Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi hangi değişikliklerle ve ne gibi yeniliklerle geliyor, sistem performansı nasıl etkileniyor, ne zaman çıkacak gibi soruların yanıtlarını bu inceleme yazısında bulabilirsiniz.
Windows 10 Build 2004 sürümü olarak da bilinen Mayıs 2020 güncellemesi, yeni bir Cortana, geliştirilmiş ayarlar ve çeşitli görsel değişikliklerle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Öncelikle, bu çeşitli yamaların bir araya getirildiği bir kümülatif güncelleme değil, tam bir işletim sistemi güncellemesi olacak.
Windows 10 Mayıs 2020 (Sürüm 2004) Güncellemesi inceleme
Yeni Cortana
Microsoft’un sesli asistanı Cortana, bu güncellemedi en büyük değişikliklerden birisi. Mayıs güncellemesiyle Cortana, tıpkı E-posta ya da Hesap Makinesi gibi artık Microsoft Store’dan bağımsız güncellenebilecek bir sistem uygulaması haline geliyor. Böylece Windows’un güncellenmesine gerek olmadan, Cortana yeni özellikler kazanabilecek ve güncellenebilecek.
Cortana’nın yeni arayüzü, metin girişini eskiden önemli hale getiriyor. Windows 10’un kullanıldığı cihazların büyük bölümünün klavyeli olduğu düşünülürse, bu hamle mantıklı. Ayrıca okul, iş yeri gibi ortamlarda, başkasını rahatsız etmemek ya da komutların gizliliği gibi çeşitli sebeplerle PC ile sesli iletişim kurmak istenmemesi de normal. Elbette yeni Cortana ile sesli iletişim kurmaya devam edebilirsiniz, ancak yazarak kullanmak eskisinden daha kolay.
Tıpkı web e-posta hizmetlerinde olduğu gibi, aynı konuşma dizileri uç uca ekleniyor. Mesajlaşmalar da tıpkı mesajlaşma yazılımlarında olduğu gibi baloncuklarla ekrana geliyor ve eski konuşmaları bulabilmeniz için, ekranı kaydırarak takip edilebiliyor.
Siz yazdıkça pencerenin altında tamamlama önerileri görülüyor. Aydınlık ve karanlık görünüm destekleyen Cortana, artık bir uygulama olduğundan, işleyişi de buna uydurulmuş. İlk kez çalıştırıldığında kullanım sözleşmesini kabul edip, giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonrasında yeniden boyutlandırabilir, konumunu değiştirebilir, tam ekran yapabilirsiniz.
Ancak Cortana’yı kapattığınızda, bir uygulama gibi kapanmıyor ve arka planda “Hey Cortana” sesli komutunu beklemeye devam ediyor. Windows uygulamayı küçültüyor ama Görev Görünümü’nde kalmaya devam ediyor. Buradan kapatmaya çalıştığınızda da herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu ufak bir problem gibi, ancak Microsoft ilerideki bir güncellemeyle bunu değiştirebilir, çünkü sürekli çalışan bir uygulama olarak görmek biraz sinir bozucu olabilir.
Cortana’nın kötü yanlarına gelmişken, yeni kullanıcı arayüzü havalı ve şık durabilir ama diğer yandan bazı özelliklerini yitirdiğini de söylemeliyiz. Örneğin akıllı ev komutları ve Cortana Not Defteri artık yok.
Microsoft, Cortana’yı iş hayatına yardımcı olan bir dijital asistan gibi konumlandırmaya çalışıyor. Dolayısıyla akıllı ev cihazlarını açıp kapatma, müzik çalma gibi özellikler kaldırılmış. Artık takvim planlama, etkinlik ekleme, hatırlatıcılar, e-posta ve diğer işle ilgili işlevler ağırlık kazanmış. Buna rağmen, Microsoft 365 hesabı dışında da giriş yapılması destekleniyor, hatta uygulama da yeri geldiğinde bunu tavsiye ediyor. Fakat bunu iyi bir gelişme olarak değerlendirmek mümkün değil, Microsoft akıllı bir hamle yapmamış.
Sanal Masaüstü
Windows kullanırken sanal masaüstü özelliğinden faydalanıyorsanız, artık onları adlandırma şansınız olacak. Ayrıca sistemi yeniden başlattığınızda bu masaüstlerinin durumunu korumak da mümkün. Bu özelliğin daha önce neden olmadığına inanamayan ve üçüncü taraf yazılımlar kullananlar için önemli ve iyi bir değişiklik.
Windows 10 Mayıs 2020 Sürüm 2004 20H1 Güncellemesi inceleme – Ayarlar
Ayarlar
Microsoft, Denetim Masası ayarlarını modern Ayarlar uygulamasına doğru kaydırma yönünde bir süredir çalışıyordu ve bu konuda büyük ölçüde başarılı olduğunu da söylemeliyiz.
