Windows 11, birkaç yıllık söylentilerin ardından resmileşti. Windows 11 ile ilgili yapılan bazı tahminler doğrulanırken, birçok özellik kullanıcıları şaşırttı. Biz de ekim ayının başında tanıtılması beklenen Windows 11’in göze çarpan yönlerini derledik.
Yeni tasarım
Windows 11; Windows 10 ve Windows 8’e göre şu anda yaptığı gibi bir paradigma değişikliğini temsil etmese de yeni sürüm, görsel tutarsızlıkları düzeltecek. Microsoft, aşırı öğelerinden kurtularak Denetim Masası veya Başlat menüsü gibi uygulamaların arayüzünü basitleştirecek. Yeniden tasarlanan görev çubuğu da büyük monitörlerde daha rahat kullanım olanağı sağlayacak.
Yeni widget sistemi
Ekran araçları ve bilgisayardaki farklı bağlantıları kontrol etmeye yönelik olan Hızlı Ayarlar paneli de Windows 11 ile değişecek.
Ekran uygulamaları
Windows 11, pencerelerin boyutuna ve belirli bir üretken ortamda kazandıkları öneme bağlı olarak farklı alanlar oluşturmamızı sağlayacak. Windows 11, pencereleri yüzde 50/50 oranında görselleştirmek için uygulamaları her iki tarafa sürüklemeye ek olarak, açık pencerelerin sayısına bağlı olarak, farklı biçimler seçmemize de izin verecek: Yüzde 25/25/50 oranlarına yerleşen üç pencere, yüzde 25/25’te dört pencere ya da yüzde 25/25/25 veya yüzde 15/70/15’te üç pencere gibi ayarlar yapılabilecek.
Android uygulamaları
Windows 11’in en çarpıcı yeni özelliği, Android uygulamalarını yerel çalıştırabilmesi olacak. Bu durumda, TikTok gibi mobilde çalışan uygulamaların da masaüstünde kullanılması mümkün olacak.
Sistemin bunun için Intel Bridge teknolojisinden yararlandığı doğrulanmış olsa da şu anda sistemin bu uygulamaları nasıl çalıştıracağı tam olarak bilinmiyor.
Microsoft Teams standart olarak
Birlikte çalışma ve görüntülü görüşme uygulaması Teams’in Windows 11’e entegrasyonunu basitleştiren Microsoft, uygulamayı varsayılan olarak sisteme yükleyecek.
Hangi bilgisayarlar uyumlu olacak?
Windows 11’in en tartışmalı ana gereksinimlerinden biri, Güvenilir Platform Modülü olarak da bilinen TPM 2.0. Bu protokolün ana işlevi, sistemin şifre anahtarlarını depolamak. Sorun şu ki, bu protokolün 2016 yılına kadar Windows bilgisayarlarda uygulanması zorunlu değildi. Ayrıca, bazı anakart modellerinde TPM destekli bir çip yer almıyor, bu da sistemin toplama bilgisayarlara ya da eski sistemlere kurulumunu sınırlayabilir.
Diğer yandan Microsoft, TPM 1.2’ye sahip bilgisayarların kutudan çıktığı haliyle Windows 11 ile uyumlu olacağını da onayladı. Bu durumda Windows, ekipmanın gereksinimlerine bağlı olarak kullanıcılara Windows 11 kurulumunu önermek (veya önermemek) için hizmet edecek bir bildirimi etkinleştirecektir.
Bu yazı Digital Report Dergisi 10. sayısında yayınlanmıştır.