Yalnızca yazdıklarınızı yorumlamakla kalmayıp, aynı zamanda hem metin, hem ses ya da diğer iletişim yöntemleri aracılığıyla söylediğiniz her şeyi anlayan yeni bir internet hayal edin. Tükettiğiniz tüm malzemelerin sizin için hiç olmadığı kadar kişiselleştirildiği bir yer. Web’in gelişiminde bir dönüm noktasına çoktan ulaştık, Web 3.0.
World Wide Web’in yaratıcısı Tim Berners-Lee, başlangıçta Semantik Web’in adını verdi ve daha özerk, akıllı ve açık bir internet hedeflendi.
Web 3.0 dünyası, verilerin merkezi olmayan bir şekilde birbirine bağlandığı bir dünyadır ve bu, verilerin çoğunlukla merkezi depolarda tutulduğu mevcut internetimiz (Web 2.0) üzerinde önemli bir gelişme sağlayacak. Artık veriler insanlarla ve makinelerle etkileşime girebilecek. Ancak, bunun gerçekleşmesi için programların bilgiyi hem kavramsal hem de bağlamsal olarak kavraması gerekiyor.
Semantic web ve yapay zeka (AI) Web 3.0’ın iki temel taşıdır.
Web 3.0 teknolojilerinin evrimi
Web 3.0, yapay zeka ve blok zinciri gibi son teknolojilerle birleştirilmiş eski nesil web araçlarının doğal evriminin yanı sıra kullanıcılar arasındaki ara bağlantı ve artan internet kullanımından doğacak.
Web 1.0 (1989-2005)
1990’lardaki ilk ve en güvenilir internet, çok az veya hiç kullanıcı etkileşimi olmadan kısıtlı bilgi sağlayan Statik Web olarak da bilinen Statik Web 1.0 idi. Kullanıcı sayfaları oluşturmak ve hatta makalelere yorum yapmak o zamanlar bir şey değildi.
İnternetin ilk zamanlarında, web sayfalarını sıralayacak algoritmalar olmadığı için insanların aradıklarını keşfetmeleri zordu. Basitçe söylemek gerekirse, içeriğin birkaç seçkin kişi tarafından üretildiği ve bilgilerin çoğunlukla dizinlerden geldiği küçük bir kaldırıma sahip tek yönlü bir yoldu.
Web 2.0 (2005’ten günümüze)
Javascript, HTML5, CSS3 ve diğerleri gibi web teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde internet çok daha etkileşimli hale geldi. Bu, veriler artık bir dizi platform ve uygulamada paylaşılabildiğinden, sosyal medyanın ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üretiminin büyümesinin kapısını açtı.
İnternet çağında Jeffrey Zeldman gibi birkaç web öncüsü tarafından bir yazılım araçları koleksiyonu geliştirildi.
Web 3.0 kripto para birimlerinin geleceği mi?
Web 3.0
Web’in evrimi, üçüncü yinelemeye ulaşana kadar devam etti: Web 3.0. Bu, internetin geliştirilmesindeki bir sonraki adım olarak görülüyor ve kullanıcılara yardımcı olmak için akıllı programlar yürütebilen AI teknolojilerinin gücü aracılığıyla daha akıllı hale gelmesine veya bilgiyi insan zekasına benzer şekilde kullanmasına olanak tanıyacak.
Tim Berners-Lee’ye göre Semantik Web’in amacı, sistemleri, insanları ve ev cihazlarını “otomatik olarak” birbirine bağlamak. Sonuç olarak, hem insanlar hem de makineler içerik üretimi ve karar verme süreçlerine dahil olacak. Bu, çok özel bilgilerin akıllıca oluşturulmasına ve doğrudan her bir internet tüketicisine dağıtılmasına olanak sağlayacak.
Artık Web 3.0’ın neyle ilgili olduğunu gördüğünüze göre, şüphesiz bunun kripto para birimleriyle ne ilgisi olduğunu merak ediyorsunuz. Web 3.0 merkeziyetsiz olacağından, blok zinciri ve kripto para birimlerinin geliştirildiği merkeziyetsiz ağları kullanacaktır.
Blok zincirinde şimdiden erken aşama uygulamaları görmeye başladık ve bu uygulamalar oldukça başarılı. Ayrıca blok zincirindeki Web 3.0 uygulamalarına bağlı tokenlar, özellikle Bitcoin ve altcoinlerle karşılaştırıldığında beklentileri aştı.
Web 3.0 kripto para birimlerinin geleceği mi?
Messari’ye göre, Web 3.0 tokenleri Ağustos ayı itibariyle tüm yıl boyunca ortalama olarak %244 değer artışına tanık oldu. Bu, NFT‘nin %2.726’lık büyümesinden daha düşük olsa da, aynı dönemde Bitcoin’in %37’lik artışından çok daha iyi. Bitcoin kurumsal yatırımcılar için daha istikrarlı ve değerli bir varlık haline gelirken, bu veriler Web 3.0’ın büyük kazançlar elde etmek isteyen spekülatif kripto tüccarları için yeni sınır olabileceğini gösteriyor.
Bu yıl kripto pazarındaki düşüşlere rağmen, merkezi olmayan internet kripto para birimleri önemli kazanımlar elde etti. Helium (HNT), BitTorrent (BTT) ve Livepeer (LPT) gibi kripto paralar sadece birkaç ayda en az %800 arttı. Uzmanlar, bunun bir bütün olarak kripto para piyasası için faydalı olduğuna inanıyor. Trade The Chain için bir araştırma analisti olan Nick Mancini, Web 3.0 ekosisteminin katlanarak büyümesinin ve piyasadaki düşüşlere rağmen kazançlarının çoğunu korumayı nasıl başardığının harika olduğunu belirtti. Ayrıca daha yüksek fiyatlar, ekosisteme yardımcı olan daha fazla talep ve hizmet genişlemesi anlamına geliyor.
Blok zinciri endüstrisindeki bu yılki trendlerin tümü, eşi benzeri görülmemiş bir değer artışı görmüş olan Web 3.0 token’ları etrafında döndü. Henüz yaygın olarak kullanılmasalar da, değer artışı ve uygulamaları talebi artırıyor. Bu alt alanın DeFi kadar popüler hale gelmesi artık an meselesi.
Yapay zeka alanında rekabetin hız kazandığı bu günlerde, Google, Gemini isimli AI asistanını yepyeni bir özellikle donattı. Artık Gemini, kullanıcıların...
Meta’nın mesajlaşma devi WhatsApp, kullanıcı deneyimini iyileştirecek yeni özellikler üzerinde çalışıyor. İstem dışı ticari mesajlardan rahatsız olan kullanıcılar için işletmelerle...
Facebook, Messenger platformunu daha kullanıcı dostu hale getirmek için önemli yenilikler duyurdu. Artık Messenger’da sesli ve görüntülü arama deneyimini iyileştirecek...
OpenAI, ChatGPT platformu için geliştirdiği GPT-4o modeline yeni özellikler eklediğini duyurdu. Güncellemeler, özellikle yaratıcı yazma ve özelleştirilmiş içerik oluşturma alanında...