Bugün yeni Android 13 özelliklerinden bahsedeceğiz. Şubat ayının başlarında, Google’ın Android 13’ün ilk geliştirici ön izlemesi geldi ve bize yaklaşmakta olan büyük sürümüne bir göz atma fırsatı sundu. O günden bu yana şirket, son sürüm ağustos ayında olmak üzere ayda bir beta veya geliştirici ön izlemesi yayınladı. Aynı zamanda Android 13 destekli cihazlar da duyuruldu.
Yeni Android 13 özellikleri
Çok sayıda yeni Android 13 özelliği var, bu yüzden burada her birinin üzerinden geçmeye ve ne olduklarını açıklamaya çalışacağız.
Kod adı
Android’in her sürümü bir tatlıyla adlandırılıyor. Hala Android 4.4 KitKat veya Android 9 Pie’ı kullanıyor musunuz? Google’ın geliştiricileri, artık bunları pazarlama amacıyla kullanmamasına rağmen, bu kod adlarını dahili olarak kullanmaya devam ediyor. Bu adın, Android 12 için Snow Cone, Android 11 için Red Velvet Cake ve Android 10 için Quince Tart’ın ardından Android 13 için Tiramisu olduğu resmi olarak doğrulandı.
Pixel telefonlar için başlatıcı araması
Ana ekran arama deneyimi Android 13’te güncellendi. Yeni başlatıcı tabanlı kullanıcı arayüzü sayesinde artık cihazdaki işlemleri, Play Store ve YouTube sonuçlarını ve Google’ı doğrudan başlatıcınızdaki arama çubuğundan arayabilirsiniz.
En alttaki arama çubuğuna basmanıza veya aşağıdan yukarı kaydırmanıza olanak tanıyan yenilikler var. Aynı zamanda Android 12’dekinden de daha entegre görünür. Daha da iyisi, son başlatıcı aramalarını ana ekranınıza ekleyebilirsiniz.
Kaydolma bildirimleri
Android, bildirimleri yönetme ve gösterme konusunda iOS’tan daha iyi performans gösterdi. Ancak Apple ekosisteminin sevdiğimiz bir yönü var. Uygulamalar, sizden onay almadıkça bildirim göndermez. Şimdi Android 13’de de aynı yol izlenecek ve siz erişim izni vermediğiniz sürece uygulamalarınız size bildirim gönderemeyecek. Bunun sadece Android 12’den güncelleme yaptıktan sonra yeni yüklenen uygulamaları etkilediğini unutmayın; mevcut herhangi bir işlevi etkilemez.
Bir uygulama ilk başlatıldığında bildirimler için izin isteyecek. Yalnızca iki seçeneğiniz olacak: bildirimleri tamamen kabul edebilir veya reddedebilirsiniz.
QR kod tarayıcı
Android 13’ün, QR kodlarını tarayabilen hızlı ayarlar kutucuğuyla birlikte bir tür kilit ekranı özelliği içerebileceğini özellikle belirttik. QR tarayıcı daha sonra Android 13 DP1’de ilk kez görüldü, ancak erişimi engellendi.
Bu durum Beta 1’de değişti ve artık QR kod okuyucu normal şekilde çalışmaya başlayacak. Bu hızlı bir geçiş olduğundan ekranı kilitleme özelliği de eklendi. Bu işlev Google Lens veya kamera uygulamasını kullanmaktan daha hızlı.
Dil tercihleri
Android 13, geliştirici beta sürümünün yayınlanmasından önce özel olarak ele aldığımız, uygulama bazında tercih ettiğiniz dili seçmenize olanak tanıyan bir seçenek sundu. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyorsanız ve İngilizce olarak tüm uygulama özelliklerini güvenle kullanabiliyorsanız, bu size çok önemli görünmeyebilir. Ancak, iki dilli veya çok dilli bir yaşam tarzına sahip olan milyonlarca insan var. İşletim sistemi için seçilen dilin tüm uygulamalarda kullanılmasından dolayı Android telefonlar, bireylerin tek dilli hayatlar sürmelerini gerektiriyor.
