Pandeminin SD- WAN çözümlerine olan ilgiliyi artırdığını belirten Vitel Genel Müdürü Deniz Eşiyok, pazarın geçen yıla oranla yüzde 33 büyüdüğünü kaydetti.
Yeni nesil ağ altyapısı SD- WAN’a yoğun talep var
Ağ teknolojileri ve veri güvenliği alanında, katma değerli distribütör kimliği ile faaliyetlerini sürdüren Vitel, SD-WAN pazarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vitel Genel Müdürü Deniz Eşiyok pandeminin SD- WAN çözümlerine olan ilgiliyi artırdığını belirtti. Eşiyok, sağlık krizine rağmen geçen yıla olan oranla yüzde 33 oranında büyüyen SD-WAN pazarının ağırlıklı olarak perakende, enerji, e- ticaret ve finans sektöründe faaliyet gösteren çok şubeli kurumlardan yoğun talep gördüğünü belirtti.
Dijital dönüşümü tetikleyen pandemi ile kurumlar SD-WAN’a terfi etti diyen Eşiyok, Nesnelerin İnterneti, yapay zekâ ve otomasyonun ön planda olduğu veri analizi çağında, güçlü ve kesintisiz iletişim altyapılarına olan ihtiyacın her geçen gün daha çok arttığına dikkat çekti.
Vitel’in geçen yıl tekstil, gıda, eğitim ve perakende sektöründeki birçok firma ile SD-WAN projesini hayata geçirdiği söyleyen Eşiyok:
COVID-19 aşılarının yapılmaya başlaması ve okulların 1 Mart’ta hibrit eğitime geçmesi gibi olumlu gelişmelere rağmen; ofislere dönüş 2021’in sonlarını bulacak. Araştırma Şirketi Enterprise Technology Research verilerine göre; teknoloji odaklı şirketler 2021’de uzaktan çalışan sayısını 2’ye katlayacak. Microsoft, Twitter, Facebook, Google gibi küresel firmalar, pandemi sonrası uzaktan çalışmaya devam edeceğini açıklamıştı. Türkiye’de de birçok Holding ve çağrı merkezi geleceğin çalışma biçimini hibrit işgücü olarak yeniden tasarlamaya başladı. Bu gelişmeler ışığında kesintisiz, esnek ve güvenli ağ yapısı ihtiyacı daha çok öne çıkıyor. Veri yığınları, doğru bir şekilde analiz edilip kullanılırsa, verimlilik artışı ile rekabette öne geçmek kaçınılmaz oluyor. Vizyon sahibi kurumlar bu nedenle ağ altyapısını güçlendiriyor ve SD-WAN çözümlerine terfi ediyor.
Bilgi işlem ağlarının efektif bir şekilde uzaktan yapılandırılması ve yönetilmesi ihtiyacına cevap veren SD- WAN çözümleri ile BT personelinin iş yükü hafiflerken, evden çalışanlar internetleri kesintiye uğramadan gönül rahatlığı ile kendi işlerine odaklanabiliyor” şeklinde konuştu.
Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağ, (SD- WAN *Software-Defined Wide Area Networking) şube ağ yapılarını basitleştirmek ve merkezi olarak yönetilen WAN sanallaştırmayı kullanarak optimum uygulama performansını yakalamak için devrimsel bir yöntem olarak görülüyor.
Geleneksel WAN bağlantılarının aksine SD-WAN, yüksek kapasiteli network çevikliği ile hat maliyetlerinden tasarruf sağlıyor.
Eşiyok SD- WAN Mimarisinin artılarını şöyle özetliyor:
“Bir SD-WAN orchestrator aracılığı ile şirketlerin ofisleri tek noktadan merkezi bir yapıda izlenebilir ve kolaylıkla yönetilebilir. SD- WAN orchestrator, tek bir arayüz ile ağ yöneticilerine tüm WAN bağlantıları ve uzak lokasyonlardaki cihazları üzerinde tam denetim imkânı sunar.”
