Virtualbox ile Kali Linux kurma sürecini merak ediyorsanız, bilmeniz gereken her şeyi içeriğimizde anlattık.
Kali Linux, Debian’dan türetilmiş bir Linux dağıtımı ve sızma testi gibi güvenlik testleri için geliştirilmiş bir yapıdır. Önceden yüklenmiş 600’ün üzerinde sızma testi programı ile, güvenlik açığı konusunda çalışma yapan etik hacker’lar için önemli bir işletim sistemi olan Kali Linux, bu alanda ün kazandı. Bir güvenlik testi platformu olarak Kali’yi kurmak istiyorsanız, VirtualBox üzerinde kurulum en iyi seçeneklerden biri.
Kali Linux, sisteminizde güncel araçlar sağlayan bir sürüm modeline sahiptir. Buna ek olarak, sürekli destek sağlayan aktif bir kullanıcı topluluğu da vardır. Adım adım Kali Linux kurulumunu anlattığımız içeriğimizde, gerekli yükleme koşulları ve diğer detayları görebilirsiniz.
- Kali Linux nedir, kurulumu nasıl yapılır?
- Adım adım Kali Linux kurulumu
- AMD oyunlar ve VR için Linux’a güç verecek
Virtualbox ile Kali Linux kurma için sistem gereksinimleri
- En az 20 GB disk alanı
- i386 ve amd64 mimarileri için en az 1 GB RAM (tercihen 2 GB)
- VirtualBox (veya alternatif sanallaştırma yazılımı)
VirtualBox’a Kali Linux kurma adımları
Aşağıdaki adımlar, sanal ortamda kurulum süreci gerektirdiğinden sisteminizde bir tane sanal sürücü kurduğunuzdan emin olmanız gerekir. Kullanımı oldukça basit, bu nedenle açık kaynaklı bir sanallaştırma çözümü olduğu için VirtualBox kullanıyoruz.
VirtualBox kurulu değilse, adım adım VirtualBox kurulum kılavuzunu kullanın.
1. Kali Linux ISO dosyasını indirin
- Resmi Kali Linux web sitesi indirmeleri bölümünde Kali Linux .iso görüntülerini bulabilirsiniz. bu görüntüler birkaç ayda bir güncellenir ve en son resmi sürümler sağlanır.
- Kali Linux indirmeleri sayfasına gidin ve indirilebilecek paketleri bulun. Sahip olduğunuz sisteme bağlı olarak 64-bit ya da 32-bit sürümlerinden birini indirin.
2. Kali Linux VirtualBox Container oluşturun
.iso görüntüsünü indirdikten sonra, yeni bir sanal makine oluşturun ve Kali’yi işletim sistemi olarak içe aktarın. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:
- VirtualBox Manager’ı başlatın ve Yeni simgesine tıklayın.
- İsim ve işletim sistemi: Yeni bir VM oluşturmak için bir açılır pencere belirecektir. Bir isim ve hedef klasör belirtin. Tür ve Sürüm, sağladığınız isme göre otomatik olarak değişir. Bilgilerin indirdiğiniz paketle eşleştiğinden emin olun ve İleri’ye tıklayın.
- Bellek boyutu: Sanal makineye ne kadar bellek ayırılacağını seçin ve İleri’ye tıklayın. Linux için varsayılan ayar 1024 MB’dir. Ancak bu, kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişebilir.
- Sabit disk: Varsayılan seçenek, yeni bir VM için sanal sabit disk oluşturmaktır. Devam etmek için Oluştur’u tıklayın. Alternatif olarak, mevcut bir sanal sabit disk dosyasını kullanabilir ya da bir tane eklememeye karar verebilirsiniz.
- Sabit disk dosya türü: Yeni sanal sabit disk VDI (VirtualBox Disk Görüntüsü) için varsayılan dosya türüne bağlı kalın. Devam etmek için İleri’yi tıklayın.
- Fiziksel bir sabit diskte depolama: Dinamik olarak ayrılmış ve Sabit Boyut arasında karar verin. İlk seçenek, yeni sabit diskin büyümesine ve kendisine ayrılmış olan alanı doldurmasına olanak tanır. İkinci sabit boyut ise başlangıçtan itibaren maksimum kapasiteyi kullanır.
- Dosya konumu ve boyutu: İsim ve sanal sabit diski nerede depolamak istediğiniz belirtin. VM’nin sabit diskte depolamasına izin verilen dosya verisi miktarını seçin. En az 8 GB vermenizi tavsiye ederiz. Bitirmek için Oluştur’a tıklayın.
Şimdi yeni bir sanal makine oluşturdunuz. VM, VirtualBox Manager’daki listede görünür.
3. Sanal makine ayarlarını yapılandırın
- Bir sanal makine seçin ve Ayarlar simgesine tıklayın. Doğru VM’yi işaretlediğinizden ve sağ tarafın Kali Linux için ayrıntıları görüntülediğinden emin olun.
