Her ne kadar projektör denildiğinde aklımıza toplantı odalarında tavana asılmış olan çoğunlukla çalıştırılması zor ve istenen kalitede görüntü veremeyen cihazlar gelse de son yıllarda farklı üreticilerin inovatif ürünleriyle bu algı değişiyor. 2019’da M1 taşınabilir projektör modeliyle bu ürün kategorisine yeni bir soluk getiren ViewSonic, şimdi M1 Pro modeli ile önceki modelin iyi özelliklerini korumayı ve eksiklerini gidermeyi hedefliyor.
Özellikler
M1 Pro, 950 gram ağırlığı ve 140 x 182 x 62 mm boyutu ile tüm multimedya ihtiyacınızı bir sırt çantasına sığdırabilmenizi hedefliyor. Ufak formuna rağmen yansıtma yüzeyine yaklaşık 2,5 metre uzaklıktan 100 inç bir görüntüleme alanı sunuyor. Ayrıca ister bahçenizde bir perdeye ister odanızın tavanına yansıtın, Y/D trapezoid ve 4 köşe ayar özellikleriyle konforlu bir seyir deneyimi sunuyor. 600 lümen olan ve 30.000 saate kadar dayanabilen bu LED projektör ile artık seyir zevkinizi istediğiniz yere istediğiniz zaman taşıyabilirsiniz. Gittiğiniz yerde bir priz olmasa bile 2 saatlik oynatma süresi sağlayan entegre pili ile filminizin keyfini çıkarabilirsiniz (tabi eğer Yüzüklerin Efendisi serisinden değilse).
USB tip A ve C, 3,5 mm jak, HDMI ve Bluetooth ile ihtiyacınız olabilecek tüm bağlantı çeşitlerini sunan bu projektör, iki dahili 3W Harman Kardon hoparlörüyle sürükleyici bir ses deneyimini de beraberinde getiriyor. Ayrıca M1 Pro’yu en özel kılan özelliklerinden biri olan patentli 3’ü 1 arada standı, cihazın 360 derece dönebilmesini ve izlemek istediğiniz içeriği herhangi bir yüzeye yansıtmanıza olanak tanıyor.
Dizayn
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Her ne kadar bir ürünün işlevselliği önemli olsa da tasarım da tüketicilerin alım kararı vermesinde fazlasıyla etkili bir faktör. M1 Pro dış görünümü ile bu konuda oldukça etkileyici. Önceki nesil ürünün köşeli ve metalik görünümünden arınan M1 Pro, yuvarlak hatları ve üstünü kaplayan örgü kumaş kaplama ile oldukça göz dolduruyor. Projektör, metalik renklerini hala korusa da tasarımına yapılan değişiklikler sayesinde daha modern bir stil oluşturulmuş. İlerleyen kısımlarda konuşacağımız 360 derece dönebilmesini sağlayan ve aynı zamanda lens kapağı olarak görev gören ayak ise yeni modelde de korunmuş. Eski modeli orijinal kılan bu ayağın küçük kardeşine aktarılmış olması son derece doğru bir karar olmuş.
Eski modelinde arkasında buton olarak bulunan kontroller ise M1 Pro’da yerini dokunmaya duyarlı tuşlara bırakmış. Her ne kadar bu yeni kontroller daha şık gözükse de kullanım sırasında eğer projektörü ufak ayarlamalar için hareket ettirmeye çalışırsanız aniden sesi açmanıza, kapamanıza veya durdurduğunuz dizinizin tekrar başlamasına sebep olabiliyorlar. Tasarımın önemi üzerinde her ne kadar durmuş olsak da bu değişikliğin aynı şıklıkta ve işlevselliği azaltmayacak şekilde yapılabileceğini düşünmeden edemiyoruz.
Son olarak da girişlerin olduğu panelden biraz bahsetmemiz gerekiyor. Özellikler kısmında söylediğimiz gibi fazlasıyla yeterli ve kapsayıcı giriş seçeneğine sahip olan M1 Pro, girişlerin bulunduğu panelin yeri dolayısıyla az da olsa bizi hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle güç girişinin kapaklı bir panelde olması, genellikle prize bağlı bir şekilde ürünü kullanacaklar için ideal olmayabilir. Bu sebeple en azından güç girişinin bu panelde değil, projektörün arkasında olması daha kullanışlı olabilirdi. Fakat ürünün bütünleşik görünümünü bozmamak için ViewSonic’in tüm girişleri bu saklı panelin altına yerleştirmesi çok eleştirilebilecek bir karar değil.
Performans
Birçok açıdan 13.239 TL fiyatının hakkını veren bir performansla kullanıcıları tatmin edecek bu projektörün belki de en bariz dezavantajı pil ömrü. Her ne kadar 2 saat kulağa çok da kısa gibi gelmese de bu pil ömrü ancak ECO (güç tasarruf) modundayken sağlanabiliyor. Ayrıca bu pil ömrü, piyasadaki benzer ürünlerle karşılaştırıldığında da biraz az kalıyor. Fakat pil ömrünün kısa olmasının arkasındaki sebep, rakiplerini geride bırakan 600 lümen parlaklığı. Daha yüksek parlaklığı ile M1 Pro, ışıklandırması ideal olmayan ortamlarda daha iyi performans alınabilmesini sağlıyor.
Yazılım tarafında ise ürünü kullanmaya başladığınızda sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sizi karşılıyor. Ürünle gelen kumanda tüm fonksiyonları kolayca kullanmanızı sağlıyor. Her ne kadar kendi yazılımı tatmin edici olsa da projektöre indirilebilen uygulamalar maalesef ki sınırlı. Netflix, Disney+ ve Spotify gibi uygulamalara erişiminiz olmakla beraber YouTube ve Prime Video görünürlerde yok. Ayrıca Netflix gibi bazı uygulamalarda elinizdeki kumanda uygulamayı kullanmak için yetersiz kalıyor.
Bu uygulamalarda mouse kullanmanız gerektiğini belirten bir uyarı ile karşılaşıyorsunuz. Taşınabilirliği önemli olan bir üründe bazı uygulamaları kullanmak için başka bir çevre birimine ihtiyaç duyulması dezavantaj yaratabiliyor.
Mobil projektör kategorisinde rakiplerine göre şık tasarımı, malzeme kalitesi ve performansı ile öne çıkan Viewsonic M1 Pro, 13-14 bin TL civarında bütçesi olanlar için ideal bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Bu yazı Digital Report Dergisinin 16. sayısında yayınlanmıştır.