Windows 11 lisans satın alma yollarını ve alırken dikkat etmemiz gerekenleri sizler için derledik. Her sürümün fiyatını açıklayacağız ve piyasada bulunan farklı sürüm türlerini keşfedeceğiz.
Windows, dünyadaki bilgisayarların yaklaşık %90’ına kuruludur. Bu nedenle, buraya gelen her 10 kullanıcıdan 9’unun zaten Microsoft’un sisteminin bir sürümüne sahip olduğunu veya daha yüksek bir sürüme geçmek istediğini düşünmek şaşırtıcı değil. Bu nedenle, bir lisans almadan veya bugün sahip olduğunuz lisansı yükseltmeden önce Windows lisansları hakkında her şeyi bilmenizi istiyoruz.
Windows 11 lisans satın alma: Türler
Bir Windows 10 veya 11 lisansı satın alıyorsanız, lisansı bir veya birkaç bilgisayara yükleyip kuramayacağınızı, aynı anda birçok cihazı kullanıp kullanamayacağınızı göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Üç tür lisans vardır:
- OEM lisansları: Genellikle elde edilmesi en ucuz olanlardır ve tek bir bilgisayarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yalnızca bir cihaza kurulabilirler. Bu OEM lisanslarına dikkat edin, çünkü bunlar alışılmışın dışında yöntemlerle alınmış olabilir.
- Perakende lisansları: OEM lisanslarına benzer şekilde fiyatlandırılırlar, ancak bunlar genellikle DVD veya USB gibi bir optik sürücüde gelir. Birkaç bilgisayara kurulabilirler, ancak aynı anda sadece biri kullanılabilir. Bu lisansların iki veya daha fazla cihazda kullanılması mümkün değildir.
- GVLK lisansları: Bu lisansı aynı anda birkaç bilgisayarda kullanabiliriz. Daha çok, OEM veya Perakende lisansı kullanmanın düzinelerce bilgisayarı yöneten herhangi bir şirket için ödeme yapmadığı iş ortamına yöneliktir.
Windows 10 ve Windows 11 arasındaki farklar nelerdir?
Mevcut Windows 10 ve 11 sürümleri nelerdir?
Ortama ve Windows’u kullanacağınız bilgisayara bağlı olarak, Microsoft’un farklı sürümleri vardır. Windows 11 Home ve Windows 11 Pro arasındaki farkları söylemek zor değil çünkü bunlar farklı kitleleri hedefleyen iki sürümdür.
- Windows 10/11 Ana Sayfası: Bu sürüm, genellikle bireyler için evde kullanım için tasarlanmıştır. Herhangi bir kullanıcının temel ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasını sunar. 64 bitlik versiyonunda 128 GB’a kadar RAM’i destekler.
- Windows 10/11 Pro: Bu sürüm Home ile aynıdır, ancak 2 TB’a kadar artırılmış RAM kullanımı ile (64 bit sürümde). Bu, küçük ve orta ölçekli şirketlerde kurumsal ağ sisteminin kullanımı için önemli bir gelişmedir.
- Windows 10/11 Kurumsal: Önceki iki versiyonun özellikleri buna dahildir. Büyük ağ dağıtımı ve ana bilgisayar sayısında artış için tasarlanmıştır. 64 bit sürümünde maksimum 2 TB RAM’e izin verir.
- Windows 10 Enterprise LTSB ve LTSC: Bu sürüm, daha fazla kararlılık ve daha az yıllık güncelleme (yalnızca 2 veya 3 yılda bir) gerektiren şirketler için tasarlanmıştır. Sistemde Cortana, Edge veya modern uygulamaları içermez. Microsoft, bu sürüm için tam 10 yıllık güvenlik güncelleştirmeleri sunar. Genellikle daha uzun bir süre için daha kararlıdır.
- Windows 10/11 Eğitimi: Bu sürüm eğitim kurumları için tasarlanmıştır. Desteklenen maksimum RAM 2 TB’dir.
- Windows 10/11 Profesyonel Eğitim: Okullara özel bir baskıdır. Cortana’nın yanı sıra sistem ipuçlarını ve ipuçlarını devre dışı bırakmak mümkün olacak. 2TB maksimum RAM sınırıdır.
- Windows 11 Karma Gerçeklik: Daha önce Windows Holographic olarak bilinen bu sürüm, sanal gerçeklik gözlüklerine takılan uyumlu sanal gerçeklik ekranları için tasarlanmıştır. Sürükleyici bir holografik deneyim elde etmek için farklı karma gerçeklik uygulamaları çalıştırılabilir.