SD-WAN’ın güvenli VPN olduğunu hatırlatan Eşiyok, “Kriptolanmış VPN kullanarak, bölge ofisleri yerel ağa ve bulut hizmetlerine güvenli olarak erişebilir. SD-WAN birçok WAN bağlantısını birleştirip tek hat gibi kullanarak bölge ofis VPN’lerinin daha hızlı ve uygun maliyetli olmasına imkân tanır. Bulut uygulamalarına geçişin hızlanması, pandemi süreci ile beraber sesli ve görüntülü iletişimin hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Bu sebepten daha güvenilir ve yüksek performanslı network yapılarına ihtiyaç her geçen gün artıyor. SD-WAN çözümleri kurumların bu beklentilerine cevap veriyor” dedi.
Eşiyok’un verdiği bilgiye göre; klasik network çözümleri BT profesyonelleri için yönetimi karmaşık, fazla pahalı ve yeni teknolojilere ayak uydurmak için yeterli hız ve çevikliğe sahip değil.
Daha Az Maliyet, Daha Yüksek Bant Genişliği Yüksek Kalitede Görüntülü ve Sesli Görüşme İmkânı
SD-WAN ile MPLS, internet hatları ve mobil hatların birleştirilebildiğini söyleyen Eşiyok, “Yüksek bant genişliğine düşük erişim maliyetleri ile sahip olmak mümkün. Öte yandan görüntülü görüşme deneyimini en üst noktaya taşıyan ve anlık kapasite artışı ihtiyaçlarına cevap verebilecek yapıda olan SD-WAN, bulut uygulamalarına hızlı erişim imkânı sunuyor. SD-WAN’ın sahip olduğu güvenlik özellikleri ile şubeler doğrudan ve korumalı bir şekilde bulut hizmetlerine erişebiliyor. Bu sayede performans kaybının önüne geçiliyor. SD-WAN’ın yazılım tabanlı yapısı sayesinde ‘firewall’ ve ‘load balancing’ gibi birçok farklı özellik için ayrı bir cihaz bulundurmaya gerek kalmıyor” yorumunda bulundu.
Trafik Önceliklendirme
Evlerde tüm aile üyeleri veya ofislerdeki çalışanlar, aynı anda çevrimiçi olarak internete bağlandığında sınırlı bant genişliğine sahip ağlarda, zaman zaman trafik sıkışıklığının meydana geldiğine dikkat çeken Eşiyok, SD-WAN çözümleri ağ performansını optimum seviyede tutmaya imkan tanıdığını vurguladı.
SD-WAN mimaride işin aciliyetine ve önemine göre, ağ trafiğinin önceliklendirilmesi mümkündür. Örneğin evlerde online eğitim alan öğrencilerin derslerinde kesintiye uğramamaları için ağ optimum şekilde konfigüre edilebilir veya gerekli durumlarda ebeveynlerin telekonferans görüşmelerine öncelik tanınabilir” şeklinde konuşan Eşiyok, dijital dönüşüme olan ihtiyaç arttıkça, dünya çapında BT harcamalarının da arttığını sözlerine ekledi.
Deniz Eşiyok, pazar verilerini “Gartner verilere göre; dünya genelinde 2021’de BT harcamaların 2020’ye göre% 4 artışla 3,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bulut teknolojilerindeki büyüme ise 2024 yılına kadar devam edecek. Şirketlerin % 70’i bulut yatırımlarını artıracak. Bu rakamlar doğrultusunda 2021 yılında SD-WAN çözümleri çok daha ilgi görecek. Türkiye pazarının SD-WAN segmentinde yüzde 33 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz“ sözleriyle değerlendi.
SD-WAN ağ altyapısının yenidünya düzeninin iş ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığını söyleyen Eşiyok şu bilgileri verdi: “Distribütörü olduğumuz Peplink ve Silver Peak’in SD-WAN çözümleri, esnek ve ölçeklenebilir yapısı ile BT yöneticilerinin işini kolaylaştırıyor. Ürünler, sanal veya cihaz (appliance) olarak kullanabiliyor. Silver Peak’in tek ekrandan detaylı izleme ve yönetim aracı Unity Orchestrator, binlerce uç noktadaki cihazları tek ekrandan detaylı yapılandırma ve aynı anda veya parça parça güncelleme imkânı sağlıyor. Bu avantaj kurumların % 90 oranında WAN operasyon işlemini düşürerek hız ve dinamiklik sağlıyor. Ayrıca Peplink’ in sunduğu merkezi olarak kontrol edilen ve yönetilen WAN sanallaştırma, merkez ve şube ağları arasında optium iletişim ve en iyi uygulama performansını garanti ediyor.”