Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report E-ticaret

Ticaretin “T” hali

Funda Güleç Yalçın, Digital Report okuyucuları için t-ticaretin alışveriş deneyimi üzerindeki etkilerini inceledi

Yazar: DIGITAL REPORT
06/09/2021
Kategori: E-ticaret
Ticaretin
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

İçindekiler

  • T-ticaret’e neden ihtiyaç var?
  • Akımı başlatan fikir nereden çıktı?
  • Programda t-ticaret nasıl kullanıldı?
  • T-ticaret büyür mü?

En basit hali ile doğrudan TV üzerinden ürün satın almak tanımlayabileceğimiz “t-ticaret”, Amazon’un öncülüğünde yeni bir akımın temellerini atıyor. Kimilerine göre boşa kürek çekmek olarak değerlendirilen bu girişim, müşterilerin TV’de gördükleri ürünleri doğrudan sipariş verebilmesi için çift yönlü bir iletişim ortamına izin veriyor. Bir süredir doygunluk dönemine giren açık eğlence pazarına farklı bir soluk getirmeye hazırlanan t-ticaret, alışveriş deneyimini dönüştürme potansiyeli sunuyor.

Günümüzde çokça konuştuğumuz (tüm birimlerde) entegrasyon, (ödemelerde) görünmezlik, (kullanıcı tarafında süren dahil olma ihtiyacı) etkileşim, (tüm süreçlerde) pürüzsüzlük, (net bir beklenti olarak) hız gibi özellikleri yapısında barındıran t-ticaret kavramını ve ardındakileri kısaca anlatmak çok kolay değil. Bu sebeple size günümüzde genel kabul gören ve bir çözümün hayata geçmesinde ve elbette kalıcı bir hale gelmesinde etken olan üç maddeyi hatırlatarak konuyu aktarabileceğimi düşünüyorum.

  • Çözümler ihtiyaçtan doğar,
  • Her akımı başlatan bir fikirdir,
  • Akımların büyümesi ise benimsenme noktasında kilitlenir.

T-ticaret’e neden ihtiyaç var?

Öncelikle genel durum değerlendirmesi eşliğinde günümüz ihtiyaçlarını birlikte hatırlayalım.

Uzun zamandan beri “açık eğlence pazarı” olarak genelleyeceğimiz akıllı televizyonlar, bu televizyonlar için geliştirilen entegre uygulamalar, Netflix, Amazon prime, Twitch, Apple TV, IPTV… gibi akış sağlayıcılar ve streaming kanalları, oyun konsolları ve daha da fazlasına olan ilginin artarak devam ettiği malumunuz. Pazarın hızlı büyümesi, günlük hayatın vazgeçilmezleri haline gelmeleri, kapsayıcılıkta sınır tanımamaları, izleme sınırlarını ortadan kaldırmaları, vakit ayrılan sürelerin artması, çok çeşitli cihazların birbirleri ile uyum içinde çalışması, kullanıcı deneyimini dönüştüren benzersiz algoritmaları gibi özellikler tüm gözleri ve geliştirme çabalarını bu alana çeviriyor.

Bu eğlence pazarında “başarılı entegrasyonlar sayesinde” oyun, film, dizi, yayın satın almak çok kolay.

Diğer yandan satın alınabilir ürün çeşitliliği bulmak zor. Yayıncılar için mevcut yapılarda ürün önerisi konusunda link paylaşmak, altyazı geçirmek, ürünü hatırlatmak mümkün oluyor. İzleyenler ise ürünü ya satın almak için yayını durdurmak veya izlemeyi bitirdikten sonra çevrimiçi araştırma yapmak eğiliminde oluyor. Bütüne baktığınız zaman müşteri tarafında ürün satın alma dürtüsü var, ancak mevcut yapılar ve sunulan çözümler artık yeterli gelmiyor.

Akımı başlatan fikir nereden çıktı?

