Twitch sızıntısı ile elde edilen verilere göre, Twitch oyun akışı platformunun en çok kazananı, Ağustos 2019’dan Ekim 2021’e kadar 9,6 milyon dolar kazandı.
Verilere göre, ilk beş kazanan aralarında yaklaşık 35 milyon dolar kazandı.
Twitch, özellikle oyuncular ve oyun meraklıları arasında popüler olan bir canlı yayın platformudur; en temel düzeyde, bireyler diğer insanların video oyunları oynadığını görmek için para ödüyor. Her an milyonlarca yayıncıyı izleyen milyonlarca insanı var ve her gün yüz binlerce yeni kullanıcıyı kendine çekiyor.
En iyi yayıncıların ne kadar kazandığı şimdiye kadar yakından korunan bir sırdı.
Çarşamba gecesi, web sitesi 100 GB’den fazla sıkıştırılmış metin dosyası sızdırdı ve yüzlerce yayıncının maaşlarının yanı sıra henüz piyasaya sürülmemiş ürünler için kaynak kodu ve teknik bilgileri ortaya çıkardı.
Türk yayıncılar ne kadar kazanıyor?
Yapılan sızıntıda globalde olduğu gibi Türk yayıncılarında gelirleri ortaya çıktı. Elde edilen verilerin doğruluğu tam olarak netleşmesede rakamlar doğruysa kazanılan miktarlar gerçekten yüksek bir seviyede yer alıyor.
Kullanıcıların isimlerini vererek kimseyi kötü bir durumda bırakmak istemiyoruz. Ancak genel olarak rakamlardan bahsetmek gerekirse; Twitch’te üç yıl içerisinde 500 bin dolardan fazla kazanan bir Türk yayıncı bulunuyor. Bu rakam yaklaşık olarak 4.5 milyon TL’ye tekabül ediyor.
Sızan listenin devamında, üç yıllık dönem içerisinde Türkiye’de 200 bin doların üstünde kazanan bir çok yayıncı bulunuyor. Ek olarak, bu rakamların sadece Twitch merkezli gelirleri ifade ettiğinin altını çizmek gerekiyor. Çoğu yayıncı platform dışı sponsorluklardan da büyük miktarda gelir elde ediyor.
Verilen rakamlar vergi öncesi kazanılan gelirleri ifade etmektedir.
Twitch hack: 2019’dan beri yayıncılara yapılan ödemeler dahil 125 GB veri
Bilinmeyen bir kullanıcı, 4Chan’da “Twitch’in tamamını” içerdiğini iddia ettiği 125 GB’lık bir torrent dosyası için bağlantı paylaştı. Bu dosyanın, tamamının aşağıdaki bilgileri içerdiği varsayılmakta:
- “Twitch.tv’nin tamamı, taahhüt geçmişi başlangıcına kadar uzanıyor.
- Mobil, Masaüstü Bilgisayarlar ve Oyun Konsolları için Twitch İstemcileri.
- Twitch tarafından kullanılan çeşitli tescilli SDK’lar ve dahili AWS hizmetleri.
- IGDB ve CurseForge dahil diğer tüm Twitch özellikleri.
- Steam adlı Amazon Game Studios tarafından henüz piyasaya sürülmemiş bir Steam rakibi.
- Twitch SOC’nin dahili ağ ekip oluşturma araçları.
Bilgilerin kamuya açıklanmasından saatler sonra Twitch, resmi Twitter profili ihlalin gerçekleştiğini ve düzeltmek için çalıştıklarını açıkladı.
We can confirm a breach has taken place. Our teams are working with urgency to understand the extent of this. We will update the community as soon as additional information is available. Thank you for bearing with us.
— Twitch (@Twitch) October 6, 2021
Sızıntıya göre 2019’dan beri yayıncılara yapılan ödemeler
Torrent dosyasının var olduğunu ve 125 GB veri içerdiğini doğruladık. Ancak orijinalliğini Xataka’dan doğrulayamadık.
