Windows 11’in ilk detayları, bir sonraki Microsoft işletim sisteminin görsel yönlerini göstermeye odaklanmıştı, kullanıcı arayüzü esas olarak görev çubuğunun üzerinde yüzen başlat menüsü ile ve varsayılan olarak geri dönüşe ek olarak ekranın ortasında ortalanmış durumda.
Herhangi bir yazılımdaki esas önemli bölüm ise performans. İyi haber, sızdırılan sürümler üzerinde yapılan ilk testlerden geliyor, ancak kesin olarak açıklığa kavuşturulmalarına rağmen, resmi sürümler değiller, tüm hizmetleri etkinleştirip etkinleştirmediklerini ve testlerin kesin koşullarını bilmiyoruz.
Windows 11: Daha yüksek performans
Testlerden biri, Intel Core i7-10875H işlemciye ve NVIDIA GeForce RTX 2070 Super ayrılmış grafiklere sahip bir ASUS dizüstü bilgisayarda, sızdırılmış 21996.1 kullanılarak gerçekleştirildi.
Windows 10 ile karşılaştırıldığında, Windows 11 önemli ve tutarlı performans iyileştirmeleri gösteriyor. İlk olarak, önyükleme süresi üç saniye daha kısa (16 saniyeden 13 saniyeye). Bu, Windows 11’in genel performansı için iyi bir başlangıç ve iyi bir işaret, ancak yukarıda söylediğimiz gibi, sistem başlangıcında yüklenen hizmetleri ayrıntılı olarak bilmemiz gerekiyor.
Çalıştırılan testlerden bir diğeri de Time Spy testiydi. Windows 11’in CPU performansını 6.927’den 7.426 puana çıkardığı ve GPU’nun da 6,573’ten 8,886 puana çıktığını söyleyelim.
Disk kapasitesini ve test koşullarını bilmememize rağmen CrystalDiskMark altındaki depolama sürücüsü performans testi de iyileştirmeler gösterdi.
İşlemci performansını değerlendiren Geekbench’e gelince, tek çekirdekli testte Windows 10’da 1.138 puandan Windows 11’de 1.251’e ilerleme gösteriyor, ancak en iyisi etkileyici bir artışla çok çekirdekten geliyor: 6.284’ten 7.444 puana…
Windows 10 ile Window 11 performans farkları
İkinci test kapsamında Core i7-L16G7 ile bir Samsung Galaxy Book S kullanarak ve dizüstü bilgisayarı Cinebench, Geekbench, 3DMark Night Raid ve PCMark ile karşılaştırma yapıldı.
Tüm testler performans iyileştirmeleri gösteriyor ve hem Intel hem de AMD‘nin gelecek işlemci platformlarında ARM’nin büyük LITTLE’ına benzer bu tür hibrit tasarımları kullanacağı düşünüldüğünde önemli.
Veriler gayet iyi, ancak kesin testler için yeterince geliştirilmiş resmi bir sürüme sahip olana kadar dikkatli olmak gerekiyor. Bununla birlikte performansı sadece sentetik testlerde değil, gerçek uygulamalarda da kontrol edin.
Evet, Microsoft gerçekten de bu bölümde Windows 10 ile iyi bir iş çıkardı. Performans bir sorun olmadı ve sistem düşük donanım seviyesindeki ekipmanlarda çalışabildi. Çekirdek daha fazla geliştirilebilir ve eski bileşenler kaldırılabilirse, beklediğimiz görsel yenilemenin ötesinde çok önemli olan performansta kesinlikle ilerleyebilir.