Pek çok kullanıcı haberdar olmasa da Windows 10 yerleşik bir VPN istemcisi ile birlikte geliyor. Bu istemci bazı temel özellikleri yerine getirmek ile birlikte, çok sayıda kısıtlamaya sahip bulunuyor. Bu yazıda, yerleşik Windows VPN istemcisi hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. İşte Windows 10 VPN istemcisinin sunduğu özellikler, sahip olduğu kısıtlamalar ve kullanım alanları.
Ayrı bir VPN ağı gerekiyor
Yerleşik Windows 10 VPN istemcisi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli bilgi, gerçekten bir VPN hizmeti olmadığıdır. Yani bu özellik, üçüncü taraflardan aldığınız VPN hizmetleri ile eş değer değildir. Windows VPN, size güvenli bir sunucu ağı sunmaz. Bu özellik yalnızca üçüncü taraf VPN ağlarına bağlanmak için geliştirilmiş bir masaüstü VPN istemcisidir.
Yani temel olarak, Microsoft’un VPN istemcisini kullanmak için , üçüncü taraflar tarafından sağlanan bir VPN hizmetine abone olmanız gerekmektedir. Bu ücretli bir VPN sağlayıcı olabileceği gibi ExpressVPN veya NordVPN gibi ücretli bir VPN sağlayıcı da olabilir. Windows bu konuda seçici değildir. Herhangi bir şirket tarafından sağlanan VPN hizmetine erişebilmek için, istemciye gireceğiniz bilgileri temin etmeniz gerekmektedir.
VPN bağlantı profilleri
Windows 10 VPN istemcisiyle birlikte gelen kısıtlayıcı özelliklerden bir tanesi de VPN ağına bağlanmak için oluşturmanız gereken VPN bağlantı profilleridir. Yani Windows 10 VPN istemcisi yüzlerce kullanılabilir bağlantı listesine sahip olmak yerine, önceden yapılandırılmış yalnızca birkaç VPN bağlantı profiline sahip olabilirsiniz.
Bu da Windows kullanıcılarını doğal olarak kısıtlamaktadır. Kullanıcıların bir VPN ağına bağlanabilmek için profil oluşturması ve çeşitli ayarlar yapması gerekmektedir. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak kullanıcılar, her oturum için bir sunucuya bağlanmak durumundadır. Bu da bazı yerlerde çalışmayan VPN ağının değiştirilmesini gerektirmekte ve zaman kaybına yol açmaktadır. Yani bir kullanıcı, VPN ağının çalışmadığı bir durumla karşı karşıya kaldığı zaman farklı bir VPN profili oluşturmak durumunda ve 10 dakika harcamak zorundadır.
Windows 10 VPN istemcisi ne kadar iyi?
Windows 10’un yerleşik bir VPN istemcisine sahip olması, bazı durumlarda oldukça faydalı olsa da, bu özelliğin normal bir VPN aboneliğinin yerini alması mümkün değildir. Kullanıcıların Windows 10 VPN istemcisiyle özel bir sanal ağa bağlanabilmesi için, VPN sağlayıcılarından birine abone olması ve hizmet alması gerekmektedir.