Sosyal medya platformu X, 15 Kasım 2024’te yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik politikasını paylaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, X’in kullanıcı verilerinin yapay zeka eğitimi için üçüncü taraf şirketlerle paylaşılmasının önü açılıyor. Kullanıcılar bu duruma müdahale etmek istemezlerse, verileri yapay zeka modelleri eğitimi için kullanılabilecek.
Yeni gelir kaynağı: Veriler yapay zeka şirketlerine lisanslanacak
X’in yaptığı bu hamle, uzun süredir reklam gelirlerinde yaşanan düşüşe karşı yeni bir finansal strateji olarak görülüyor. Tıpkı Reddit gibi X’de dış şirketlere kullanıcı verilerini lisanslayarak gelir elde etmeyi planlıyor. Platformun güncellenen gizlilik politikasında, bu verilerin yapay zeka modelleri eğitimi dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılabileceği belirtiliyor.
Güncellenen politikada, “Ayarlarınıza bağlı olarak ya da verilerinizi paylaşmayı seçerseniz, bilgileriniz üçüncü taraf şirketlerle paylaşılabilir” ifadesi yer alıyor.
Veri paylaşımını devre dışı bırakmak mümkün mü?
Gizlilik politikasında kullanıcıların veri paylaşımını engelleyebileceği ifade ediliyor. Ancak bu seçeneğin nasıl uygulanacağı henüz açıklığa kavuşmadı. Şu anki ayarlar menüsünde yalnızca X’in kendi yapay zeka aracı Grok ile veri paylaşımını devre dışı bırakma seçeneği bulunuyor. Diğer yapay zeka sağlayıcıları için böyle bir kontrolün olup olmayacağı ise, politika yürürlüğe girdikten sonra netleşecek.
Gizlilik endişeleri
Bu politika değişiklikleri, platformun geleceğini şekillendirecek önemli adımlar olarak görülüyor. Kullanıcılar, verilerinin yapay zeka eğitiminde kullanılması konusundaki belirsizliklerle karşı karşıya. Özellikle, platformdan silinen içeriklerin üçüncü taraflar tarafından daha uzun süre saklanabileceğine dair ek notlar, gizlilik kaygılarını artırabilir.
X’in, kullanıcı bilgilerini ne kadar süre saklayacağına dair net bir sınırlama getirmemesi de dikkat çekiyor. Önceden 18 aylık bir süreyle sınırlandırılan kişisel veri saklama politikası, artık “hukuki gereklilikler ve güvenlik sebepleri” gerekçe gösterilerek uzatılabilir.
Öne çıkan görsel: BoliviaInteligente/Unsplash