Dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alan Vestel, sürdürülebilirlikteki katkılarıyla sektörde öncü rol üstleniyor. Üretim ve yönetim faaliyetlerinde sürdürülebilirliği çok boyutlu ele alarak kaynakları koruyan şirket, enerji ve su tasarrufu rekortmeni ürünleriyle bireylere de daha sürdürülebilir bir yaşam vadediyor.
Turan Erdoğan, Vestel CEO’su
Manisa’daki 1,2 milyon metrekarelik Vestel City’de ürettiği ürünleri 157 ülkeye ulaştıran, Türkiye’de doğup global bir marka olan Vestel, teknoloji üretirken çevre dostu yöntemler kullanıyor, Karbon ayak izini azaltmak için 2016’dan beri ISO 14064 standartlarına göre hesaplayıp, tarafsız akredite kuruluşlara doğrulatıyor ve şeffaf bir şekilde CDP (Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlık Projesi) raporlamalarını yapıyor. Pandeminin de etkisiyle önemi her kesim tarafından daha net anlaşılan sürdürülebilirliğin Vestel için uzun zamandır ajandalarının en üst sıralarında yer alan bir kavram olduğunu belirten Vestel CEO’su Turan Erdoğan, “Özellikle sanayi alanında faaliyet gösteren, yoğun üretim yapan şirketler olarak en önemli gündem maddelerimizden biri sürdürülebilirlik. Dünya kaynaklarının tükenmesi, iklim değişikliği ve çevresel faktörlerin insan hayatını direkt etkilemesi gibi faktörler nedeniyle sürdürülebilirlik kavramı giderek önem kazanıyor. Vestel olarak tüketicimizin hayatını kolaylaştıran teknolojileri üretirken sadece bugünü değil yarını da düşünüyor, tüm çalışmalarımızı gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmak ekseninde şekillendiriyoruz. Ürünlerimizle bireylerin de karbon ayak izlerini azaltmalarına destek veriyoruz” diyor.
Yeşil Mutabakat ile yeni dönem
“AB’nin 2019 yılında kabul ettiği Avrupa Yeşil Mutabakatı; AB ve çevre ülkeleri için yeni bir yol haritası. Bu mutabakatla hem iklim ve sürdürülebilirlik konularında hem de üretim süreçlerinde değişim ve gelişim hedefleniyor” diyen Erdoğan, mutabakatı sadece iklim kriziyle mücadele konusunda bir hareket olarak görmenin eksik olacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Yeşil Mutabakat’ın hayatımıza girmesiyle, sektör olarak üzerimize düşeni yapmak için çalışmalara başladık. 2021 sonuna kadar bunları tamamlayıp, küresel sıcaklık artışının 1,50C’nin altında kalması için SBT (Science Base Target) bünyesinde bilime dayalı bir hedef belirleyeceğiz. Vestel olarak döngüsel ekonomi kapsamında ise 2019’dan beri merkezi onarım ve geri kazanım birimlerimizde; hurda ürün sökümü ve arızalı malzeme onarımı yapıyoruz. İş Dünyası Plastik Girişimi kapsamında taahhütümüz, plastik sektöründe döngüsel ekonomiyi ve plastik miktarlarının azaltılmasını kapsıyor. Son olarak zeytin çekirdeğinden plastik malzeme üreten Biolive şirketine yaptığımız yatırımla bu çalışmalarımızın kapsamını genişlettik.”
Vestel kendi rekorlarını kırmaya devam ediyor
Ürünlerinde kullandığı çevreci teknolojilerle dünya kaynaklarına dost olan Vestel, ürün ve hizmetlerinden fabrika ve tesislerine, insan kaynağından iş yapış şekillerine uzanan 3600 sürdürülebilirlik anlayışıyla çalışıyor. Ürettiği en az elektrik ve su tüketen, deterjansız yıkama yapan, vakum aparatıyla, gün ışığı teknolojisiyle gıdaların ömrünü uzatan beyaz eşyaları tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Vestel’in hızlı pişirme özellikli fırını, az deterjanla maksimum hijyen sağlayan çamaşır makinesi, 5,4 litreye kadar düşen su kullanımıyla tasarruf sağlayan bulaşık makinesi, 500 kat çevreci kurutma makinesi gibi ürünleri dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler tarafından da tercih ediliyor. Bu ürünler uluslararası fuarlarda dünya devi rakiplerini geride bırakarak “Rekortmen” unvanı alırken, küresel inovasyon ve tasarım yarışmalarından onlarca prestijli ödülle dönüyor.
Bu yazı Digital Report Dergisi 8. sayısında yayınlanmıştır.