Windows 8’in pek başarılı olamadığını söylersek çok da yanılmış olmayız. Microsoft’un Windows 8 ile mobil ve masaüstü deneyimini birleştirme yönündeki gerekli denemesi, yeterince iyi bir şekilde yönetilmeyerek yeni kullanıcıları kaçıran radikal bir değişime dönüştü.
Akıllı telefon ve tablet satışlarının da PC satışlarını geçmesiyle birlikte Windows 8, Microsoft’un hanesine kara bir leke olarak yazıldı. Bu da kısa zaman içerisinde yeni bir Windows’un geleceğinin sinyallerini verdi. Windows 8.2 gelmeyeceğini düşünerek, yeni sürümün Windows 9 olmasını bekliyoruz ki buna dair de çok sayıda dedikodu dönmeye başladı.
Windows 9’un çıkış tarihinden fiyatına, sızan görsellerine kadar şimdiye kadar internette bulunan tüm bilgileri tek bir rehber altında derledik.
Not: Microsoft, 30 Eylül 2014 tarihinde düzenlediği etkinlikle işletim sisteminin Windows 10 olarak adlandırılacağını belirtti.
Yepyeni başlat menüsü
Windows 8’in belki de en çok eleştirilen yanlarından birisi, başlat menüsünün ortadan kalkarak yeni bir Başlat ekranını karşımıza çıkarmasıydı. Yıllardır alıştığımız Başlat menüsünün yerine bu yeni ekranın gelmesi, birçok kullanıcıyı rahatsız eden bir değişim oldu. Microsoft da bu eleştirilerden gerekeni çıkarmış ve şimdilik Treshold kod adıyla anılan yeni Windows sürümü için eskisini andıran farklı bir Başlat menüsü tasarlamış. Myce.com ve Neowin tarafından sızdırılan görsellerde, yeni başlat menüsü görülebiliyor. Windows 8.1 Pro olarak görülen bu ekran görüntüsünün, Windows 10’a ait olduğunaysa neredeyse eminiz. Çünkü söylenenleri neredeyse yansıtan bir Başlat menüsü karşımıza çıkıyor. Ek olarak yeni başlat menüsü, bildirim merkezi ve çoklu masaüstü özelliklerini gösteren videoları da yazımızın son bölümünde görebilirsiniz.
Yeni Başlat menüsünün sol tarafında, alışık olduğumuz eski menü gibi programlar ve klasörler görünüyor. Bu sol tarafın en üstünde ise Son kullanılan üç program gösteriliyor. En alttaki Tüm uygulamalar kısmından, hem masaüstü, hem de Windows 8 ile karşımıza çıkan Metro uygulamalarına erişim sağlanabiliyor. Windows 10’un bu bağlamda iki tarafı birleştirici bir yönü olduğu söylenebilir. Yani Microsoft, hem eski Başlat menüsünü özleyen kullanıcıları, hem de Metro uygulamalarını kullanışlı bulan kullanıcılarını düşünerek yeni bir menü çıkarmış.
Yeni Başlat menüsünün sağ tarafında ise, Başlat ekranında gördüğümüz kutucuk düzeni dikkat çekiyor. Başlat ekranı kullanımında olduğu gibi Metro uygulamalar buraya sabitlenebiliyor ve kolay erişim sağlanabiliyor. Ek olarak hava durumu, e-posta, haberler ve takvim gibi canlı kutucuklara da buradan erişim sağlanabiliyor. Başlat menüsünden Bilgisayarım, Belgeler ve Resimler klasörlerine de kolay erişim sağlanmış.
Son olarak Windows 10 ile birlikte Mağaza da yeni bir görünüm kazanmış.
Çıkış tarihi
Windows 10 PC’ler, laptoplar, tabletler ve telefonlar için 2015’in ortalarında tüketiciyle buluşacak. Teknik önizlemesi Ekim ayında WIP programına katılan kullanıcılara sunulacak.
Ek olarak yukarıda bahsettiğimiz belgede “güncellenen içerik” adındaki bir bölümde Metro arayüzü, Windows Defender, OneDrive ve iyileştirilmiş Windows aktivasyonundan bahsediliyor. Bir de Windows 8.1’de karşımıza çıkan kişisel asistan Cortana lafı geçiyor. Windows 10’da Cortana görürsek şaşıracağımızı belirtelim.
Fiyatı
Henüz Windows 10’un fiyatına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor ancak geçmiş yılları da düşünerek Windows 10 için bir tahminde bulunabiliriz. Microsoft şimdiye kadar işletim sisteminden çok para kazandı, ancak yeni ürünlerinde bu denli bir gelir elde etmesi pek mümkün görünmüyor. Apple kısa zaman önce OS X’i ücretsiz olarak tüketicisine sundu ve PC endüstrisi de akıllı telefonlar ile tabletlerin altında eziliyor. Bu yüzden Windows 10’un da oldukça makul bir fiyatı olacağını düşünüyoruz. Hatta tüketiciye (veya en azından Windows 8 kullanıcılarına) ücretsiz olması da bizleri şaşırtmayacak. Yine de Microsoft’un Windows 10’u bilgisayar üreticilerine belli bir fiyattan satmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar gördüğümüz en uygun fiyatlı Windows’a hazır olun.
Özellikleri
Windows 8 çıkmadan önce de yalnızca 64 bit çıkması bekleniyordu ancak Microsoft teknoloji çevrelerini şaşırtmıştı. Windows 10 için de yine aynısı geçerli, genel kanı işletim sisteminin sadece 64 bit olarak çıkacağı yönünde.
Microsoft’un Windows 10’da yapması beklenen en önemli şey ise, Windows Phone ve Windows RT uygulamalarının hem telefonlarda hem de bilgisayarlarda çalışacak şekilde düzenlenmesi. Hatta Xbox uygulamaları bile farklı cihazlarda çalıştırılabilir. Ek olarak 3 boyutlu kameralara sahip bilgisayarlarda Kinect tabanlı 3 boyutlu hareket kontrolü de Windows 10 da karşımıza çıkabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Microsoft yeni işletim sistemiyle birlikte Başlat menüsünü Windows 8 tarzı kutucuklarla birleştirerek yeni bir şekilde kullanıcısına sunacak. Yani masaüstü kullanıcıları için çok daha rahat bir geçiş sağlanacak.
Bir diğer önemli konu ise, güç yönetimi. Mobil cihazların yükselişi ve Apple’ın MacBook serisi bilgisayarlarda sunduğu uzun süreli pil ömrü, Microsoft’un da bu konuya normalden fazla odaklanması gerekliliğini ortaya çıkardı. Intel, oldukça tasarruflu çipleriyle kendine düşen görevi yerine getirse de, Microsoft’un da ciddi bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Tüketici gözünde büyük önem kazanan pil ömrünün Windows 10’da şimdiye kadar alışmadığımız düzeylerde (ortalama 6-7 saat) olmasını bekliyoruz.