Başlangıçta Android 13 betalarına dahil edilen uygulama başına dil tercihi, sürümün son hali için yakın zamanda değiştirildi. Geliştiriciler, telefonunuzdaki her uygulama tarafından desteklenen diller yerine, uygulama başına dil tercihini desteklemesi için küçük bir kod ekliyor. Bu, telefonunuzdaki tüm uygulamaların bu işlevle uyumlu hale gelmesinin biraz zaman alacağı anlamına geliyor. Şu anda sadece çok az uygulama bu dil tercihini sunuyor.
Pil ömrü
Uygulamalar özellikle arka planda çok fazla pil harcadığında Android 13 sizi uyarır. Uyarı bildirimleri sessizdir ve göründüğünde tek bir kaydırma ile uygulamayı kapatabilirsiniz. Uygulamanın çalışmaya devam etmesini istiyorsanız bildirimi kapatmanız yeterli . Bunu yaptıktan sonra, arka planda çalışan uygulamaların bir listesi görüntülenir.
An update on the phantom process issue: Google has just submitted a patch that adds a toggle in Developer Options to disable the monitoring of phantom processes!https://t.co/Nfn2npZMkX
We probably won't see this until Android 13, though.
CC @agnosticapollo https://t.co/iPP4fO6GAE
— Mishaal Rahman (@MishaalRahman) December 14, 2021
“TARE” olarak bilinen Android Kaynak Ekonomisi, Google’ın şu anda üzerinde çalıştığı yeni bir özellik. Uygulamaların arka planda nasıl çalıştığını ve tamamladıkları görevleri takip etmek, uygulamalardan puan vermek ve keserek gelecekte sınırsız sayıda iş planlamasını önlemek amacıyla tasarlanmıştır. Aslında tam olarak nasıl çalıştığını anlayabilmemiz için Google’ın açıklama yapmasını beklememiz gerekecek.
UWB desteği
Ultra geniş bant veya kısaca UWB olarak bilinen yenilikçi teknoloji, çok çeşitli kullanımlar sunuyor. Daha önce sadece NFC ve Bluetooth ile mümkün olan işlevselliği geliştirerek, telefonunuzu bir araba anahtarı haline getirir ve UWB’yi de destekleyen kayıp cihazları bulmanıza yardımcı olur.
Pixel 6 Pro’da UWB anteni mevcut, ancak şu anda kullanılmıyor. Android 13’te genel bir donanım soyutlama katmanının eklenmesiyle, üreticiler ve uygulama geliştiriciler bu son teknolojileri ürünlerine entegre etmeyi daha kolay bulacak. UWB işlevselliği için bu paylaşılan temel, tüm Android cihazlarda kullanılabilecek.
Bluetooth Low-Energy Audio
Bluetooth Low-Energy Audio desteğini uygun şekilde kullanan Android’in ilk sürümü Android 13 oldu. Standart, geleneksel Bluetooth ses akışının yerini alacak veya en azından bu ses akışını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır ve neredeyse aynı ses kalitesinde daha az enerji tüketimi, birden fazla akım desteği gibi birçok avantaj sunar, böylece sinyaller aynı anda birden fazla kulaklığa veya hoparlöre gönderilebilir. Google’ın Bluetooth işitme cihazı protokolüne eklenen özellikler için tam destek verir.
Oyun
Android 13’te mobil oyunların durumu ile ilgili hiçbir şey bilinmiyor, ancak Esper’den Mishaal Rahman, Android 13 ile piyasaya sürülecek cihazlar hakkında bazı ilginç ayrıntılar paylaştı. AOSP kodu ile ilgili yaptığı araştırma, oyunların yükleme sırasında CPU hızını geçici olarak artırmasını ve oyunların daha hızlı başlatılmasını sağlayacak yeni bir API keşfetmesini sağladı.
Asistan hareketleri
Telefon etkileşiminin geleceği, hareket navigasyonunda yatıyor olabilir. Yine de, birçok kişi, erişilebilirlik için veya sadece alıştıkları için geleneksel üç düğmeli navigasyonu tercih ediyor. Dileyenler artık Ana Ekran düğmesine bir kez daha uzun süre basarak Asistan’ı gönüllü olarak kullanabilirler.