Amazon Studios (Amazon’un bir yan kuruluşu olan bir Amerikan televizyon ve film yapımcısı ve dağıtıcısı) COO’su Albert Cheng’in “Amazon video ekosistemini, ticaret ekosistemi ile birleştirmek için uygulamaya aldıkları t-ticaret’e dair ilk denemelerini başarılı bulduklarını ve daha da fazlasını yapmak için hevesli olduklarını” açıklaması bu alandaki potansiyelin altını çizdi. Cheng ilk deneme örnekleri olarak Amazon Prime Video üzerinden yayınlanan Rihanna’nın moda markası Savage X Fenty’nin canlı yayın akışı üzerinden alışveriş özelliğini ve Making the Cut programının t-ticaret stratejisini gösterdi.

Ticaretin
Ticaretin “T” hali

Programda t-ticaret nasıl kullanıldı?

Heidi Klum ve Tim Gunn’ın hazırlayıp sunduğu Making the Cut, ikilinin daha önce hayata geçirdiği efsanevi işleri Project Runway’den farklı olarak daha deneyimli (kendi markası olan) tasarımcıların öncü tasarımları ile yarışacağı “Milyon dolar ödüllü” bir yarışma programı olarak lanse edildi. Amazon’un sponsorluğunda çekilen ve pandemi döneminin hemen başında 27 Mart 2020’de Amazon Prime Video üzerinden yayınlanan yarışma, benzersiz özellikleri ile ilkleri hayata geçireceğinin müjdesini verdi.

Moda öncüsü ülkelerin önde gelen tasarımcılarından oluşan yarışmacıların her biri online satış tecrübesi olan marka sahibi isimlerden seçilmişti. Yarışmanın hemen her bölümü farklı bir ülkede çekilerek projenin sınırlar ötesine odaklandığının altı çizildi.

Düzenlenen defileler sonrası izleyici geri bildirimleri izlendi ve zaman zaman jüri değerlendirmelerine dahil edildi. Programa davet edilen celebrity’ler aracılığıyla yapıma ve ürünlere olan ilgi hep canlı tutuldu. Programı izleyenlerin ürünleri henüz fikir aşamasındayken görebilmesi ve tüm üretim aşamalarını malzeme detayı ve kombin fikirleri de dahil olmak üzere takip ederek satın alabiliyor oluşu programa değer katan özelliklerdi.

Bir çatı şirketi olan Amazon bu t-ticaret projesinde aşağıdakileri gerçekleştirdi.

  • Çatı şirketi olarak Amazon’da e-ticareti büyüten bir kategori olan kadın ve erkek giyim ürünlerini kullandı.
  • Hedef kitle olarak 15-40 yaş grubunu ve kullanım alışkanlıklarını odağına aldı.
  • İçerik ve arayüz olarak vasat bulunan ve Netflix’in çok gerisinde kalan Amazon Prime Video’yu büyük bir reklam kampanyası ile hatırlattı, tıpkı bir vitrin gibi kullanarak ticaret ekosistemine dahil etti.
  • Her bölümün birincisi olan ürünleri “tasarımcı imzasıyla, sınırlı sayıda ve sınırlı zaman diliminde, erişilebilir fiyatlarla” Amazon.com üzerinden açılan “Making the Cut” mağazasında satışa sundu.
  • Ödemelerde çevrimiçi ödeme hizmeti Amazon Pay’i öne çıkardı.
  • Ürünlerin teslimatında kullanılan Amazon ekspres teslimat hizmeti özelliklerini vurguladı.

Şimdi herkes Amazon’un 16 Temmuz’da yayına girecek olan “Making the Cut” programına hangi entegrasyonları dahil edeceğini merakla bekliyor. Amazon Fashion “Watch it, Wear it” mottosuyla yayınlanan programın fragmanını bir ara izlemenizi öneririm.

T-ticaret büyür mü?

Amazon her ne kadar programla ilgili bir veri yayınlamasa bile, Amazon Prime Video üzerindeki çeşitli şov ve yarışma programlarını t-ticaret çalışmaları kapsamına alacağını ve test alanını genişleteceğini açıklamaktan çekinmiyor. Henüz ekranda görüntüleme ile satın alma arasında tam bir entegrasyon sağlanabilmiş değil, diğer yandan bunun hayata geçmesine an gözü ile bakılıyor. Çevrimiçi hizmetlerde daha fazla blockchain teknolojilerine yer verilmesi, algoritma ve sistemlerde büyük veri ve yapay zeka kullanımı, büyüyen akıllı televizyon pazarı, tümleşik IoT cihazları, 5G’nin kapsama alanın genişleyecek olması t-ticaret’in büyümesine etken diğer önemli gelişmeler arasında.

