İlgi çekici arka kapak tasarımı
Dünya kupası vesilesiyle elimize ulaşan vivo v25’in genel tasarım öğelerine baktığımızda keskin hatlara sahip, zarif bir cihazla karşılaşıyoruz. Arka paneli kaplayan Florit AG cam sayesinde bu cihaz, güneş ışınlarına ve UV ışığına maruz kaldığında renk değiştiriyor.
Hem ekranı açıp kapamamızı sağlayan güç tuşu hem de ses açma kapama tuşları çerçevenin sağ tarafına yerleştirilmiş. Bu sayede telefonu yan çevirip oyun oynamak istediğinizde tuşlar elinize değmiyor. Alüminyum alaşımlı metal çerçevenin ise plastik çerçeveye sahip telefonlara göre çok daha iyi hissettirdiğini söylemek gerekiyor. Marka, cihazı 42 bin kez düşme testine tabi tutmuş. Bunun yanında USB bağlantı noktasında 6 bin kez tak-çıkar testi yapılmış. Telefon -20’den 50 °C dereceye kadar farklı çalışma ortamı sıcaklıklarında denenmiş. vivo V25 IP54 sertifikasına sahip, yani toza ve suya karşı da dayanıklı.
6.44 inç boyutundaki HDR Plus destekli Full HD plus çözünürlüğe sahip ekran 90 Hz yenileme hızına ve 180 Hz dokunma örnekleme hızıyla geliyor. Dokunma örnekleme hızı terimine aşina olmayan okuyucularımız için bu parametrenin ekranın saniyede en fazla kaç dokunmaya tepki verebileceğiyle ilgili olduğunu da ekleyelim.
Kamerada stabilizasyon vurgusu
vivo V25 5G kamera tarafında kağıt üzerinde oldukça iddialı bir cihaz diyebiliriz. Bazı amiral gemilerinde dahi görmediğimiz 50 MP’lik f/2.0 diyafram bir ön kamera ile oldukça başarılı selfie’ler çekebilirsiniz. Gün ışığında ön kamerayla yapacağınız fotoğraf çekimlerinde ters ışıkta kaldığınızda dahi güzel sonuçlar elde etmeniz mümkün. Yine ön kamerayı kullanarak 4K çözünürlükte 30 kare veya 1080p çözünürlükte 30 ve 60 kare video çekimleri yapabilirsiniz. Ancak video çekimlerinde karşılaşabileceğiniz ters ışık senaryolarında görüntü aniden bozulabiliyor. Yine de bu fiyat segmentinde ön kameranın sınıfı rahatça geçtiğini söylemeliyiz.
vivo içerik üreticilerini de unutmamış. Cihaza eklenen Vlog modu sayesinde belirlediğiniz saniye aralıklarında video çekimi yapıp işiniz bittiğinde videonun tamamını tek parça olarak kaydedebiliyorsunuz.
Arka tarafta 64 MP’lik f/1.8 diyafram açıklığına sahip bir ana kamera, 8 MP’lik f/2.2 diyafram açıklığına sahip bir ultra geniş açı kamera, 2MP’lik f/2.4 diyafram açıklığına sahip bir makro kamera bizi karşılıyor. Portre modunda da telefonun diyafram açıklığı yazılım desteğiyle f/0.95’e düşüyor ve sonuçlar orta segment bir telefona göre kabul edilebilir seviyede diyebiliriz. Ana kamerayı kullanarak da 4K çözünürlükte 30 kare veya 1080p çözünürlükte 30 ve 60 kare video çekimleri yapabilirsiniz.
Markanın amiral gemisi modellerinde kullandığı Elektronik Görüntü Sabitleyici (EIS) ve Optik Görüntü Sabitleyici (OIS) özelliklerini bir arada kullandığı Hibrit Görüntü Sabitleme özelliği (HIS) sayesinde kameraların video performansları bir hayli geliştirilmiş. Bu özellikler, video çekimleri sırasında el titremeleri nedeniyle oluşabilecek sarsıntıları kayda en az şekilde yansıtmayı hedefliyor. Ayrıca bu özellikler gece portre çekimlerinizde ve uzun pozlamada daha stabil fotoğraflar elde etmenizi sağlıyor.
Bu soğutma sistemine oldukça sıcak bakıyoruz
vivo V25 yüksek enerji verimlilik özelliklerine sahip MediaTek Dimensity 900 işlemcisi ve Mali-G68 MC4 grafik işlemcisi ile performans tarafında bizleri üzmüyor. Cihazdaki gelişmiş soğutma sistemi uzun süreli kullanımda ve yüksek performans gerektiren oyunlarda telefonun ısınmasının önüne geçiyor.
Türkiye’de yalnızca 8GB LDDR4X belleğe ve 256 GB depolama birimine sahip versiyonuyla satışa çıkan telefon, Funtouch OS 12 ile birleştirilmiş Android 12 işletim sistemi ile geliyor. Fazladan depolama alanına ihtiyacı olan kullanıcılar microSD kart kullanarak telefonun hafızasını 1 TB’a kadar genişletebilirler. Belleğin yetersiz kalabileceği durumlarda vivo V25 boşta kalan ROM alanından istifade ederek 8GB ekstra RAM sunuyor. Bu sayede kullanıcılar daha akıcı bir deneyim ile buluşturuluyor.
vivo V25 ile 45 dakika boyunca PUBG: Mobile ve Asphalt 9 oynadık. Uzun süredir bu kadar “ısınmayan” bir telefon görmemiştik. Oyunlarda ise herhangi donma problemi yaşanmadı. Mobil oyunseverler gönülleri rahat bir şekilde bu cihazı satın alabilirler.
4500 mAH kapasiteye sahip batarya günlük kullanımda gayet yeterli. Cihaz tam şarj ile 17 saate kadar video oynatabiliyor. vivo V25 tam dolu bataryasıyla 7-8 saatlik oyun seanslarını da mümkün kılıyor. 44W’lık FlashCharge desteği ile yarım saat içerisinde yaklaşık %60 pil seviyesine ulaşabiliyorsunuz.
Ayrıca cihaz, 5G, VoLTE ve Wi-Fi 5 desteği, NFC, Bluetooth 5.2 gibi bağlantı seçenekleriyle günlük ihtiyaçların tamamına cevap veriyor.
Bu yazı Digital Report Dergisinin 16. sayısında yayınlanmıştır.