Artık ayarlar içerisinde fare imleç hız kontrolü, var olan ayarlara güncellemeler var. Bahse değer özelliklerin başında Windows Hello güvenli giriş özelliğinden kullananlar için kilit ekranında Microsoft hesabını giriş için kullanmayı kapatma seçeneği geliyor.
Ayrıca bilgisayarını fabrika ayarlarına getirmek isteyenlere Windows 10’u bulut üzerinden indirebilme seçeneği de sunulacak. Böylece kurulum dosyalarınızda bir sorun olursa, sistem kurtarma ortamında takılıp kalmayacaksınız.
Ağ ve İnternet durumunun tasarımı da yenilenmiş. Bir bakışta veri kullanımı ve ağ ayarlarına hızlı erişim görülebiliyor.
Bunun dışında isteğe bağlı ayarlar aramalarda sonuç veriyor, bu alana erişim de kolaylaşmış. Dil ve Bölge Ayarları da daha kullanışlı bir arayüze kavuşarak pratikleşmiş.
Swift Pair ile tek tıklamayla Bluetooth cihaz eşleştirme
Windows 10 Sürüm 1903’te tanıtılan Swift Pair özelliğiyle Bluetooth cihazların kolayca sisteme eklenmesini sağlayan Microsoft, tek tıklamayla bu işi yapabilmemizi sağlayabileceğimizi söylüyordu, ancak biraz uğraştıran bir süreçti. Önce bağlan demek, sonra açılan Ayarlar uygulamasında bağlantıyı bekleyip, tekrar Tamam’a tıklayarak, toplam 3 tıklamada yapabiliyorduk : )
Windows 10 Sürüm 2004 yani Mayıs 2020 Güncellemesi ile tek bir açılır pencerede bu işlem tamamlanabiliyor. Diğer iki tıklama kaldırılarak, gerçekten tek tıka indirilmiş. Bravo Microsoft, sözünü geç de olsa tuttun… Tuttun ama yine özelliği zayıflatarak… Artık Swift Pair daha az cihaz destekliyor. Microsoft üretimi bir Bluetooth cihaz destekliyorsan, otomatik bir açılır pencere ile bu işlem gerçekleşiyor ve Bağlan’a tıklamak yeterli oluyor.
Fakat Microsoft’un üretmediği bir Bluetooth kullanıyorsan, üç tıklama sistemine devam…
Görev Yöneticisi
Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi ile önemli değişim yaşayan özelliklerden birisi de Görev Yöneticisi oldu. Artık performans sekmesi altından grafik işlemci (GPU) ısısı görülebiliyor. Bunun için ekran kartınızın WWDM 2.4 ve üzerini desteklemesi gerektiğini de hatırlatalım.
Bilgisayara bağlı disk tipleri de Görev Yöneticisi’nde görünür olmuş durumda. SSD ya da HDD ayrımı kadar, harici depolama birimleri de ayrıca belirtiliyor.
Arama
Her ne kadar bu güncellemeye özgü olmasalar da, Windows 10 Sürüm 2004’ün geliştirme aşamasında duyurulan bazı gelişmeler de bu sürümde yerini aldı. Örneğin Windows Arama arayüzüne web tabanlı aramaların bazıları hızlı erişim biçiminde eklendi.
Ayrıca Bing görüntü arama seçeneği de bir düğme olarak karşımızda. Bununla örneğin bir ekran görüntüsü alıp kolayca ne olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Windows Arama arayüzünün üst kısmında ise Microsoft Rewards puanlarınıza kısayol yer alıyor. Buradan Xbox Live Gold ya da Microsoft Store kredileri kazanıp, kazandıklarınızı takip edebilirsiniz.
Windows 10 Mayıs 2020 (Sürüm 2004) Güncellemesi: Sonuç
Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi ya da Sürüm 2004 ile büyük bir şeyler geliyor izlenimi oluşsa da, yeni Cortana dışında pek bir şey yok. Cortana’nın ayrı bir uygulama olup sonradan kolay güncellenebilecek olması ve metin bazlı girişlerin geliştirilmesi güzel ama işlevlerinin kısıtlanması tüm havasını söndürüyor. Bunun dışında da açıkça olup bitenler görünümle ve kullanım kolaylığıyla ilgili ama dünyanızı da değiştirecek şeyler değil. Kısaca, daha fazlasını beklerdik…
Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesi ne zaman çıkacak?
Windows 20H1 olarak da adlandırılan yeni sürümün 26-28 Mayıs arasında çıkması planlanıyor.
Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesi nasıl indirilir?
Çıktığı zaman sistem güncellemesi yaparak yeni sürüme geçebileceğiz ama ISO RTM sürümünü Windows Insider kullanıcıları indirip hemen kurabilirler. Bunu nasıl yapabileceğinizi bu yazımızda anlattık.