Karmaşık sayı ve harfler yerine doğrudan WiFi 6 olarak isimlendirilen yeni kablosuz standardı, kurumların artan kablosuz kullanıcılarının bağlantı sorunlarını nasıl çözüyor?
WiFi 6, teknik ismiyle IEEE 802.11ax, WiFi Alliance tarafından onaylanan ve birçok üretici tarafından halihazırda cihazlarında kullanılmaya başlanan en yeni kablosuz ağ standardı. Bugüne kadar yeni WiFi sürümleri hep daha teknik olarak isimlendirilirken, yeni standartla, ilk kez isimlendirme konusunda daha anlaşılır bir yaklaşım benimsendi ve yeni kablosuz bağlantı standardının ismi WiFi 6 olarak belirlendi.
802.11 standartlarını takip etmek ve karşılaştırmak isimleri nedeniyle bir hali kafa karıştırıcı olabiliyordu.
Wi-Fi Alliance, Wi-Fi standartları için takip etmesi çok daha kolay olan yeni bir adlandırma kuralı belirledi ve son üç IEEE standardını (802.11n, 802.11ac ve 802.11ax) sırasıyla Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6 adlarıyla pazarlamaya başladı.
Wi-Fi 6 ne yenilikler getiriyor?
WiFi 6, kendisinden önceki IEEE standartlarıyla aynı görevleri yapıyor, ancak ağa bağlanabilen cihaz kapasitesi, kapsama alanı ve genel performans konularında bir dizi iyileştirmeler getiriyor.
WiFi 6’nın şaşırtıcı özelliklerinin başında, 802.11b’ye kadar diğer tüm WiFi standartlarıyla geriye dönük uyumluluk göstermesi geliyor.
Bu, eski cihazların yeni WiFi 6 dağıtımlarına bağlanabileceği ve performans ile özelliklerin yalnızca kablosuz sınır cihazın kaldırabileceği en üst standart ile eşleşebileceği anlamına geliyor.
Ancak WiFi 6’nın gerçek faydalarının çoğu, yalnızca WiFi 6 özellikli kablosuz cihazlarla kullanılabiliyor. Dolayısıyla, WiFi 6’nın şimdi bahsedeceğimiz özellikleri hem kablosuz LAN (WLAN) hem de kablosuz cihaz Wi-Fi 6 uyumluysa kullanılabilir.
Daha fazla kullanılabilir bant genişliği
Wi-Fi 6’nın kullanıma sunduğu bant genişliği ve hız kazanımları kablosuz teknolojideki iki ilerlemeye dayanıyor: İlk olarak, Wi-Fi 6 aynı 5 GHz spektrumunu kullanarak daha fazla veri iletilmesini mümkün kılan daha verimli kodlama süreçleri geliyor. Kablosuz erişim noktalarının (WAP) genel bant genişliği kapasitesini geliştirmek için ise artırılmış uzamsal akışlar kullanılıyor.
İlk 802.11 standartları, aktarım için tek bir uzamsal akış sağlıyordu ve bu nedenle WAP başına yalnızca bir aygıt kablosuz veri gönderip alabiliyordu. Düşük yoğunluklu Wi-Fi dağıtımları için bu yeterliydi, ancak kurumsal WLAN’da Wi-Fi özellikli cihazların sayısı artmaya başladıkça, cihazların tek uzamsal akışa erişmek için beklemesi gerekmesi, son kullanıcıları yavaşlatıyordu. WiFi 6, bu sorunu ortadan kaldırmak için tek bir WAP’ın idare edebileceği eşzamanlı akışların sayısını artırdı.
Örneğin 802.11n standardı, 3 farklı uzamsal akışa izin veriyordu. Wi-Fi 5’te bu sayı 4’e yükseldi ve nihayet Wi-Fi 6 ile 8 ayrı akışa ulaştı. WiFi 6, gelişmiş kablosuz kodlama ve artırılan uzamsal akışlar sayesinde, tüm cihazların WiFi 6 destekli olduğu senaryolarda, selefinden yaklaşık %40 daha hızlı çalışıyor
Daha iyi kapsama alanı ve bağlantı
WiFi 6, çok kullanıcılı çoklu giriş ve çoklu çıkış (MU-MIMO) teknolojilerinde kaydedilen gelişmeleri kullanarak daha geniş bir alana daha istikrarlı bir bağlantı sağlama kabiliyetine de sahip.
MU-MIMO, WLAN’ın hangi cihazların kablosuz veri aktarımı amacıyla bir uzamsal akışa erişim sağlayacağını belirleyen trafik kontrol birimi. MU-MIMO teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, WiFi 6 kablosuz yoğunluğun yüksek olduğu alanlarda bile daha fazla cihazın daha yüksek hızlarda veri alışveriş yapmasını sağlayabiliyor.