Ticaretin
Ticaretin “T” hali

T-ticaret’i şekillendiren Amazon ise yeni deneyim alanları yaratmak ve ardından gelecek ticaret fırsatlarını tıpkı bir yay gibi çevresinde toplamak konusunda rakipsiz konumda.

Bu alanı benimseyerek büyütecek olanlar ise hali hazırda taleplerini oluşturmuş olan ve bu gelişmeyi çoktan bekleyen müşterilerden / müşteri adaylarından başkası değil.

Bu yazı Digital Report Dergisi 9. sayısında yayınlanmıştır.

Etiketler: açık eğlence pazarıamazone-ticaretfeaturedT-TicaretticaretTV

İLGİLİ YAZILAR

TikTok para kazanma yolları: TikTok Satış Ortaklığı
Teknoloji

TikTok para kazanma yolları: TikTok Satış Ortaklığı

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Bu yazımızda, TikTok para kazanma yollarını, TikTok Satış Ortaklığını ve en iyi ortaklık programlarını ele alacağız. TikTok para kazanma yolları:...

Devamını oku
Ticaret Bakanlığı'ndan e-ihracat sektörüne destek
E-ticaret

Ticaret Bakanlığı’ndan e-ihracat sektörüne reklam desteği

Yazar: DIGITAL REPORT

Yüksek kur nedeniyle son 2 yılda büyük bir ivme kazanan e-ihracat pazarı, geçen yıl yüzde 2,5 kat büyüme gösterdi. Yüksek...

Devamını oku
Bugün Elon Musk'ın doğum günü: Elon Musk nasıl zengin oldu?
Teknoloji

Doğum günün kutlu olsun Elon Musk: 51 yaşında dünyanın en zengin adamı nasıl oldu?

Yazar: Eray Eliaçık

Bu yazıda Elon Musk'ın doğum gününü kutlarken Elon Musk nasıl zengin olduğunu, Elon Musk'ın ne zaman milyarder olduğunu ve Elon...

Devamını oku
CBOT Platform nedir?
E-ticaret

CBOT’ta hedef 5 yılda 45 milyon dolarlık ihracat

Yazar: DIGITAL REPORT

CBOT, CBOT Platform ile global çapta başarı listelerine girerek 2021 yılında alanında 18 önemli ödül ve başarı kazandı. Yenilikçi şirket...

Devamını oku

SON YAZILAR

TikTok para kazanma yolları: TikTok Satış Ortaklığı

Dell Technologies yeni Inspiron modellerini piyasaya sürdü

Sony, oyunculara özel geliştirdiği INZONE markasını tanıttı

HUAWEI FreeBuds Pro 2 kulaklıklar ön satışa sunuldu

Gelişmiş kötü amaçlı yazılım ToddyCat, üst düzey kuruluşları hedefliyor

Huobi Incubator, Web3 Hackathon etkinliğini başlatıyor

Fortnite ve Rocket League, Fall Guys ile iş birliği yapıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan e-ihracat sektörüne reklam desteği

15 ülkeye yerli yazılım ihracatı

Siber suçluların gözü KOBİ’lerde

ÇOK OKUNANLAR

İçerik bulunamadı

SON REHBERLER

Metaverse emlak danışmanlığı nasıl yapılır?

Overwatch 2 beta giriş hatası nasıl düzeltilir?

Fall Guys ödül hatası nasıl düzeltilir?

Facetime ekran paylaşma nasıl yapılır?

F1 22 fragmanı yayınlandı

Spotify karaoke özelliği nasıl kullanılır?

Overwatch Support a Streamer etkinliği ile ücretsiz bir görünüm kazanın

Instagram Üzgünüz İsteğinizle İlgili Bir Sorun Oluştu hatası ve çözümü

İnternet hafızasından silinmek için ne yapmalı?

PlayStation Plus Temmuz 2022 oyunları sızdırıldı

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ

Go to mobile version