Ücretsiz güvenli mesajlaşma yazılımları nasıl para kazanıyor, sık sık kullandığımız uygulamalar hakkında merak konusu meselelerden birisi. Daha önce, “bir ürün için ücret ödemiyorsanız, ürün sizsiniz” diye bir söz duymuş olabilirsiniz. Bu sözde belirtildiği gibi, ücretsiz bir online hizmet kullandığınızda genellikle verileriniz, gizliliğiniz ve bazen “güvenliğiniz” gibi farklı yollarla ödeme yaparsınız.
Bu durumda, ücretsiz ve güvenli mesajlaşma yazılımlarını kullanmak birçok kişinin tercih etmeyeceği bir durum. Güvenli mesajlaşma uygulamaları, verilerinize erişemezse ve gizliliğinizi gerçekten koruyorsa, bu hizmet için nasıl ödeme yaparsınız? Gizliliğinizi gelişmiş şifreleme ile koruyan, reklam içermeyen ve ücretsiz olan yazılımların nasıl para kazandığını merak ediyorsanız, anlattık.
- WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamaları
- En kullanışlı Telegram özellikleri
- Signal indirme, kurma ve hesap açma [Nasıl Yapılır]
Güvenli mesajlaşma uygulaması nedir?
Ücretsiz güvenli mesajlaşma yazılımları nasıl para kazanıyor sorusuna gelmeden önce en temel bilgilerle başlayalım.
Dünyada kullanılmakta olan birkaç farklı mesajlaşma uygulaması modeli vardır. Güvenli bir mesajlaşma uygulaması, verilerinizi uygulama geliştiricilerin kendisi de dahil olmak üzere, dış müdahalelere karşı korur. Koruma genellikle, verilerinizi siz ve alıcı dışında hiçkimse tarafından okunamaz hale getiren uçtan uca şifreleme (E2EE) biçiminde olur.
Uçtan uca şifreleme, kullandığınız uygulamalarda çok karşınıza çıkıyor olsa da, E2EE ve benzeri bir modeli kullanmayan uygulamalar güvensiz anlamı çıkarmak da yanlıştır. Güvenli bir mesajlaşma uygulaması ile alternatifleri arasındaki fark, verilerdir.
Facebook Messenger bunun en iyi örneği. Facebook Messenger varsayılan olarak, verilerinizi dahili veri toplamaya karşı korumaz. Verilerinizi çalan harici kaynaklara karşı güvenlik sağlar. Messenger ayrıca güvenli bir mesajlaşma seçeneği de sunar ancak bunu konuşma bazında etkinleştirmeniz gerekir.
Bununla birlikte verilerinizin nereye gittiğini veya nasıl kullanıldığını kontrol etmek için Facebook Messenger’ın iç işleyişini de inceleyemezsiniz.
Signal ise kullanıcılar arasındaki tüm iletişimi uçtan uca şifreleme ile güvence altına alır ve aynı zamanda açık kaynaklıdır. Böylelikle verilerinizin güvende olduğunu ve Signal’in hiçbir şey saklamadığını bilirsiniz. Bu nedenle Signal, özel sohbetlerde en iyi Facebook Messenger alternatifleri içinde bulunuyor.
Peki ücretsiz güvenli mesajlaşma yazılımları nasıl para kazanıyor?
Güvenli bir mesajlaşma uygulamasının nasıl çalıştığını artık biliyorsunuz. Ancak milyonlarca kullanıcıya sahip bu uygulamaların, sunucu giderleri başta olmak üzere birçok gideri mevcut. Bu uygulamalar, kendilerini finanse edebilmek için yeterince para kazanabiliyor mu?
Güvenli mesajlaşma uygulamaları para kazanmak için birkaç farklı model kullanıyor. En popüler güvenli mesajlaşma uygulamalarından bazılarına ve nasıl kazanç elde ettiklerine göz atalım.
Signal
Signal, dünya çapında kullanılan popüler bir ücretsiz güvenli mesajlaşma uygulaması. Uygulama içindeki tüm iletişim biçimleri, uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde kullanıcıların birebir arama yapmasına, mesaj göndermesine ve video görüşmesi yapmasına olanak tanır.
Signal ücretsiz ve açık kaynaklıdır, bununla birlikte ticari bir gelir akışı yoktur. Kar amacı gütmeyen Signal Foundation, uygulamanın ve Signal protokolünün geliştirilmesini denetler ve ayakta kalmak için bağışlar ve hibeler alır. Bu bağışlardan bazıları çok cömert denebilir ve diğer kuruluşlardan ve kullanıcı verilerinin gizliliğine odaklanan insanlardan gelir.
