatsız edici bir olay yaşandı ve Taylor Swift AI ya da Deepfake görüntülerinin kurbanı oldu. Yapay zeka tarafından üretilen ve Taylor Swift’i ahlaki olmayan şekillerde tasvir eden görüntüler hem Swift’in gizliliğine hem de kişisel saygınlığına ciddi bir saldırı niteliğinde. Bu olay, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Deepfake’in nasıl kötüye kullanılabileceğini çok güzel bir şekilde örneklendirebiliyor. Swift’in hayranları (Swiftie), bu tür kötü niyetli kullanımlara karşı haklı bir tepki göstermekteler. Görüntüler X (eski adıyla Twitter) platformunda paylaşıldı ve hiç azımsanmayacak şekilde çok fazla görüntülenme aldı.
Swift, dünya çapında en popüler sanatçılardan birisi, doğal olarak büyük bir hayran kitlesine sahip. Fakat diğer popüler sanatçılara kıyasla hayranları, şarkıcıyı çok fazla sahipleniyor ve koruyorlar. Swiftie’ler bu durum karşısında tam anlamıyla bir dijital savaş başlattı. Bu etik olmayan görüntülere tepki olarak X’te yeni bir karşı hareket başlattılar. Trend olan ‘Taylor Swift AI görüntüleri’ konusunu ilgisiz ve alakasız gönderilerle doldurarak konuyu örtbas etmeye ve o resimleri ortandan kaldırmayı amaçlıyorlar. Eylemleri dijital topluluğun çok ötesinde; yapay zekanın kötüye kullanılmasındaki bu endişe verici eğilimin farkında olmadan yüzü haline gelen Swift’e verilen derin desteği çok iyi bir şekilde yansıtmaya devam ediyorlar.
Me to whoever made those Taylor Swift AI pictures pic.twitter.com/LFufYTlaFf
— Neo (@neolithicobject) January 25, 2024
Taylor Swift yapay zekâ tarafından oluşturulan görselleri hakkında hukuki bir sürece yönelecek mi, henüz emin değiliz. Fakat fotoğrafların etik olmadığını ve yasal olarak gri alana düştüğünü vurgulamak çok önemli. Bu nedenle okuyucularımızı bu görsellere yönlendirmemeyi tercih ediyoruz. Her ne kadar internette mevcut olsalar da bu tür içeriklerin görüntülenmesi ve paylaşılmasının ahlaki ve hukuki sonuçlarının dikkate alınması önemli. Bu Deepfake’ler, yapay zekâ teknolojisinin karanlık yüzünün açığa çıkarıyor. Yakın zaman Avrupa Birliği’nde de gündeme gelen yapay zekanın nasıl kullanılacağı konusu artık çok önemli.
Avrupa Birliği’nin yapay zekâ yardımıyla içerik üreticilerine getirdiği birkaç yasal düzenleme hali hazırda mevcut durumda. Bu yasalardan en önemlisi kullanıcılar bir içerik ürettiğinde eğer ki yapay zekadan yardım aldıysa bunu kesinlikle belirtmeleri gerekiyor. Ancak bu tür yasal düzenlemelerin uygulanması, özellikle AB dışındaki üreticiler ve kişileri kapsamadığı için yasal denetim şu an için çok zorlu bir safhada. Ayrıca GDPR (Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği), mevzuatlarında Deepfake teknolojisinin, kişisel verileri nasıl kullandığı konusunda belirli kurallar getirmekte. Ancak bu kuralların uygulanması ve anonim yaratıcıların tespit edilmesi oldukça zor.
Geçtiğimiz günlerde 2024 seçimleri için hazırlanan ve şu anki ABD Başkanı Joe Biden, Deepfake’ten nasibini alanlar arasına kendini yazdırdı. Biden seçim turnesinde New Hampshire’ı ziyaret edecekti. Fakat New Hampshire halkından bazı insanlar bizzat Başkan’dan bir telefon aldı ve “ön seçimlerde oy kullanmak tamamen Trump’a yarar” tarzı bir açıklama dinlediler. Daha sonra olayın telesekreter üzerinden yayınlanan bir bant olduğu ortaya çıktı. Ses kaydının ise Deepfake ile üretildiği ve neredeyse gerçeğinden ayırt edilemediği fark edildi.
Uzun zamandır beklenen Instagram özelliği sonunda geldi
Ayrıca Deepfake’in ilk kurbanlarından olan Emma Watson’ın da Taylor Swift gibi birçok ahlaki dereceden yoksun görüntüsü üretildi ve internette sızdırıldı. Deepfake şu an için ünlü kişilerde çok başarılı sonuçlar verebiliyor. Fakat bu teknolojinin gelişmesiyle sadece bir fotoğraf karesinden üretilen Deepfake’ler olabileceği konuşuluyor. Bu durumda aramızdaki kötü niyetli insanlar, sosyal medyadan edindiği bir kare ile hiç var olmayan görüntüler üretebilecek. Yapay zekanın getirdiği faydalar azımsanamayacak kadar güzel ama beraberinde birçok kötü unsurda getiriyor. Yapay zekâ şirketlerinin ve dünya yasalarını oluşturan kanunların, bu durum hakkında ilerleyen günlerde bir adım atması gerekiyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Taylor Swift / IMDB