Meta’nın Twitter ya da yeni adıyla X’e alternatif olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, kullanıcı sayısını hızla artırıyor. Mark Zuckerberg, şirketin 2024 yılının ilk çeyrek kazançlarının açıklandığı toplantıda, aylık aktif kullanıcı sayısının 150 milyonu aştığını duyurdu. Şubat ayında bu sayının 130 milyon olduğunu düşünürsek, Threads’in ne kadar hızlı büyüdüğü ortaya çıkıyor.
2024 ilk çeyrek döneminde Threads, ActivityPub gibi merkezi olmayan protokolleri destekleyecek adımlar attı. Bu protokol sayesinde kullanıcılar ABD’de de yaşları 18 ve üzeri ise hesaplarını Fediverse’e bağlayabiliyor ve gönderileri diğer platformlarda da görünür hale geliyor. Şirketin, Haziran ayına kadar API’sini geniş bir geliştirici kitlesine açmayı planladığı ancak geliştiricilerin tam teşekküllü üçüncü taraf istemciler oluşturup oluşturamayacağının henüz netleşmediği belirtiliyor.
Threads’in yükselişi kararlı mı?
Threads’in diğer sosyal medya platformlarına (herhangi biri olabilir) olan bağlantısı ilerleyen zamanlarda birçok metro istasyonun ortak bağlantısı gibi sosyal medya ulaşımının merkezi haline getirebilir. Öte yandan Meta, geçen hafta Facebook, Messenger, WhatsApp ve Instagram genelinde AI destekli bir sohbet robotunu kullanıma sundu ancak Threads bu listede yer almadı. Bunun nedeni, platformun doğrudan mesajlaşma işlevselliğine henüz sahip olmaması olabilir.
Threads, kullanıcıların gönderilerini belirlenen bir süre sonunda otomatik olarak arşivlemesine izin veren bir test özelliğini de devreye aldı. Kullanıcılar, bireysel gönderileri arşivleyebilir veya arşivden çıkarabilir ve onları tekrar genel erişime açabilir.
Yaklaşık dokuz aylık bir geçmişi olan Threads, Meta’nın sürekli olarak kitleyi genişlettiği bir platform haline geldi. Instagram Başkanı Adam Mosseri’nin Ekim ayında belirttiği gibi Threads, kesinlikle bir X alternatifi değil; çünkü platform, haberleri öne çıkarmayı planlamıyor. Ancak Meta’nın sosyal ağı, hızını kaybetmiyor. Bu hafta içinde Business Insider, uygulama analitik firması Apptopia’ya dayandırarak Threads’in ABD’de günlük aktif kullanıcı sayısının X’in önüne geçtiğini bildirdi.
Fakat ABD’de de işler istenildiği gibi yürüsede AB ve ülkemizde durum pek de böyle değil. Threads’in hem Meta uygulamalarıyla hem de diğer platformlara olan bağlantısı ülkelerin veri işleme yasalarına ters düşebiliyor. Ülkemizde de böyle bir durum söz konusu ve 29 Nisan’a kadar Threads erişimi bir nevi kısıtlanmış durumda. Instagram hesap verilerini direkt olarak Threads’e aktarılmasından kaynaklanan durum AB’de de sorgulanıyor. Meta elbette bu sorunun üstünden bir şekilde gelecek fakat büyüme hızını almış bir platformun TikTok gibi yasal çerçeveler içerisinde ezilme ihtimali de hala sürüyor.
Apple iPad etkinliği 7 Mayıs’ta düzenlenecek
Threads’in büyümesi ve gelişen özellikleri, sosyal medya alanındaki rekabetin nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçları sunuyor. Meta’nın bu yeni platformunun ilerleyen dönemlerde nasıl konumlanacağı ve sosyal medya kullanıcı alışkanlıklarını ne ölçüde etkileyeceği merak konusu. Kullanıcıların ve geliştiricilerin Threads’e olan ilgisi, Meta’nın bu alandaki yenilikçi hamlelerinin başarısını belirleyecek gibi görünüyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Julio Lopez / Unsplash