İlk klasör olan “Twitch Payouts” dikkat çekici ve görünüşe göre Twitch tarafından 2019’dan günümüze kadar yayıncılara yapılan ödemelerin yanı sıra vergileri de içeriyor.
Tablo soldan sağa, her yayıncının kimliğini, aboneler tarafından oluşturulan reklam gelirini, reklamcılar tarafından oluşturulan bitleri ve satılan Prime aboneliklerini ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Ayrıca şifrelerin açığa çıktığı, ancak şifrelenmiş olarak göründükleri de bildirildi.
UPDATE: another anon re-ran the math, something was fuckey about that first one.
This seems slightly more realistic. pic.twitter.com/kNV1wVEMxF— Sinoc (@Sinoc229) October 6, 2021
Öte yandan sızıntı, Amazon Games Studios’un üzerinde çalışacağı sözde Steam benzeri bir istemcinin kod adı olan “Steam”i de içeriyor. Görünüşe göre Twitch özelliklerini entegre ediyor ve Vaperworld adlı bir oyun için Unity kodunu içeriyor.
Kullanıcıya göre bu, sızıntının ilk kısmı ve “neredeyse 6000 dahili Git deposunun kaynak kodunu” içeriyor.
Birkaç yayıncı, kendi sızdırılan kazançlarını kamuya açık bir şekilde onayladı
- Williams adıyla anılan Melbourne’den bir yayıncı olan CrispyTV, ABC’ye veri ihlalinde ortaya çıkan kazanç rakamının “çok yakın” olduğunu söyledi.
“Bu sayının söylediğinden daha düşüküm – kesin değil, ama yakın”
-CrispyTV
Kanadalı yayıncı “tehMorag”a göre, sızdırılan veriler, gelirinin bir sentine kadar kesin miktarlarını içeriyordu.
İşte en çok kazananların tam listesi:
Here's a more comprehensive list of leaked Twitch payouts (I will keep updating this thread as more things come out). pic.twitter.com/15JItvp6l4
— KnowSomething (@KnowS0mething) October 6, 2021
Video oyunları oynamaktan nasıl milyonlar kazanılır?
Abonelikler, yayıncıların Twitch’te para kazanması için en yaygın bir yöntemdir. Bir kanalın aboneleri, ödül olarak benzersiz sohbet odaları, ifadeler ve ürün indirimlerinden yararlanabilir.
Bahşişler başka bir gelir kaynağıdır. İzleyiciler, Twitch’in oyun içi para birimi olan “bitleri” satın alır ve daha sonra en sevdikleri yayıncılara verirler.
Tek bit ücreti 1,40 ABD dolarıdır ve yayıncı sohbetlerinde kullanılan her bitin yaklaşık %70’ini alır (yani her bit için 0,01 ABD doları alır).
Bir Twitch yayıncısının sayfasından elde edilen reklam gelirinin bir kısmı, Twitch Partners olarak bilinen en iyi yayıncılara gider. Bunun dışında, onlara onay sözleşmeleri ve marka sponsorlukları teklif edilme olasılığı da vardır; bu miktarlar Twitch hackinde açıklanmadı. Bu nedenle en çok kazananlar, sızdırılan verilerde gösterilenden çok daha fazla kazanıyor olabilir.
Twitch’te en çok izlenen oyunlar Fortnite, Call of Duty ve NBA 2K21’dir.
CrispyTV, Twitch’de her gün FIFA oynayarak yayın yapıyor.
CrispyTV, geçen yıl yaklaşık 30.000 ABD Doları kazandı.
“Benim gibi yayıncıların gelirlerinin çoğu abone olan kişilerden geliyor… Biraz Netflix gibi çalışıyor. İstedikleri içeriği alıyorlar ve almazlarsa abonelikten çıkıyorlar.”
-CrispyTV
İnsanlar neden başkalarının video oyunları oynamasını izlemekten zevk alır?
Üç ana nedenden dolayı:
- Eğlence.
- Toplum.