- S versiyonları: Windows 10 S, kullanıcıların kötü amaçlı yazılım indirmesini engelleyen daha güvenli bir sistemdir. Bu sürüm, kullanıcıların yalnızca Microsoft Store’dan uygulama indirmesine izin verir. Bu daha güvenli ve kontrollü sürüm Home, Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde bulunabilir.
Windows 10 ve 11 lisans fiyatları
Windows 10 ve 11 lisansının fiyatı, sürüme göre değişir. Windows’un farklı sürümlerinin fiyatlarının Windows XP’den bu yana zaman içinde düştüğü doğru olsa da, birçok kişi ve şirket hala daha ucuz yollarla Redmond işletim sisteminin farklı sürümlerine sahip olmayı tercih ediyor.
Windows lisanslarının fiyatları, onları satın aldığımız yere göre değişir. Microsoft’un web sitesindeki resmi fiyatlardan başlayabilir ve satın aldığımız sürüme ve baskıya bağlı olarak elbette diğer çevrimiçi mağazaların sunduğu fiyatlara inebiliriz.
Windows 10 sürümlerine gelince, Ev sürümü için 163 $, Windows 10 Pro için 292 $ ve şirketler için Enterprise sürümü için 495 $ fiyat etiketi bulunuyor.
Windows 11 çıktı: Yüklemeden önce bilmeniz gerekenler
Windows 11 lisansı nereden satın alınır?
Windows 10 veya 11 lisansı almak için en iyi yer Microsoft web sitesidir ve diğer web sitelerinden daha fazla ödeme yapsanız bile lisansın orijinal olduğuna dair tüm garantilere sahip olacaksınız. Ancak, diğer birçok web sitesi de OEM sürümlerini satmaktadır.
Microsoft’un web sitesinden Windows 10 nasıl satın alınır?
Microsoft’tan orijinal bir lisans almanın en basit yolu, web sitesine gidip orada yapmaktır. Tedarikçiniz, satın aldığınız mağaza veya onların sağladığı satış sonrası müşteri hizmetleri ile sorun yaşamanıza neden olabilecek herhangi bir sıkıntıdan kurtulacaksınız.
Üretici/geliştiricinin kendisiyle ilgili herhangi bir sorun olmayacaktır.
Windows 10 lisansı satın alma
Windows 10 lisansı almak için internet sitesine gidin ve Windows 10 Home mu yoksa Windows 10 Professional mı istediğinizi seçin. Sonraki adım, iki üründen birini dolaylı indirme veya USB formatında alışveriş sepetinize eklemek.
Windows 11 lisansı satın alma
Şu anda Windows 11 lisansı satın alamıyoruz ancak cihazımızı Windows 10’un en son sürümüyle güncellersek ücretsiz olarak yükseltebiliriz. Cihazınız uyumlu değilse, yine de Windows 11 lisanslarının ayrı ayrı satılmasını beklemeniz gerekir. OEM, Perakende ve GVLK sürümleri. Her şeyden önce Windows 11’in minimum gereksinimlerini kontrol edin.
Daha ucuz bir Windows 10 lisansı nasıl satın alınır?
Her şey Windows lisansınızı nereden satın aldığınızla ilgili değildir; aynı zamanda lisans türü ve kullanılacağı cihazların sayısıyla da ilgilidir. OEM lisansları, tek bir bilgisayara kurulmak üzere oluşturulmuş ve satıcının bir şekilde edindiği bir lisans türüdür. Orijinal lisanslar, kural olarak, ister OEM ister Perakende olsun, yalnızca tek bir makinede kullanılabilir.
Çok sayıda bilgisayara yüklenebilecek bir sürüm istiyorsanız, Pro veya Enterprise sürümlerini edinin.
Parallels ile Mac’te Windows 11 nasıl kurulur?
2022’de hangi Windows sürümünü satın almalı?
Şu anda bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmenizi önermiyoruz. Harika bir işletim sistemidir, ancak tam olarak benimsemeden önce ele alınması gereken bazı sorunları vardır. Pek çok bilgisayar hala Windows 10 ile satılsa da, çoğu dizüstü bilgisayarın ve masaüstü bilgisayarın Windows 11 önceden yüklenmiş olarak geleceği zaman gelecek.
Hangi Windows sürümüne sahip olduğunuzu nasıl kontrol edebilirsiniz?
Şu anda hangi sürümü yüklediğimizi bilmek için sadece sistem ayarlarına gitmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için:
- Başlat düğmesine sağ tıklayın.
- Ardından Sistem’e gidin.
Orada, çalıştırmakta olduğunuz sürümün yanı sıra kurulum tarihini ve uygulanan güncellemenin son sürümünü göreceksiniz.