TikTok, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında önemli bir yer kazandı. TikTok, viral kısa filmleri ve yöntemlerini çevreleyen hükümet incelemeleri nedeniyle çok popüler. Ancak uygulama kendini Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın tam ortasında buldu. Kullanıcılar, telefonlarının ekranlarında, gözlerinin önünde devam eden çekişmeli bir jeopolitik tartışmaya derinden dahil oluyor.
ABD, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında TikTok influencer’larını eğitiyor
The Washington Post‘a göre Beyaz Saray, 30 popüler TikTok ünlüsü ile Zoom üzerinden görüşerek savaşla ilgili açıklamalarda bulundu. Oturumun amacı ise katılımcıları platformdaki yanlış bilgi akışı, neyin tehlikede olduğu ve ABD’nin tırmanan anlaşmazlığa nasıl katkıda bulunduğuyla ilgili bilgi vermekti.
TikTok’u yasaklama kararı, başta TikTok olmak üzere sosyal medya platformları için bir dönüm noktası oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bir açıklama yaparak (Politico), TikToker’lardan işgali sona erdirmeye yardımcı olabilecek kişiler olarak bahsetti. Beyaz Saray’ın TikTok yıldızlarını çağırması ise sadece bir halkla ilişkiler hamlesi değil.
Rusya’ya bir yaptırım da TikTok’tan
Platform, COVID-19 hakkında yanlış bilgilendirme ve risklerini paylaşmak için kullanılırken, aynı zamanda kurumlarda bilginin yayılmasına da yardımcı oldu.
Rus hükümeti, ülkenin Ukrayna ihtilafı konusundaki tutumunu yaymak için kendi TikTok ünlülerini kullanıyor. Bir gizli soruşturmada, Telegram’da koordineli bir kampanyada, işe alınan TikToker’ların ve sosyal medya fenomenlerinin para karşılığında Rus dezenformasyonunu teşvik ettiği ortaya çıktı.
TikTok, savaşın insani yönünü gösteren ana platform oldu
TikTok’un katkısı çok önemli çünkü savaşın insani tarafını ortaya koyuyor. The Times‘a göre, Londra’da yaşayan 20 yaşındaki Ukraynalı mülteci Marta Vastuya, Ukraynalıların karşılaştığı zorlukları gösteriyor ve videoları 36 milyon görüntüleme alıyor.
The CUT tarafından gösterilen bir başka örnek ise, 20 yaşındaki Ukraynalı öğrenci Valeria Shashenok. Rusya’nın attığı bombalar dışarıdaki binaları yerle bir ederken, yeraltı sığınağında günlük hayatının nasıl geçtiğini Instagram hesabı üzerin paylaşan Shashenok, milyonlarca kişinin ilgisini çekti.
The Media Manipulation Casebook‘a göre, #Ukraine hashtag’li videolar 9 Mart itibarıyla TikTok’ta 26.8 milyar kez görüntülenirken, Instagram’da paylaşılan videolar o tarih itibariyle sadece 33 milyon izlenme ile sınırlı kaldı.
Rusya-Ukrayna Savaşı: Ukrayna bağışları ile askeri teçhizat alınıyor
The Guardian‘a göre Ukrayna ihtilafıyla ilgili materyaller, ister gerçek ister sahte olsun, hızla yayılıyor ve çoğalıyor. TikTok, içerik çatışmasına Rusya’daki kullanıcıların yeni videolar yüklemesini ve canlı yayın yapmasını kısıtlayarak karşılık verdi. Ancak sitede yayınlanan aldatıcı filmler, doğrudan paylaşım ve algoritmik öneriler yoluyla yine de tanıtılabilir.
TikTok’un mobil uygulaması, bir videonun ne zaman yüklenip yüklenmediğini görmek için basit bir yol sağlamıyor. Bu da ortalama TikTok kullanıcısının sahte içeriği tespit etmesini daha da zorlaştırıyor. Sosyal medyada enformasyonun sağlıklı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak zaten oldukça güçken, bu durum süreç adına ekstra bir sıkıntı anlamına geliyor.
TikTok’un daha hızlı ve potansiyel olarak daha manipülatif bir işlevi var. Bir gönderinin en popüler yorumu en üst sıraya alındığında, dezenformasyonun yayılması sadece hızlanır. İçerik politikasının bir parçası olarak TikTok, şiddeti, kan dökülmesini veya cesetleri tasvir eden içerikleri gösterilmesini yasakladı. Öte yandan bu tür görüntüleri engellemek, savaşın gerçekte olduğu kadar yıkıcı olmadığı ve tamamen sivil ve devlet mülklerine zarar vermekle ilgili olduğu izlenimini de veriyor.
This image claiming to show "Russian troops hoisting a flag on a public building in Kharkiv" was in fact taken in 2014 and not during the current conflict.
H/T @KianSharifi pic.twitter.com/z9UKWQPia8
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) February 24, 2022
Rusya, Instagram’a erişim engeli getirdi
TikTok Sounds’da yanlış bilgilerin yayılmasına neden oluyor. Bu özellik ile kullanıcılar bir filmden istedikleri gibi ses alarak onu TikTok’ta başka bir videonun üzerine yerleştirebilir. Bu durum, eski filmlerden alınan değiştirilmiş ses içeren videoların platformda dolaşmasına izin veriyor.
Politifact‘e göre, 2017 yapımı The War of Chimeras adlı filmden alınan ve Ukraynalı askerlerin duygusal bir vedalaşmasını gösterdiğini iddia eden bir video yayınladı.
Sınır bölgelerindeki ve köylerdeki TikTok kullanıcıları, karadaki savaştan haftalar önce birlik hareketlerini ve askeri araç seferberliğini belgeledi. Ancak düzgün bir şekilde doğrulanmazsa, kitlesel histeriye ve propagandaya neden olabilecek içeriklerin yayılmasına neden olabilir. Yanıltıcı bilgiler, gazeteciler ve medya şirketleri de dahil olmak üzere herkesi etkileyebilir.