Dell, yeni ve oldukça katı bir “işe dönüş” (RTO) politikasını devreye soktu. Bu politika kapsamında tamamen uzaktan çalışanlar terfi edilmeyecek. Ofise çok da uzak olmayan yerlerde ikamet edenler ise kariyerlerinde ilerlemek için ofislerine geri dönmek zorunda kalacaklar.
Pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma modeli, birçok insan için yeni bir çalışma şekli oldu. Evden çalışmaya alışan insanlar, esneklik ve rahatlık gibi avantajları nedeniyle bu modeli benimsediler. Son yıllarda ise teknoloji sektörü de dahil olmak üzere birçok firma, çalışanlarını tekrar ofislere dönmeye zorlamaya başladı. Bu firmalardan biri de Dell. Dell’in, uzaktan çalışanlara terfi yasağı getiren yeni politikası, çalışanlar ve uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Uzaktan çalışanlar terfi alamayacak
Dell, bu yılın şubat ayında uygulanmaya başlayan, ofis dışı çalışmayı kısıtlayıcı maddeler içeren bir RTO politikasını devreye aldı. Yeni politikaya göre, neredeyse tüm çalışanlar Mayıs ayından itibaren “hibrit” ya da “uzaktan” olarak sınıflandırılacak.
Hibrit çalışanların onaylı ofislere gelmeleri için gereken süre, şirketin iç yazışmalarına göre bir çeyrekte en az 39 gün olacak. Bu da yaklaşık olarak haftada üç gün anlamına geliyor.
Uzaktan çalışmayı tercih edenler ise terfi ve rol değişikliği gibi haklardan mahrum bırakılıyor. Bu da demek oluyor ki uzaktan çalışanlar terfi alamayacak. Şirketin işverenlere gönderdiği bilgilendirme notunda, “Uzaktan çalışma ekibinin üyeleri için, seçenekler arasındaki değiş tokuşları anlamak önemlidir. Kariyerde ilerleme, şirket içinde yeni rollere başvuru yapmak gibi durumlar, çalışanın hibrit çalışma modeline tekrar dönmesini gerektirir.” ifadesi yer alıyor.
Politika kadınları orantısız etkiliyor
Dell’de şirketteki verilere erişim yetkisine sahip bir çalışan, Business Insider’a yaptığı açıklamada yeni politikanın özellikle kadın çalışanları orantısız bir şekilde etkilediğine dikkat çekti. On yıldan daha uzun bir süredir esnek çalışma kültürüne sahip olan Dell, pandemiden çok önce hibrit modelleri destekliyordu.
Şirket çalışanları, esnekliğin kariyerlerinde önemli yaşam değişiklikleriyle karşı karşıya kaldıklarında ayakta kalmalarına imkan tanıdığını belirtiyorlar. Dell’in 2018 yılından bu yana “Engellilik Eşitliği için En İyi İş Yeri Endeksi”nde yer alması da bu esnekliği doğruluyor. Bu politikanın kadınları orantısız bir şekilde etkilemesinin birkaç sebebi var:
- Bakım sorumlulukları: Kadınlar, erkeklere kıyasla aile içi bakım sorumluluklarını daha fazla üstleniyor. Çocuk bakımı, yaşlı bakımı veya hasta bakımı gibi sorumluluklar, kadınların esnek çalışma saatlerine ihtiyaç duymasına neden oluyor. Uzaktan çalışma modeli, kadınlara bu sorumlulukları işleriyle daha kolay dengeleme imkanı sunuyor. Dell’in yeni politikası ise bu imkanı ortadan kaldırarak, kadınların iş hayatında ilerlemesini zorlaştırıyor.
- Coğrafi engeller: Dell’in “onaylı ofis” listesi oldukça sınırlı sayıda lokasyonu içeriyor. Bu da uzaktan çalışan birçok kadın için terfi almak için taşınmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Taşınma ise aile ve sosyal yaşam gibi birçok açıdan zorluklar yaratabilir. Bu durum, özellikle çocuk sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri olan kadınlar için daha da zorlayıcı hale geliyor.
- Kariyer fırsatlarına erişim: Uzaktan çalışma modeli, kadınların iş hayatında daha fazla fırsata erişmesine imkan sağlıyor. Ofis dışındaki çalışma imkanı, daha geniş bir coğrafyadaki işlere başvurmayı ve farklı sektörlerde deneyim kazanmayı mümkün kılıyor. Dell’in yeni politikası ise bu imkanı kısıtlayarak, kadınların kariyer gelişimini sınırlayabilir.
- Eşitsizliklerin artması: Dell’in yeni politikası, işyerinde cinsiyet eşitsizliğini derinleştirebilir. Uzaktan çalışma imkanının ortadan kalkması, kadınların işgücünden ayrılmasına veya daha düşük maaşlı pozisyonlara razı olmalarına neden olabilir. Bu durum, uzun vadede kadınların ekonomik bağımsızlıklarını ve refahlarını olumsuz etkileyebilir.
Dell’in kültürü değişiyor
Dell yönetimiyle yakın temas halinde çalışan ve kimliğinin açıklanmasından çekindiği için ismini vermeyen kıdemli bir çalışan, “Şirket genelinde kapalı kapılar ardında bu politika hakkında şikayetler var.” dedi.
Dell ise yaptığı açıklamada “yüz yüze bağlantılar ve esnek bir yaklaşımın bir aradalığı, inovasyonun ve farklılığın kazanılması için kritik öneme sahip” ifadesini kullandı.
Uzaktan çalışanlara yönelik bu katı duruş, kurucu ve CEO Michael Dell’in geçmişteki destekleyici açıklamalarıyla da ters düşüyor. Michael Dell, 2021’de “genişletilmiş evden çalışma kültürünün kalıcı olacağını” söylemiş ve RTO politikası uygulayan şirketleri LinkedIn üzerinden eleştirmişti.
Uzmanlar, Dell’in bu ani dönüşünün ekonomik durgunluk endişesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. İş hayatındaki organizasyonlar konusunda çalışan psikolog Profesör Cary Cooper, bu tür yaklaşımların “ekonomideki durgunluğa panik odaklı bir reaksiyon olabileceğini” söyledi. Cooper, “yöneticilerin ofisteki personelin daha üretken olacağını düşündüklerini ancak bunu destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını.” belirtti.
Yeni politika çalışanları isyan ettiriyor, “sessiz istifa” tetiklenebilir
Dell’in yeni kararı pek çok çalışanın yaşamını ve planlarını doğrudan etkiliyor. Pandemi döneminde uzaktan çalışma sözleşmesiyle işe alınan bazı çalışanlar, ofise ulaşımın pratik olarak imkansız olduğunu belirtiyorlar. Şirketin “onaylı ofis” listesi dünya genelinde sınırlı sayıda lokasyonu içeriyor. Bu da terfi isteyen pek çok çalışanın taşınmasını zorunlu hale getiriyor.
Yapay genel zeka 5 yıl uzakta mı?
Dell çalışanları ayrıca şirketin “yüz yüze bağlantıları güçlendirmek” gerekçesinin tutarlı olmadığını da belirtiyorlar. Ekiplerin farklı lokasyonlara dağılmış olmasından dolayı, pek çok çalışan ofise gitse bile ekip arkadaşlarıyla aynı yerde bulunamayacak.
İşten ayrılmayı düşünenlerin sayısının arttığı Dell’de uzmanlar, bu politikanın “sessiz istifa” olarak da bilinen süreci tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
Öne çıkan kaynak görseli: Dell / Unsplash