Örneğin, WhatsApp Facebook tarafından satın alındıktan sonra, WhatsApp kurucu ortağı Brian Actor şirketten ayrıldı ve hemen Signal Vakfı’na 50 milyon dolar bağışladı. Peki neden? İki kişi elektronik olsun ya da olmasın özel bir görüşme yapmak istiyorsa, bunu yapmalarına izin verilmelidir düşüncesi.
Diğer tanınmış bağışçılar arasında Basın Özgürlüğü Vakfı ve Açık Teknoloji Fonu da bulunuyor. Yani şundan emin olabilirsiniz ki, Signal, kendini finanse etmek için kullanıcı verilerini kullanmıyor.
Wire
Arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla kullanabileceğiniz güvenli bir mesajlaşma uygulaması olan Wire, uçtan uca şifreleme kullanarak sesli aramalar, mesajlaşma, video görüşmeleri, konferans görüşmeleri ve dosya paylaşımı için kullanılmaktadır. Bunun da ötesinde Wire, açık kaynaklı bir platformdur.
Uygulama, Wire Personal olarak bilinen, temel kullanıcılar için ücretsiz bir abonelik sunuyor. Ayrıca iki ücretli abonelik modeli de var. Pro ve Enterprise. Pro abonelik aylık yaklaşık 6 dolar, Enterprise abonelik ise 9,5 dolar. Özel bir kriz iletişim aracı olan Wire Red adlı bir model de vardır ancak fiyatlandırması mevcut değil.
Pro ve Enterprise abonelikler, ücretsiz hesaba kıyasla önemli özellikler sunuyor. Ancak en önemlisi, ücretsiz kullanım için güvenli iletişimi finanse etmeye yardımdı oluyor.
Wire, ilk aşamalarında tasarımcılar, mühendisler ve girişimcilerden oluşan bir kolektif tarafından yönetilen Iconical’dan bir fon aldı. Fonun maliyeti ise açıklanmadı. 2019’da Wire, diğer bir risk sermayesi grubu olan Morpheus’tan 8,2 milyon dolar aldı. Bununla birlikte holding, şirketini Lüksemburg’a taşıdı. Şirketin lisansı hala İsviçre’de yer alırken, barındırma hizmeti de Avrupa’da kalmaya devam edecek.
Telegram
Ücretsiz güvenli mesajlaşma yazılımları nasıl para kazanıyor sorusunda gelelim en önemli platformlardan biri olan Telegram’a. Aylık 400 milyonun üzerinde kullanıcısı ile Telegram, dünyanın en popüler ücretsiz güvenli mesajlaşma uygulamalarından biridir. Güvenli görüntülü sohbet konseptinde mesaj, fotoğraf, video, ses ve dosya göndermek için Telegram’ı kullanabilirsiniz.
Telegram güvenli bir mesajlaşma seçeneği olarak lanse edilirken, hem istemcisi hem de sunucuları için kaynak koduyla ilgili gizlilik endişeleri devam ediyor. Telegram istemcisi GNU GPLv2 veya GPLv3 altında lisanslanmıştır ancak geliştirme ekibi, istemci kaynak kodunu yayınlamıyor.
Telegram sunucularının kaynak kodu tescillidir ve kullanılamaz durumdadır.
Finansman tarafına gelirsek Telegram, Rusya’nın en büyük sosyal medya ağı VK’nın kurucu ortağı Pavel Durov’dan finansman alıyor. Finansman, iş ortağı Axel Neff (aynı zamanda VK için uluslararası operasyonlar direktör yrdımcısı) ile birlikte çalışan Digital Fortress fonundan geliyor.
Telegram bununla birlikte, 2019 yılında başlatmayı planladığı bir kripto para birimi platformu için Telegram Açık Ağı olarak bilinen bir ICO’yu başlattı. Planlanan blok zinciri ağı için ön satış, kullanıcılar projeye geldikçe 1,7 milyar dolar arttı ve önemli geri dönüşler beklendi.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, Telegram’a kripto para projesini durdurması emrini verdi ve kurum, Telegram’a 18 milyon dolar para cezası verdi, geri ödeme yapılması talimatını verdi. Telegram, dileyen yatırımcılara paranın yüzde 72’sini anında geri ödeme, ya da 2021’in Nisan ayında yüzde 110 geir ödeme opsiyonları sundu. IPO para iadesi süreci halen devam ediyor.