- Başka birinin oynadığını izledikleri video oyununda kendi performanslarını geliştirmek.
Twitch’in en çok kazananlarından olan “Critical Role”, bir video oyunu oynamıyor. Bilgisayar oyunları yerine masa üstü rol yapma oyunu “Dungeons and Dragons”u oynayan birkaç seslendirme sanatçısından oluşan bir kanala sahip. Bir dizi karakter ve kapsamlı hikaye ile oyun, her şeyden çok bir pembe dizi gibi.
Twitch’te en yüksek bireysel gelirlerden birini kazanan, “xQcOW” kullanıcı adına sahip olan Kanadalı Félix Lengyel’dir.
60.000’den fazla izleyici sayısına sahip ve her gün ortalama 9 saat satranç da dahil olmak üzere çeşitli oyunlar yayınlıyor.
Sızan verilere göre, geçen yıl 8,4 milyon ABD doları gelir elde etti.
“Birinin dokuz milyon dolar kazanması beni şaşırtmaz… “Neden günde 9-5 çalışıp bir milyon dolar kazanan birine paramı harcayayım?” diyebilirler.
-CrispyTV
CrispyTV, favori yayıncılarının ne kadar kazandığını öğrendikten sonra “üzgün olan insanlar olduğunu” anladığını söylüyor.
Streaming Savaşları
Twitch, yayıncılarına ne kadar para ödendiği gibi operasyonel bilgileri şiddetle koruyor. YouTube Gaming ise rakipleri ve video oyun yayıncılarını cezbetmek için büyük maaşlar ödüyor.
2019’da Microsoft, Twitch’in en popüler yayıncısı Tyler “Ninja” Blevins’e yalnızca kendi Mixer platformunda yayın yapması için 30 milyon dolar yaptı.
Sızan belgeler, daha fazla bilgi olabileceğini düşündüren “birinci bölüm” olarak etiketlendi.
“Umarım tam adlar, e-postalar, adres, telefon numarası, banka bilgileri dahil olmak üzere hiçbir önemli kişisel bilgi, sızıntının bir sonraki söylenti bölümünde ortaya çıkmaz.”
–Scott Hellyer (tehMorag)
Twitch hesabım var. Hacklendim mi?
İhlali araştıran bir güvenlik araştırmacısı olan Troy Hunt, e-posta adreslerini içerebilecek başka bir çalıntı veri hazinesine dair asılsız söylentiler duyduğunu söyledi.
“Twitch’e kim girdiyse tüm bu verileri çöpe attı. Ancak bundan para kazanmak isteyen milyonlarca müşteri detayınıda elinde tutuyor olabilir.
-Troy Hunt
Ayrıca bilgisayar korsanlarının şifre verilerini ele geçirme ihtimali de olabilir. Bu nedenle Twitch kullanıcılarının her ihtimale karşı şifrelerini hemen değiştirmelerini öneriyoruz.
“Oldukça lanet olası bir sızıntı… Bir platformun tüm kaynak kodunun açığa çıkması çok önemli. Dropbox ve LinkedIn ve her türlü kritik altyapı ile bunun gibi ihlaller gördük. Birçok yönden iş her zamanki gibi.””
-Troy Hunt
Saldırıyı kimin, neden yaptığı henüz belli değil.
4chan sohbet panosunda, Twitch topluluğunu “iğrenç zehirli bir çöplük” olarak adlandıran isimsiz bir post paylaştı. Ayrıca sızıntının “video akışında daha fazla aksama ve rekabeti teşvik etmek için” yayınlandığını iddia etti.
Twitch ve nefret baskınları
Son aylarda, “nefret baskınları” olarak bilinen, yeterince temsil edilmeyen veya marjinalleştirilmiş gruplardan Twitch yayıncılarına yönelik bir trol dalgası yükseldi.
Yaratıcılar, platformun ırkçı saldırılara karşı eylem eksikliğinden duydukları memnuniyetsizliği ifade etmek için Eylül ayında bir günlüğüne Twitch’i boykot etti.