Pixel 6 için Uzamsal Ses
Android 13 Beta 1’de bulunan uzamsallaştırıcı etkisi, Google’ın iPhone’da bulunan uzamsal ses işleviyle aynı olabilir. Bu işlevin şu anda Android 13’ün son sürümüne gelip gelmeyeceği belli değil çünkü hala geliştirme aşamasında görünüyor.
Fotoğraf seçici
Mesajlarınıza resim eklemek istediğinizde, Android 13 daha akıcı bir deneyim sunan yeni bir fotoğraf seçici getiriyor. Fotoğraf indirmek veya yüklemek için kullandığınız uygulamalar, gizliliğinizi korumak ve yalnızca size uygun sonuçları göstermek için tam özellikli belge seçici yerine bunu kullanabilir.
Hızlı Ayarlar Yerleşim API’sı
Geliştiriciler yıllardır Android’in hızlı ayarlar menüsüne kutucuklar ekleme fırsatına sahip oldular, ancak bu yılki yükseltme, kullanıcıların bunları anlamasını ve kullanmasını kolaylaştıracak.
Uygulamaların kutucuklarını bir açılır mesajla tanıtmasına olanak tanıyan Hızlı Ayarlar Yerleştirme API’si sayesinde bu araçların ve kısayolların varlığı, akıllı telefon kullanıcıları tarafından çok daha görünür hale gelecek. Bunun gibi istemlerin kötüye kullanılma olasılığı her zaman olsa da, geliştiricilerin Android’in yeterince kullanılmayan bir özelliğinin daha fazla kullanılması için harika bir yöntem.
Pano iyileştirmeleri
Bir süredir değişiklik yapılan pano yönetimi daha da geliştirildi. Android 13’te, metin kopyaladığınızda görünen küçük pencerede panonuzun içeriğini inceleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Kısacası, paylaşmadan önce URL’leri veya adresleri düzenlemek daha kolay olacak.
Yeni Android 13 özellikleri: Küçük değişiklikler
Gizlilik: Geçen yılki yükseltme ile gizlilikte bazı büyük iyileştirmeler yapıldı ve Android 13, Gizlilik panosunda trendi sürdürüyor.
Akıllı ev kontrolleri: Bu özellik, ekranınızın kilidini açmadan akıllı ev aletlerinizi kullanmanızı sağlayacak.
Ekran ve yazı tipi ayarları: Ekran koruyucu artık tamamen yeni bir görünüme sahip ve Google, görüntüleme ve yazı tipi seçeneklerini tek bir menüde birleştirdi.
Ekran kaydı: Ekran kaydı alırken, 12L’de kaybolan Android’in dokunmatik göstergeleri yeniden görünür olmaya başladı.
Bölünmüş ekran: 12L uygulamasının bölünmüş ekran özelliği, iki uygulamayı aynı anda farklı pencerelerde açmanıza olanak tanır.
ExFAT desteği: Yıllardır Android’de exFAT desteği gelmesini bekliyorsanız, son güncelleme sonunda bu isteğinizi yerine getirecek.
Medya dosyası izinleri: Google, medya dosyası izinlerini yönetme biçiminde bazı ayarlamalar yaptı ve kullanıcıların eski uygulamalara normalde olduğundan daha fazla veri sağlamasını engelleyecek bir uyarı getirdi.
Yeni Android 13 özellikleri ve destekleyen cihazlarla ilgili bu içeriğimizi beğeneceğinizi umuyoruz. Bunun yanı sıra, Karşılaştırma: iOS 16 vs Android 13 veya Android 13 nasıl kurulur başlıklı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Android 13 özellikleri hangi cihazlara gelecek?
Google’a göre, Android 13 bu yılın sonlarında OnePlus, Samsung Galaxy, Oppo, Vivo, Asus, Nokia, Motorola, iQOO, Realme, Sony, Tecno, Xiaomi ve diğerler markalara ait cihazlar için sunulacak. Android işletim sisteminin yeni sürümünün ne zaman yayınlanacağını kimse bilmiyor, ancak yakında çeşitli Android cihazlarda gelmesi bekleniyor. Ayrıca telefon üreticilerinin yeni işletim sistemi yapısı için kendi kullanıcı arayüzlerini ayarlamaları gerekecek.