Wickr
En popüler güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri olarak kabul edilen Wickr, veri gizliliği odaklı kurumlar tarafından “kullanıcı hakları, şeffaflık ve mahremiyet” gibi konulardaki duruşundan dolayı övgü almayı başarmış bir girişim.
Bununla birlikte Wickr, açık kaynaklı bir uygulama değil. Kullandığı şifreleme protokolünü tüm hizmetlerinde yayınlamasına karşın, sunucu kaynak kodu doğrulanmadığı için bazı gizlilik endişeleri de söz konusu.
Wickr Me, bire bir şifreli iletişime ve on katılımcıya kadar özel gruba izin veren ücretsiz katmandır. Wickr’ı şifreli sesli arama için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte Wickr, mesajlarınız için kendini imha etme zamanlayıcısı ayarlamanıza izin veren geçici bir mesaj seçeneğine de sahip. Diğer mesajlaşma hizmetleri de kendi kendini yok eden mesajları destekliyor. Wickr kullanarak gönderdiğiniz tüm dosyalar, sesli mesajlar, resimler veya videolar da aynı şifrelemeyi içerir.
Peki Wicker nasıl özgür kalabiliyor? Uygulama, işletmeler ve büyük kuruluşlar için farklı abonelik modelleri sunuyor. Abonelik modelleri arasında kullanıcı başı aylık 5 dolar gümüş, aylık 10 dolardan altın ve 25 dolarda platinum hesaplar bulunuyor. Bu abonelikler, daha büyük dosya aktarımları depolama, veri saklama, çok daha büyük grup video ve sesli arama seçeneklerinin yanı sıra, gelişmiş ağ yöneticisi seçeneklerini de içeren özel iletişim platformu sunuyor.
Diğer örneklerde olduğu gibi Wickr, ücretli üyeliklerden ettiği gelirle, ücretsiz üyelik kullanan kişilere de güvenli bir deneyim sunabiliyor. Hepsi bununla da sınırlı değil. Wickr, 2014’te farklı yatırımcılardan 9 milyon dolarlık a serisi finansman sağladı. Daha sonra B serisinde ise 30 milyon dolarlık yatırım geldi.
Peki, en çok merak edilen uygulama nasıl para kazanıyor, yani WhatsApp? 2014 yılında, 18 milyar dolar gibi bir bedelle uygulamayı bünyesine katan Facebook, WhatsApp’ın sahibi. Bilinen en büyük gizlilik ve güvenlik kabusu Facebook, Cambridge Analytica başta olmak üzere birçok skandalla gündeme geldi. Ancak bu gizlilik sorunları WhatsApp’ı tamamen kapsamıyor. Ya da henüz kapsamıyor…
Facebook, kullanıcıları ürkütmeden WhatsApp’tan nasıl gelir elde edilebileceğinin yollarını hala keşfediyor. Görüşmeler, video görüşmeleri de dahil olmak üzere uçtan uca şifreleme ile korunuyor ancak Facebook, etkinliklerin meta verilerini ve potansiyel olarak önemli şeyleri, bununla birlikte konum verilerini toplayabilir ve değerlendirebilir.
Yani WhatsApp sizden, hizmet için bir ücret almaz. Ancak finansmanı Facebook tarafından sağlanır.
Bu uygulamalara güvenmeli mi?
Ücretsiz güvenli mesajlaşma yazılımları nasıl para kazanıyor sorusunun yanıtı her şirket için farklı olabiliyor. Peki hangi güvenli mesajlaşma uygulamasını tercih etmeliyiz sorusunun yanıtı? Onu bulmak daha da zor. Signal, güvenlik ve gizlilik açısından en iyi uygulamalardan biri ve listenin başında yer alıyor. Kar amacı gütmeyen bir kurum ve dünya çapında saygı görüyor. Diğer uygulamalar da gizlilik anlamında hassas sayılabilir.
WhatsApp’a gelirsek, kartopu etkisi ile en çok kullanıcıya sahip olmayı başarmış mesajlaşma uygulaması. Aileniz, arkadaşlarınız, müşterileriniz, kısacası herkes onu kullanıyor. Kullanımı kolaydır ve şifreleme sunuyor. Ancak özellikle 2021’in başında, kullanıcılara “verilerin Facebook şirketleri tarafından kullanımına onay verme” dayatması içeren sözleşmesi ile WhatsApp büyük bir yara aldı. Şimdiden birçok kullanıcı, Telegram ve Signal’e akın etti.