Geçen seneki Japonya seyahatine kadar Japon viskilerine dair pek bir bilgim ve merakım olmaması, beni bir yandan cehaletin yarattığı bir utanca sürüklemiş, hemen ardından da enfes ve leziz bir dünyanın kapılarından geçmenin verdiği heyecanla mest etmişti.
İskoçya ve Amerika’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü ab-ı hayat üreticisi olan Japonya, mucizevi viskileri ile son 10 yılda dünyanın en prestijli ödüllerinden bazılarını kazandı. Her işteki özen ve adanmışlıklarının viski konusunda bundan farklı bir sonuç ortaya çıkarması da beklenemezdi.
Japonya’nın en büyük alköllü içecek üreticisi Suntory, farklı ve bilimsel bir bakış açısıyla, içki olgunlaştırmaya yeni bir yaklaşım getirmek için beş farklı alkollü içecek örneği ve %40 etanolden oluşan iki paketi Uluslararası Uzay İstasyonu’na 16 Ağustos’ta gönderecek.
Birinci numune paketi 1 yıl sonra dünyaya geri getirilecek, ikinci paket ise en az iki yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bekleyecek. Bu esnada karşılaştırma için iki örnek grubu da dünyada bekletiliyor olacak. Araştırmanın genel amacı mikro yer çekimsel ortamların, alkollü içeceklerin olgunlaşmasındaki olası etkilerini ortaya çıkarmak. Akışkan Bilimleri Enstitüsü (Tohoku Üniversitesi), Katı Hal Fiziği Enstitüsü (Tokyo Üniversitesi), Japonya Sinkrotron Işınımı Araştırma Enstitüsü ve Suntory Hayat Bilimleri Vakfı projenin bilimsel paydaşları.