Ticaret Bakanlığı, devlet tarafından belirlenen kural ve düzenlemelere uymayan dijital abonelik platformlarına karşı sıkı önlemler aldı. Bakanlık, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, otomatik sözleşme yenileme ve kredi kartlarından izinsiz tahsilat gibi uygulamalarla tüketicileri mağdur ettikleri gerekçesiyle bazı dijital yayın platformlarına 166 milyon TL tutarında para cezası uyguladığını duyurdu. İşte detaylar…
Tüketicilere Mağduriyet Yaşatanlara 166 Milyon Türk Lirası Ceza Uygulandı
(17.11.2023) pic.twitter.com/OrLyU8UkD0
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) November 17, 2023
Ticaret Bakanlığı’ndan dijital yayın platformlarına 166 milyon TL para cezası
Bakanlık tarafından yürütülen soruşturmada, birçok dijital abonelik platformunun, müşterilerin rızası veya onayı olmadan sözleşmelerini otomatik olarak yenilemek de dahil olmak üzere şüpheli iş uygulamalarında bulunduğu tespit edildi. Bu durum, tüketicilerin genellikle istemedikleri veya ihtiyaç duymadıkları aboneliklere mahkum kalmaları ve tüm çabalara rağmen bunları iptal edememeleri anlamına geliyordu. Ayrıca bazı platformların müşterilerin kredi kartlarından bilgileri veya izinleri olmadan ödeme aldığı ve bu durumun beklenmedik masraflara ve şüphelenmeyen mağdurlar için mali kayıplara yol açtığı tespit edildi.
Ticaret Bakanlığı’ndan sıfır araç stokçuluğuna dijital darbe
Ticaret Bakanlığı, bu gibi sorunların önüne geçebilmek için düzenlemelere uymayan dijital abonelik platformlarına karşı caydırıcı para cezası uyguladı. İşte Bakanlık tarafından yapılan açıklama:
”Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızı mağdur edebilecek her konu değerlendirilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılı içerisinde Bakanlığımıza tüketicilerimiz üzerinden ulaşan TV yayını, kişiye özel film, dizi, belgesel, komedi, spor vb. yayın ve içerik hizmeti sunan dijital abonelik platformları hakkındaki şikayetler ile ilgili olarak incelemeler başlatılmıştır. Bu kapsamda; ilgili kuruluşlara Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idari para cezası düzenlenmiştir.
Bakanlık Müfettişlerince yapılan denetimlerde, dijital platformlara abone olan tüketicilerin talep ve onayları alınmaksızın sözleşmelerinin yenilendiği, tüketicilerin rızası dışında kredi kartlarından para tahsil edildiği, abonelikten çıkmak isteyen tüketicilerin isteklerinin süresi içerisinde yerine getirilmediği, haksız bir şekilde ücret alınmaya devam edildiği, eksik iade ücreti ödenerek tüketicilerin mağdur edildiği tespitlerine yer verilmiştir.
Haksız Tahsilat ve İade Süreçlerindeki Mağduriyete 166 Milyon Türk Lirası Ceza Uygulandı
Söz konusu haksız tahsilat ve iade süreçlerinde tüketicilere yaşatılan bu ve benzeri ihlaller dolayısıyla dijital abonelik platformlarına Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idari para cezası düzenlenmiştir. Bakanlık olarak tüketici haklarının korunması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”