Bu nedenle, yeni standart kablosuz kullanıcıları desteklemek için gereken WAP sayısını azaltırken, MU-MIMO sayesinde ağ hızında ve gecikmede iyileştirmeler sağlıyor.
Bağlı cihazlar için daha uzun pil ömrü
Kurumsal ağlara bağlanan birçok kablosuz cihaz, ana güç kaynağı olarak lityum iyon pil kullanıyor. Bu piller, cihazın kendisine güç sağlamanın yanı sıra, WLAN üzerinden veri iletmek ve almak için de güç tüketiyorlar.
WiFi 6 ile getirilen Hedef Uyanma Süresi (TWT) özelliği, uyumlu cihazların Wi-Fi ağına bağlanmak ve bu ağ üzerinde çalışmak için ihtiyaç duydukları güç miktarını azaltıyor, dolayısıyla kullanılan cihazların da pil ömürlerini uzatıyor.
Cihazların WiFi 6 desteklediği bir kurulumda, WLAN ve son kullanıcı cihazları, TWT özelliğini kullanarak hangi cihazların kablosuz ağa bağlı ve veri alışverişi için öncelikli olduğunu birbirlerine iletiyorlar. Daha sonra öncelikli cihazlar işlem yaparken, diğerleri daha sonra ağa bağlanmak üzere uyandırılıyor.
Gelişmiş güvenlik
WiFi 6, önceki WiFi standartlarından aşina olduğumuz WiFi Korumalı Erişim 2 (WPA2) güvenlik özelliklerinin üzerine daha fazla koruma katmanı ekliyor.
WPA3 olarak adlandırılan yeni güvenlik standardı daha iyi şifreleme, kimlik doğrulama ve daha kolay cihaz yönetimi özellikleri sunuyor.
WiFi 6’ya geçiş stratejisi
Konu yeni bir kablosuz bağlantı standardı olduğunda, sorulması gereken buna geçiş yapılıp yapılmayacağı değil, geçişin ne zaman gerçekleştirileceği olmalı. WiFi 6, selefinin yaptığı her şeyi kurumsal kullanımı göz önünde bulundurarak bir adım öteye taşıyor. Kurumların yeni standardın tüm avantajlarından faydalanmak için topyekün bir geçiş planlamaları, bunu özellikle salgına karşı alınan kapanma önlemleri sıkılaşmışken yapmaları mantıklı olabilir.
Öte yandan, WiFi 6 teknolojisi, mevcut olan neredeyse tüm teknolojiler ve cihazlarla uyumlu çalışıyor. Kurumlar standardın bu özelliğinden faydalanarak, bir sonraki temel kablosuz ağ donanımı yatırımını gerçekleştirirken, altyapılarına WiFi 6 uyumlu access point’leri (AP) ekleyerek dönüşümü kademeli olarak başlatabilir. Böylece WiFi 6’nın istemcileri ve ağ anahtarlarının performansını iyileştiren özellikleri, hemen kurum çapında kullanıma sunulabilir.
Akıllı anten teknolojili WiFi 6 access point’lerle kapsama alanı ve hız artıyor
Ömer Erünsal, Zyxel Networks Kanal Satış Müdürü
Zyxel Networks olarak 2020’den itibaren WiFi 6 destekli ürünlerimizi müşterilerimize sunmaya başladık. Bu ürünlerden WAX650S access point, piyasadaki akıllı anten teknolojisine sahip WiFi 6 access point’lerin öncüsü özelliğini taşıyor. Akıllı anten, yüksek sinyal gücü ve bağlantı hızı deneyimini sağlamak için frekansı sürekli tarayarak en iyi sinyali arar. Otomatik olarak daha güçlü sinyale geçiş yapar. Tüm bunlar mikrosaniyeler içerisinde, tamamen görünmez şekilde gerçekleşir. Bu sayede kullanıcı cihazıyla hareket halinde olabilir, her zaman bağlantıda kalabilir ve en iyi WiFi 6 performansını elde eder. Akıllı anten teknolojisini bir access point’e yerleştirmek teknik açıdan oldukça zorlu ve dolayısıyla pahalı, ancak üstün AR-GE kabiliyetlerimizle WiFi 5 access point’lerimize akıllı anten ekleyerek çok fazla deneyim ve bilgi birikimi edindik. Böylece bu teknolojiyi en başından WAX650S’ye dahil edebildik. WAX650S, ayrıca çoklu Gigabit bağlantı noktasına sahiptir ve 5 Gbps’ye kadar hızlarda bağlantıları destekleyebilir. Bu kabiliyet, yoğun bant genişliği gerektiren video konferans, bulut araç ve hizmetleri gibi günümüz uygulamaları için mükemmeldir.
Bu yazı Digital Report Dergisi 7. sayısında yayınlanmıştır.