AVIF adlı yeni görüntü formatı hakkında çok şey duyduysanız ve ne olduğunu merak ediyorsanız, bu yazıda AVIF nedir, özellikleri nedir açıkladık.
AVIF halihazırda dünyanın en popüler platformlarından ve hizmetlerinden bazıları tarafından destekleniyor. Mozilla bunu ilk yapanlar arasındaydı, Ocak 2021’de Firefox tarayıcısına AVIF desteğini dahil etti.
Daha sonra, Google Chrome tarayıcısının 89. sürümünde AVIF formatı için desteği tanıtan Google oldu ve bundan kısa bir süre önce, en yaygın kullanılan mobil işletim sisteminin bir sonraki büyük güncellemesi olan Android 12’nin bu görüntü formatı için yerel destek sağlayacağı açıklandı.
2021’in AVIF’in daha da ön planda olacağı bir yıl olacağı açık görünüyor. Ancak diğer formatlara göre avantajları neler?
Yeni görüntü formatı AVIF nedir ve neler sunuyor?
Web için her yeni görüntü formatında olduğu gibi, aynı görüntü kalitesini daha küçük dosya boyutlarında alabilmenin avantajlı yönleri var.
AVIF durumunda, PNG, JPG, GIF veya WebP gibi diğer formatlardan daha iyi sıkıştırma elde edebiliyoruz. Spesifik olarak, boyut küçültme, nihai dosyaların, karşılaştırılabilir kalitede bir JPG’nin ağırlığının üçte birinden ve benzer bir WebP’nin ağırlığının yaklaşık yarısından daha az olduğu anlamına gelir.
Diğer formatlara göre bir diğer önemli avantaj da HDR desteği. AVIF ayrıca animasyonlu, şeffaf veya kayıpsız görüntülerin yanı sıra 12 bite kadar renk derinliği sunuyor, buna karşın günümüzde çoğu panel maksimum 10 bit renk derinliği sunar.
Ama hepsi bu kadar değil. WebP’nin en büyük dezavantajlarından biri, bazı platformlar tarafından benimsenme süresi oldu. Örneğin Apple’ın web tarayıcısı Safari’ye WebP desteğini dahil etmesi neredeyse on yıl sürdü.
Bununla birlikte, Apple ve Google, VideoLAN, Facebook veya Netflix gibi birçok tanınmış şirket AVIF’i destekleyen grubun bir parçası olduğu için, büyük platformlarda uygulanması çok daha hızlı olacak gibi görünüyor.
AVIF ve JPEG arasındaki farklar neler?
Bazı karşılaştırmalar, daha modern ve verimli sıkıştırma teknikleri sayesinde, yeni formatın aynı boyuttaki dosyalarda çok daha yüksek kaliteli görüntüler sunabildiğini göstererek, AVIF’in JPEG’e göre avantajlarını açıklığa kavuşturdu.
Bu teknikler, tüm kareleri kullanmak yerine bir videonun kareleri arasındaki verileri kullanmaktan oluşuyor. Bu şekilde, yeniden oluşturulan görüntü, dosya boyutunu azaltırken benzer ve hatta daha yüksek kalite sunuyor.
Ancak bu tek avantaj değil. JPG dosyalarının web’e yüklenmesinin daha hızlı “göründüğüne” dikkat edilmeli, çünkü oluşturma birden çok aşamada gerçekleşir, bu da fotoğrafı tamamen yüklenene kadar önizlemenizi sağlar.
AVIF ile, görüntü tamamen yüklenir ve tam olarak yüklenmeden ilerlemeyi izlemek veya görüntünün önizlemesini yapmak mümkün olmaz.
Ek olarak, AVIF kodlaması, uygun teknikler kullanılmadığında işlemci üzerinde daha yüksek bir yük gerektirir. Google mühendisleri tarafından oluşturulan çevrimiçi görüntü sıkıştırıcı Squoosh gibi bazı araçlar, AVIF görüntüsünün her bir bloğunu paralel olarak kodlama, tüm işlemci çekirdeklerinden yararlanma ve kodlama süresini azaltma olasılığından yararlanmıyor.
Görünüşe göre WebP ve JPG için günler sayılı. AVIF birçok durumda çok daha üstün bir format.
Bununla birlikte, avantajları yalnızca web ortamında kullanılmayacak ve mobilde de kendisini gösterecek. Android 12 akıllı telefonlara ulaştığında, fotoğraflarımızın en iyi kaliteyi sunarken daha az depolama alanı kapladığını göreceğiz.