Uzay ile Dünya arasında iletişim kuracak yeni modül, Türkiye genişbant internet hızını geride bırakıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) bugün alacağı sevkiyattaki parçaları kullanarak Dünya arasında neredeyse anında iletişimi sağlayacak bir Columbus cihazına bağlanacak.
Bağlanan buzdolabı boyutundaki cihaz gerçek zamanlı iletişim sağlayacak
Columbus Laboratuvarı, ISS‘nin bilimsel araştırmalar için kullandığı bir modül ve 75 metreküp büyüklüğünde ekipman ile ağırlıksız bir ortam gerektiren projeler için araştırma yapılmasını sağlıyor. 2008 yılında inşaatının tamamlanarak ISS’ye bağlanmasından bu yana, fizyoloji, akışkan bilimi, güneş izleme ve atmosferik izleme deneylerine ev sahipliği yaptı. Burada yapılan çalışma, uzay uçuşunun insan vücudunu ne kadar etkilediğine ve sıvıların mikro yerçekiminde nasıl davrandığına ve petrol döküntülerinin temizlenmesi için daha iyi yöntemler gibi konuları aydınlattı.
ISS ve yer arasındaki iletişimdeki bir sorun, istasyonun her 90 dakikada bir Dünya’nın etrafında geçmesi. Bu esnada bağlantının kopmaması için bir yer istasyonundan diğerine geçiş yapılarak ilerleniyor. Ancak Columbus’ta yüksek hızlı bir radyo bağlantısı kurulduğunda, ISS astronotları neredeyse gerçek zamanlı olarak Dünya’ya veri gönderebilecekler.
Radyo bağlantısı, Dünya yüzeyinin yaklaşık 400 kilometre yukarısında bulunan istasyondan Avrupa Veri Aktarma Sistemi adı verilen yersel yörüngedeki bir grup uyduya sinyal göndererek çalışacak. Bu uydular yalnızca bir yer istasyonu ile sürekli iletişim halinde olacak. İstasyondan uydulara oradan da zemine kesintisiz veri akışı sağlanacak.
Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye’den hızlı internet bağlantısına sahip olacak
ColKa (Columbus Ka-band anteni) adı verilen buzdolabı boyutundaki cihaz ISS’ye ulaştığında, Columbus modülünün dışına takılması gerekiyor. Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, bağlantı Türkiye’deki ortalama genişbant hızının üzerinde olacak. Yani 50 Mbps indirme 2 Mbps yükleme hızına erişecek.
Cable araştırma şirketinin yayımladığı “2019 Yılı Dünya Genişbant İnternet Hızı” sıralamasında yer alan 207 ülke içinde Türkiye 102. sıraya geriledi. Rapora göre Türkiye’deki kullanıcılar indirme hızında ortalama 5,27 Mbps değerine ulaşıyor, bu da Uluslararası Uzay İstasyonu’nun sahip olacağı bağlantının onda biri.
ESA bir blog gönderisinde “Bu yılın sonunda bir uzay yürüyüşü Columbus modülünü güncellemeye ayrılacak. İki astronot ColKa’yı istasyonun hava kilidinden alacak ve Columbus’un dışına takacak. Anten, Columbus’un dışındaki ve içindeki tesislerden bilgisayarlardan veri gönderen özel bir aparata bağlanıyor” dedi.