Çocuklar sosyal medya uygulaması TikTok üzerinden saatlerce canlı yayın yaparak nakit değeri olan dijital hediyeler için dileniyor.
TikTok Suriyeli ailelere yapılan bağışlardan kâr ediyor
BBC, yayınların saatte 1.000 dolara (900 £) kadar kazandırdığını gördü, ancak kamplardaki insanların bunun sadece küçük bir kısmını aldığını tespit etti.
TikTok, “sömürücü dilenciliğe” karşı derhal harekete geçeceğini söyledi.
Şirket, platformunda bu tür içeriğe izin verilmediğini ve dijital hediyelerden elde ettiği komisyonun yüzde 70’ten önemli ölçüde daha az olduğunu söyledi. Ancak kesin miktarı açıklamayı reddetti.
Bu yılın başlarında TikTok kullanıcıları, yayınlarının Suriye kamplarındaki ailelerin canlı yayınlarıyla dolduğunu gördü ve bazı izleyicilerden destek alırken diğerlerinden dolandırıcılıkla ilgili endişeler aldı.
BBC, Suriye’nin kuzeybatısındaki kamplarda bu eğilimin, ailelere canlı yayına geçmeleri için telefon ve ekipman sağlayan “TikTok aracıları” tarafından kolaylaştırıldığını tespit etti.
Aracılar, Çin ve Orta Doğu’da TikTok’a bağlı ajanslarla çalıştıklarını ve ailelere TikTok hesaplarına erişim sağladıklarını söylüyor. Bu ajanslar, TikTok’un canlı yayıncıları işe alma ve kullanıcıları uygulamada daha fazla zaman geçirmeye teşvik etme yönündeki küresel stratejisinin bir parçası.
“Canlı yayın loncaları” olarak bilinen ve dünyanın dört bir yanında bulunan bu gibi ajanslar, içerik oluşturucuların daha çekici canlı yayınlar üretmelerine yardımcı olmak için TikTok ile sözleşme yapıyor.
BBC’ye konuşan ajanslar, TikTok’un kendilerine canlı yayınların süresine ve alınan hediyelerin değerine göre bir komisyon ödediğini söyledi.
Süreye yapılan vurgu, Suriye kamplarındaki çocuklar da dahil olmak üzere TikTok’çuların her seferinde saatlerce canlı yayın yaptığı anlamına geliyor.
TikTok’tan yeni fotoğraf düzenleme özelliği
Dijital haklar örgütü Access Now’dan Marwa Fatafta, bu canlı yayınların TikTok’un platformda reşit olmayanların “zarar görmesini, tehlikeye atılmasını veya istismar edilmesini önlemeye” yönelik kendi politikalarına aykırı olduğunu söylüyor.
Yüzlerce Suriyeli mülteci ailenin bağış dilenmek için canlı yayınlar yaptığı son TikTok trendi, BBC News tarafından bir soruşturmaya konu oldu.
“TikTok, kullanıcıların açıkça hediye talep etmelerine izin verilmediğini açıkça belirtiyor, bu nedenle, kendi hizmet şartlarının yanı sıra bu insanların haklarının da açık bir ihlalidir” şeklinde açıklama yaptı.
İnsanların “teselli ve sempati bulmak amacıyla” deneyimlerini çevrimiçi olarak tartışmalarının sorun olmadığını kabul ediyor, ancak bu canlı yayınların “saygıdan yoksun ve aşağılayıcı” olduğunu iddia ediyor.
TikTok’un kuralları, canlı yayına geçmek için 1000 takipçinizin olması, aktif olarak hediye talep etmekten kaçınmanız ve ağdaki çocukların “yaralanmasından, tehlikeye atılmasından veya istismar edilmesinden kaçınmanız” gerektiğini belirtiyor.
Ancak TikTok, BBC’nin bildirmek için uygulama içi mekanizmayı kullandığında dilenci çocukları gösteren 30 hesaptan hiçbirinin kurallarını ihlal etmediğini söyledi.
BBC’nin yorum için firmayla derhal temasa geçmesinin ardından tüm hesaplar TikTok tarafından engellendi.
“BBC tarafından bize iletilen bilgi ve iddialardan derin endişe duyuyoruz ve derhal ve titizlikle harekete geçtik. Platformumuzda bu tür içeriğe izin verilmiyor ve sömürücü dilencilikle ilgili küresel politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Analiz firması Sensor Tower’a göre, dünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya platformu olan TikTok, 2017’deki ilk çıkışından bu yana uygulama içi satın alımlardan 6,2 milyar dolardan fazla brüt gelir elde etti.
BBC, TikTok Live gelirine alternatif olarak kamplarda yaşayan aileleri desteklemek için çok sayıda Suriyeli hayır kurumu araştırdı.
Yakınlardaki bir hayır kurumu olan Takaful Alsham, ailelerin önümüzdeki üç ay boyunca temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacağını, çocukların okul bulmalarına yardımcı olacağını ve eğitimleri için ödeme yapacağını duyurdu.
Ancak kamplarda internet üzerinden dilenmek dışında para kazanmak için pek fazla olanak yok. Her gün yüzlerce aile hala canlı yayın yapıyor ve TikTok bağışların çoğunu almaya devam ediyor.