Xiaomi’nin akıllı telefonlarına entegre edilen sensörler, sismik dalgaları tespit etmeye, depremleri önlemeye ve onları izlemeye yardımcı olacak çok kullanışlı bir yapı sunacak.
Xiaomi’nin akıllı telefonlarına entegre bir deprem uyarı sistemi hazırladığını bir süredir biliyorduk ve birkaç gün içinde Çinli devin 200W HyperCharge’a ek olarak abartılı tasarımlar ve patentler gösterdiğini gördüğümüz birkaç gün içinde, iddialar daha da güçlendi. Mobil sensörler ve yapay zeka sayesinde çok yakında hayat kurtaracak bir fonksiyonla tanışabiliriz.
Bu özellik, Richter ölçeğinde 4.0 büyüklüğünün üzerinde depremler için uyarma konusunda Çin’de halihazırda mevcut bir yapı.
Bununla birlikte, Xiaomi bize sadece depremleri uyarmayacaklarını, aynı zamanda akıllı telefonlarının, sismik dalgaları algılamak için telefonlarının çoğuna entegre edilen düşük güç sensörü sayesinde, bir AI algoritması kullanarak onları izlemeye yardımcı olabileceklerini duyurdu. Sismik bilgiyi hesaplama, izleme maliyetlerinden tasarruf etme ve bilim adamlarının bu tür araştırmalar için sahip olacağı sistemleri büyük ölçüde artırmaya odaklı bir yaklaşım karşımızda.
Xiaomi’nin deprem erken uyarı sistemi de gelişiyor ve artık sadece depremleri tespit etmekle kalmayacak, aynı zamanda AI algoritmalarını kullanarak onları gerçek zamanlı olarak izleyecek.
Haidian firmasının geliştiricilerine göre, ulusal deprem izleme ağı, bu türde önleme, araştırma ve kurtarmaya yardımcı olmak için doğrudan birden fazla noktadan veri sunabilecek MIUI sistem kullanıcıları sayesinde her zamankinden daha eksiksiz olacak.
Yeni seçenek, Çin’deki çoğu Xiaomi cihazına ve alt markalarına şeffaf bir şekilde geliyor ve seçiciyi izleme sistemine gönüllü olarak katılmak için etkinleştiren “Deprem Uyarısı” işlevindeki ayarlardan çok basit bir şekilde etkinleştirilebilir.
Geliştirme, Xiaomi ve Chengdu High-Tech Afet Azaltma Araştırma Enstitüsü tarafından, Xiaomi’nin yüzbinlerce ölçüm noktasının olmaması nedeniyle her zaman kesin tahminler sağlamayan çok karmaşık algoritmalarla gerçekleştirildi.
Deprem uyarı sistemleri nasıl çalışıyor?
Bu sistemler basit görünüyor, ancak algoritmalar son derece karmaşık çünkü tahminler yapmak için yayılım dalgaları arasındaki zaman farkını kullanıyorlar. Boyuna dalgalar daha hızlı, enine dalgalar ise biraz daha yavaş ulaşır, böylece aralarındaki ilişkiyi hesaplayabilir ve üzerinde çalışabilirsiniz.
Boyuna dalgalar nispeten zararsız ve önce gelirken, enine ve yüzey dalgaları daha yıkıcıdır ve tahmin edilebilir. Ancak en büyük sorun, bu dalgaların yerin derinliklerinden gelmesi ve çok hızlı hareket etmesidir, bu nedenle uyarılar genellikle sadece birkaç saniye.
Her halükarda, bilimsel araştırmalar depremlerin sık olduğu ülkelerde sadece 3 saniyelik bir uyarının ölüm oranını yüzde 14, 10 saniyelik bir uyarının yüzde 39 ve 20 saniye veya daha fazlasının yüzde 63’e varan oranlarda azalttığını gösteriyor. Bir akıllı telefonun hayat kurtarmaya yardımcı olabileceğini anlamak daha mı kolay?