Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, yeni ‘İşletme’ özellikleri ve gelir paylaşımı desteği ile Meta’nın WhatsApp ve Messenger uygulamalarına rakip olmaya hazırlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde duyurulduktan sonra resmi olarak yayınlanan Telegram İşletme; özelleştirilmiş başlangıç sayfası oluşturma, işletmelerin çalışma saatlerini belirleme, hazır mesajlar kullanma, karşılama ve uzakta mesajları ayarlama, sohbet botları, etiketlerle sohbetleri kategorilere ayırma ve daha birçok özellik sunuyor.
Telegram’ın gelir modeli şekilleniyor
Artık Telegram’ın en az 1.000 abonesi olan genel kanalları, platformlarda gösterilen reklamların gelirinin %50’sini elde edebilecek. Bu özelliklere ek olarak, geçtiğimiz haftalarda Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Financial Times’a verdiği bir röportajda 900 milyondan fazla abonesi olan uygulamanın 2025’te karlı hale gelmesini beklediğini açıkladı. Ayrıca Telegram İşletme’nin, halka arz (IPO) sürecinde açıkça bu hedefin bir parçası olduğu görülüyor.
Telegram İşletme ve Premium üyelik avantajları
Telegram İşletme ve Telegram Premium, iOS ve Android’de aylık 129,99 TL ve yıllık 990,00 TL (aylık olarak 82,50 TL) fiyatlarıyla sunulan ve bir dizi yükseltilmiş özellik içeren bir paket olarak öne çıkıyor. Telegram Premium aboneliği Aralık 2022’de ilk bir milyon aboneyi geride bırakırken, geçtiğimiz ay itibariyle Telegram Premium 5 milyon aboneye ulaştı ve büyümenin hız kazandığı gözler önüne serildi. Bu özelliklerden en çok dikkat çekenler ise:
- Hikayeler: Ücretli seçenekte 5 adet yükseltme söz konusu, bunlar;
- Öncelik sırası: Hikaye paylaştığınızda premium ya da işletme kullanıcıların önceliği olacak. Böylece daha fazla görüntülenme alacaklar.
- Gizli mod: Ücretli üyeler başkalarının hikayelerini izlediğini zaman bunu isterlerse gizleyebilirler.
- Yüksek kalite: Medya öğelerini daha yüksek kalitede gönderebiliyor ve görüntüleyebiliyorlar.
- Sona erme seçenekleri: Hikayelerin ne süreceğini belirlenebiliyor. Bu süre 6 ve 48 saat arasında değişiyor.
- Sınırsız depolama: Her belge için 4 GB, sohbet ve genel medyalar için sınırsız depolama avantajı sunuyor.
- İki katı sınırlar: 1000 kanala, 30 klasöre, 10 sabitlemeye, 20 genel bağlantıya, 4 hesaba ve 400 GIF’e erişim imkanı bulunuyor.
- Sesten metne dönüştürme: Sesli mesajları tek tuşla metin haline çevirebilme imkanı.
Telegram İşletmelere özel yenilikler
Telegram İşletme, işletme müşterilerine kodlama bilmek zorunda kalmadan kullanılabilecek araç ve özellikler sunarak Premium abonelikte önemli bir artış sağlayacak gibi duruyor. Örneğin işletmeler; çalışma saatlerini ve konumlarını bir haritada gösterebilecek, ayrıca sohbete başlamadan önce kullanıcıların göreceği metin ve çıkartmaları seçerek özelleştirilmiş bir başlangıç sayfasıyla müşterilerini karşılayabilecek. WhatsApp’ta bulunan özelliklere benzer şekilde, Telegram İşletme önceden ayarlanmış mesajlara kısayollar sağlayan ‘hızlı yanıtlar’ imkanı sunacak.
Bununla birlikte işletmeler; ilk kez iletişime geçen müşterilere özel karşılama mesajları ayarlayabilecek, belirli bir süre sonra selamlamanın tekrar gösterilmesi gibi özelliklerden yararlanacak. Ayrıca işletme kapalıyken veya işletme sahibi tatildeyken “uzakta’ mesajlarıyla meşguliyet durumunu kullanıcılarına bildirebilecek.
Telegram İşletme ile rekabet artabilir
Bir sohbete anında başlamak için işletmeler, sipariş takibi veya rezervasyon gibi işlemleri gerçekleştirmek adına özel Telegram sohbet bağlantıları oluşturabilecek. Bu bağlantılar, kullanıcıları doğrudan işletme ile iletişime geçirecek. Ayrıca işletmeler, kendileri adına mesajları yanıtlamak için başka araçlardan veya yapay zeka asistanlarından Telegram botları ekleyebilecek.
Genel anlamda bu özellikler; Meta’nın Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalarının hâkimiyetinde olduğu işletme iletişimi alanına ciddi bir rekabet getirebilir. Telegram’ın ilerleyen güncellemelerde daha fazla özellik ekleyeceğinin de sinyalleri şimdiden verilmiş durumda. Telegram’ın, bu ayın başlarında FT’ye verdiği demeçte, işletme kullanıcıları için yapay zeka destekli sohbet robotları geliştirmeyi hedeflediği belirtilmişti.
Telegram’ın yeni iş özellikleri bir Premium abonelik gerektirse de yeni seçenekleri etkinleştirmek için bunun dışında ek bir ücret talep edilmiyor. Telegram İşletme özellikleri, uygulamanın ‘Ayarlar’ bölümü altında yer almakta.
Google, gizli pencere verilerini imha edecek
Şirket; Premium aboneliklerle gelir elde etmenin yanı sıra Telegram Reklamları aracılığıyla da gelir elde ediyor. Telegram ayrıca son olarak ‘toncoin’ adlı tokenı kullanarak reklam geliri paylaşımını yaygınlaştırmaya hazırlanıyor. Şirket, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada gelir paylaşımı programının başladığını duyurdu.
Öne çıkan kaynak görseli: Telegram