- Kali Linux – Ayarlar penceresinde, Genel>Gelişmiş sekmesine gidin. Paylaşılan pano ve sürükle-bırak ayarlarını çift yönlü olarak değiştirin. Bu özellik, ana makine ve konuk makine arasında kopyalayıp yapıştırmanıza olanak tanır.
- Sistem>Anakart’a gidin. Önyükleme sırasını Optik’ten başlayacak ve ardından Sabit Disk’ten başlayacak şekilde ayarlayın. Gereksiz olduğundan Disket’in işaretini kaldırın.
- Ardından, aynı penceredeki İşlemci sekmesine gidin. Performansı artırmak için işlemci sayısını ikiye (2) yükseltin.
- Son olarak, Depolama ayarlarına gidin. İndirilen Kali görüntüsünü Controller: IDE altındaki bir depolama cihazına ekleyin. Görüntüyü aramak için disk simgesine tıklayın. Bittiğinde, Ayarlar penceresini kapatın.
- Kali’yi yüklemeye başlamak için Başlat simgesine tıklayın.
4. Kali Linux’u kurmak
- Başlat’a tıklayarak kurulum menüsünü başlattıktan sonra, Kali Linux karşılama ekranı ile birlikte yeni bir VM VirtualBox penceresi belirecektir.
- Grafiksel kurulum seçeneğini seçin ve VirtualBox’ta Kali Linux kurulumu için aşağıdaki adımları izleyin:
- Bir dil seçin: Sistem için varsayılan dili seçin. Bu dil aynı zamanda yükleme işlemi sırasında da kullanılacaktır.
- Konumu seçin: Listeden ülkenizi bulun ve seçin, ya da “Diğer”i seçebilirsiniz.
- Klavyeyi yapılandırın: Hangi tuş eşleşmesini kullanacağınıza karar verin.
- Ağı yapılandırın: İlk olarak, sistem için bir ana bilgisayar adı girin ve Devam’ı tıklayın.
- Sonrasında bir alan adı oluşturun. İnternet adresinizin ana bilgisayar adınızdan sonraki kısmı. Alan adları genellikle com, net, edu gibi uzantılarla biter. Tüm makinelerinizde aynı alan adını kullandığınızdan emin olun.
- Kullanıcıları ve parolaları ayarlayın. Sistem yöneticisi hesabı için güçlü bir root şifresi oluşturun.
- Saati yapılandırın: Mevcut seçenekler içinde saat diliminizi seçin.
- Bölüm diskleri: Sabit diski nasıl bölümlemek istediğinizi seçin. Manuel olarak yapmak için ciddi bir sebebiniz yoksa Kılavuzlu-Tüm diski kullan seçeneğini tercih edin.
- Ardından, bölümleme için kullanmak istediğiniz diski seçin. VM Ayarlarını Yapın kısmında, tek bir sanal sabit disk oluşturduğunuz için, veri kaybı konusunda endişelenmenize gerek yok. Mevcut tek seçeneği tercih edin, – SCSI3 (0,0,0) (sda) – 68,7 GB ATA VKOB HARDDISK (çizgiden sonraki ayrıntılar, sanallaştırma yazılımınıza göre değişir).
- Sonraki adımda, bölümleme için şemayı seçin. Yeni bir kullanıcısıysanız, tek bölümdeki tüm dosyalar için gidin.
- Sihirbaz, yapılandırılmış bölümlere genel bir bakış sunar. Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske yaz, seçeneğine giderek devam edin. Evet ile onaylayın.
- Sihirbaz Kali’yi kurmaya başlar. Kurulum çubuğu yüklenirken ek yapılandırma ayarları görünür.
- Paket yöneticisini yapılandırın: Bir ağ aynası kullanmak isteyip istemediğinizi seçin ve Devam’ı tıklayın. Kullanıyorsanız, HTTP Proxy bilgilerini girin. Aksi takdirde alanı boş bırakın ve Devam’ı tıklayın.
- GRUB önyükleyiciyi sabit diske kurun. Evet ve Devam et’i seçin. Ardından yeni kurulan sistemin önyüklenebilir olduğundan emin olmak için bir önyükleme yükleyici cihaz seçin.
- Kurulum tamamlandı mesajı aldığınızda, VM’nizi yeniden başlatmak için Devam’ı tıklayın.
- VirtualBox’a Kali Linux’u başarıyla yüklediniz. Yeniden başlattıktan sonra Kali giriş ekranı belirecektir. Önceki adımlarda girmiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi girin.
Kali Linux kullanıcı arayüzü ekranda belirecektir.
Hazırsınız…
Virtualbox ile Kali Linux kurma işlemi işte bu şekilde. Sızma testi gibi güvenlik testlerini, penetrasyon testleri ve diğer etik hackerlık çalışmalarını işletim sisteminizde rahatlıkla yapabilirsiniz.